MENÜ
ANA SAYFA
x

Dört Kentte “İşkenceyle Mücadele Günü”

24.06.2015

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 26 Haziran Uluslararası İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’nde dört kentte etkinlikler düzenliyor.

Ankara

26 Haziran, Cuma saat 19:00’da Devlet Tiyatroları AKÜN Sahnesi’nde Mirza Metin’in yazdığı ve oynadığı “DİSKO 5 No’lu” tiyatro oyunu Destar Tiyatrosu tarafından sahnelenecek. Kürtçe oyun, Türkçe ve İngilizce üst yazı ile oynanacak.

27 Haziran, Cumartesi saat 17:00’de Çağdaş Sanatlar Merkezi Konferans Salonu’nda, Padua Üniversitesi Kriminoloji Bölümü’nden araştırmacı Monica Dorligh “İşkence Failleri: Kriminolojik bir yaklaşım” konulu fail kimliklendirme (offender profiling) üzerine bir sunum gerçekleştirecek. Sunum sırasında Türkçe çeviri yapılacak.

Hemen ardından, saat 18:00’de ise farklı ülkelerden dört işkence görmüş kişinin işkence sonrası yaşamlarını ve mücadelelerini anlatan “Gözbağının Ardı (Beneath the Blindfold)” belgesel filminin gösterimi gerçekleştirilecek.

Diyarbakır

26 Haziran, Cuma sabahı saat 10:00’da TİHV Diyarbakır Temsilciliği, İHD İstanbul Şubesi, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır Şubesi herkesi İstasyon Meydanı’na davet ediyor.

İstanbul

26 Haziran, Cuma saat 18:30’da TİHV İstanbul Temsilciliği ve İHD İstanbul Şubesi tüm işkence karşıtlarını İstiklal Caddesi Tünel’den başlayıp Galatasaray Meydanı’na, çeşitli sanatsal etkinlikler eşliğinde yürümeye çağırıyor.

İzmir

26 Haziran, Cuma saat 19:00’da işkence görenlerin yanında işkenceye karşı yürümek için TİHV İzmir Temsilciliği, Çağdaş Hukukçular derneği İzmir Şubesi, Özgürlükçü Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Sağlık Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Alsancak, Erbil Süel önünde buluşuyor. (AS)

İşkenceye Karşı Mücadele Günü

Birleşmiş Milletler uzun yıllar süren hazırlık çalışmaları ve tartışmalar sonucunda 1984’te “İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme”yi kabul etti.Sözleşme, yeterli sayıda devlet tarafından imzalanmasından sonra 26 Haziran 1987’de yürürlüğe girdi.Bu tarihten on yıl sonra 1997 yılında BM Genel Kurulu, sözleşmenin taşıdığı önem nedeniyle 26 Haziran’ı işkence görenlerle dayanışma günü olarak ilan etti.Sözleşme, işkenceyi mutlak olarak yasaklar. Bu yasak uluslararası hukukta bir “emredici kural”dır, bu nedenle de hiçbir istisnası olamaz, taraf devletler tarafından hiçbir çekince konulamaz.Bu kural, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi tarafından 11 Temmuz 2002 tarihinde kabul edilen “İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Rehberi”nin IV. Maddesinde şöyle kayda geçti:

“İşkence veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele ya da ceza, her koşulda ve özellikle de gözaltında, sorgulama sırasında ve kişinin terör eylemleri ile suçlanması ya da bu suçtan ceza almış olması durumunda dahi, mahkûmiyet kararına neden olan suçun doğası ne olursa olsun mutlak olarak yasaktır.”

Özellikle “İşkenceye Karşı Sözleşme”nin yürürlüğe girmesinden sonra işkence görenlere yönelik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ivme ve yaygınlık kazandı. Bugün dünyanın hemen her yerinde işkence görenlere yardım eli uzatan 200’den fazla tedavi merkezi bulunuyor.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/165557-dort-kentte-iskenceyle-mucadele-gunu