MENÜ
ANA SAYFA
x

03 Ekim 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

03 Ekim 2019 Günlük İnsan Hakları Raporu

(10/029) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

2 Ekim 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, 28 Eylül 2019 tarihinde Siirt’in Baykan ilçesi kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1 HPG militanının öldüğü öğrenildi.

(10/030) Adana’da Ajanlık Dayatmasına Maruz Kalan Kişi…

2 Ekim 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Adana’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi Murat Argün isimli kişiye, plakasız bir araç ile yolunu kesen ve kendilerini istihbaratçı olarak tanıtan kişiler tarafından ajan olması yönünde baskı yapıldığı öğrenildi. Murat Argün basında yer alan ifadelerinde bu kişilerin kendisine “Siz HDP’nin çalışmalarını yürütüyorsunuz gibi görünüp başka işler yapıyorsunuz. Buradaki illegal işleri kim yürütüyor? Seni işten çıkarırız, bundan sonra hiçbir yerde iş bulamazsın. Kız çocuğunun okuduğu okulu da biliyoruz. Bizler istihbaratla beraber çalışıyoruz. Sen ve arkadaşların HDP adı altında illegal farklı işler yürütüyorsunuz. Hepinizi izliyoruz, tanıyoruz. Buradaki illegal yapıda olanlar başka kimler var? Bize çalış. Yoksa seni alırız” dediğini belirtti.

(10/031) Cezaevinde Sansürlenen Mektup…

2 Ekim 2019 tarihinde basında yer alan haberlerden, Silivri 9 Nolu Cezaevi’nde tutulan İsmail Kara isimli mahpus tarafından yazılan ve cezaevinde maruz kaldıkları sorunlar ile Grup Yorum üyelerinin devam etmekte olan açlık grevi ile ilgili taleplerinin aktarıldığı mektubun Silivri Cezaevi Mektup Okuma Komisyonu tarafından sansürlendiği öğrenildi. Haberde mektubun sorunların ve taleplerin yer aldığı kısımların üzerine boş kağıt konulup fotokopisi çekildikten sonra gönderildiği belirtildi.

(10/032) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 1058 gündür direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 2 Ekim 2019 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

2 Ekim 2019 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Merve Demirel) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Derviş Lermi) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 2 Ekim 2019 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(10/033) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…

Çocukları askeri okul öğrencisi iken 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili soruşturma kapsamında tutuklanmış olan aileler ile 19 Şubat 2019 tarihinde Ankara’da kaçırılan Mustafa Yılmaz’ın ailesinin 2 Ekim 2019 tarihinde TBMM’nin Dikmen Kapısı önünde yaptığı basın açıklamasına müdahale eden polis 12 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Polisin ayrıca eylemi takip eden gazetecileri de engellemeye çalıştığı öğrenildi. İsimleri öğrenilemeyen ve her birine ayrı ayrı Kabahatler Kanunu’na muhalefet’ ettikleri gerekçesiyle 320’şer TL para cezası kesilen 12 kişi aynı gün içinde serbest bırakıldı.

(10/034) Tunceli’de Gözaltına Alınan HDP üyeleri…

29 Eylül 2019 tarihinde Tunceli’de gözaltına alınan HDP üyeleri Cemile Ataş, Erdal Ekici, Özge Hoşoğlu ve Cihan Amaç, 2 Ekim 2019 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(10/035) Diyarbakır’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı sırasında, dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil ile ilgili, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda yer alan haberler ve bu haberlerin sosyal medya hesaplarından paylaşılması gerekçe gösterilerek 7’si gazeteci 8 kişi hakkında Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 2 Ekim 2019 tarihinde devam edildi.

Dava Musa Çitil’in yaptığı şikayet üzerine açılmıştı. İddianamede Ömer Çelik, A. Vahap Taş, Selman Çiçek, Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya, Selim Günenç, Hamza Gündüz ve Çağdaş Kaplan’ın ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme’ suçu işledikleri iddiasıyla ayrı ayrı 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmektedir. Ayrıca Selman Çelik’in ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmektedir. Musa Çitil’in davaya katılma talebi mahkeme tarafından kabul edilmişti.

Selim Günenç’in davadan ayrılmasına ve hakkındaki davanın yeni bir dosya üzerinden devam etmesine karar veren mahkeme, davayı 18 Aralık 2019 tarihine erteledi.

(10/036) Ankara’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Türkiye Gazeteciler Sendikası Disiplin Kurulu Başkanı Rahmi Yıldırım hakkında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ilgili yazdığı yazıdan dolayı Ankara Gölbaşı 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 2 Ekim 2019 tarihinde başlandı. İddianamede Hulusi Akar’a hakaret ettiği iddiasıyla Rahmi Yıldırım’ın 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmektedir. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 25 Aralık 2019 tarihine erteledi.

(10/37) Tiyatro Sanatçısının Yargılandığı Dava…

Tiyatro oyuncusu Ersin Umut Güler hakkında sosyal medya paylaşımlarında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın karar duruşması 2 Ekim 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme Ersin Umut Güler’i 1 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

(10/038) Diyarbakır’da Yargılanan Avukat…

Avukat Feride Laçin hakkında Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) çalışmalarına katıldığı gerekçesiyle Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 2 Ekim 2019 tarihinde görüldü. Mahkeme, iddianamede ‘örgüt kurma ve yönetme’ suçundan cezalandırılması talep edilen Feride Laçin’in beraatına karar verdi.

(10/039) Etkinliklerin Yasaklandığı İl…

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasının ardından Adana Valiliği 2 Ekim 2019 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde açık alan toplantısı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, şenlik, konser, bildiri dağıtma ve benzeri her tür eylem ve etkinliği 3 Ekim 2019 tarihi itibarıyla 15 gün süreyle yasakladı. Son yasaklama kararı ile kayyım atamaları sonrasında Adana’da eylem ve etkinlikler 4. kez 15 gün süreyle yasaklanmış oldu.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.