MENÜ
ANA SAYFA
x

26 Eylül 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

26 Eylül 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(09/284) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

25 Eylül 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, 13 Eylül 2018 tarihinde Bingöl kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 4 militanın öldüğü öğrenildi.

25 Eylül 2018 tarihinde Siirt’in Kurtalan ilçesinde askeri bir aracın devrilmesi sonucu 3 askerin yaralandığı öğrenildi.

(09/285) Eskişehir’de Avukatlık Bürosuna Silahlı Saldırı…

25 Eylül 2018 tarihinde Eskişehir’de Demokrasi için Hukukçular Grubu üyesi Avukat Heval Yıldız Karasu’ya ait avukatlık bürosunun bulunduğu binaya kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından av tüfeğiyle ateş açıldığı ve binanın duvarına “Odunpazarı’nda HDP’li istemiyoruz” yazıldığı öğrenildi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

(09/286) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 25 Eylül 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

25 Eylül 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Mehmet Dersulu ve Mahmut Konuk) ve saat 18.00’de yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Gülnaz Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 25 Eylül 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(09/287) İstanbul’da 3. Havalimanı İşçilerinin Eylemine Polis Müdahalesi…

İnşaat-İş Sendikası, İstanbul’da 3. Havalimanı şantiyesinde 25 Eylül 2018 tarihinde servislerin gecikmesi ve uzun kuyrukların oluşmasını protesto etmek için eylem yapan işçilere yönelik polis müdahalesinde 4 işçinin gözaltına alındığını açıkladı.

İnşaatı yapan İGA şirketi ise gözaltına alınan işçi olmadığını açıkladı.

(09 /288) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı gerekçesiyle 2 akademisyen (Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Çalışkan ile emekli Prof. Dr. Nur Bekata Mardin) hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 25 Eylül 2018 tarihinde başlandı.  Mahkeme Koray Çalışkan hakkında açılan davanın duruşmasını 27 Aralık 2018 tarihine; Nur Bekata Mardin hakkında açılan davanın duruşmasını 13 Aralık 2018 tarihine erteledi.

Aynı gerekçe ile 3 akademisyen (Bilgi Üniversitesi’nden Dr. M.A. ile Dr. Ali Alper Akyüz ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Dr. Yıldırım Şentürk) hakkında İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 25 Eylül 2018 tarihinde başlandı. M.A.’nın yargılandığı davada mahkeme ‘örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım etme’ iddiasıyla M.A.’dan ek savunma alınmasına karar verdi ve duruşmayı 20 Aralık 2018 tarihinde erteledi. Mahkeme, Ali Alper Akyüz hakkında açılan davanın duruşmasını 20 Aralık 2018 tarihinde erteledi. Duruşmaya katılmayan Yıldırım Şentürk’ün duruşmasının hangi tarihe ertelendiği öğrenilemedi.

Aynı gerekçe ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Ersoy İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 25 Eylül 2018 tarihinde devam edildi. Duruşmada  Ahmet Ersoy  ‘örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım etme’ iddiasıyla ilgili olarak mahkeme tarafından önceki duruşmada istenen ek savunmasını sundu. Mahkeme duruşmayı 24 Ocak 2019 tarihinde erteledi.

Aynı gerekçe ile 2 akademisyen (Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. B.K. ile Yrd. Doç. Dr. O.A) hakkında İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 25 Eylül 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme O.A. ve B.K.’yı ‘örgüt propagandası yapma suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve cezaları erteledi.

Aynı gerekçe ile 3 akademisyen (Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yaman, Dr. Murat Yılmaz ve Doç. Dr. A.Ö.) hakkında İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 25 Eylül 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme Murat Yılmaz ve İbrahim Yaman hakkında açılan davaların duruşmalarını 18 Aralık 2018 tarihine; A.Ö. hakkında açılan davanın duruşmasını ise 15 Ocak 2019 tarihinde erteledi.

 (09/289) Sur’dan Tahliye Edilenlerin Yargılandığı Dava…

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle ilçede mahsur kaldıktan sonra 2016 yılının Şubat ve Mart aylarında tahliye edilen kişilerden 19’u tutuklu 40 kişi hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 25 Eylül 2018 tarihinde devam edildi.

Ömer Atalay isimli bir mahpusun savunması sırasında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ile ilgili sözler sarf etmesi üzerine, sözünün mahkeme başkanı tarafından kesildiği öğrenildi. Ömer Atalay’ın sözünün kesilmesi üzerine tüm sanıkların mahkeme salonundan çıkma istediği ve bunun üzerine duruşma salonunda görevli jandarmaların sanıklara fiziksel müdahalede bulunduğu öğrenildi. Mahkemenin savunma yapan avukatların da sözünü kestiği ve mikrofonlarını kapattığı bildirildi.

Mahkeme, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi ve duruşmayı Mart 2019 tarihine erteledi.

(09/290) Eski CHP Milletvekilinin Yargılandığı Dava…

CHP eski İstanbul Milletvekili Şafak Pavey hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet’ iddiasıyla İstanbul 38.Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 25 Eylül 2018 tarihinde başlandı. Mahkeme ilk duruşmada Şafak Pavey’in beraatına karar verdi.

 (09/291) İstanbul’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Eski Müdürü Çağrı Sarı hakkında “Paradise Belgeleri” konulu haberler gerekçesiyle dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 25 Eylül 2018 tarihinde devam edildi.  Mahkeme hakiminin başka bir mahkemeye atandığı ve onun yerine atanan hakimin de izinli olması nedeniyle  duruşma, 28 Kasım 2018 tarihine ertelendi.

(09/292) ‘Örgüt Propagandası Yapmak’ İddiasıyla Yargılanan Sanatçı…

Sanatçı Ferhat Tunç hakkında sosyal medya paylaşımlarında zincirleme örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 25 Eylül 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Ferhat Tunç’u 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası ile cezalandırdı ve cezayı ertelemedi.

(09/293) İzmir’de ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ İddiasıyla Yargılanan Kişi…

Binali Erdoğan isminde eski bir TRT kameramanı hakkında sosyal medya paylaşımlarında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın karar duruşması 25 Eylül 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Binali Erdoğan’ı 10 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve cezayı erteledi.

Basında yer alan haberlerden, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Binali Erdoğan’ın memuriyetten atıldığı ve çalıştığı kurum olan TRT tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

 (09/294) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

25 Eylül 2018 tarihinde Bursa’da KHK ile meslekten ihraç edilmiş 26 eski polis; Adana merkezli bir soruşturma kapsamında 6 ilde düzenlenen operasyonlarda 12 kişi; Maraş merkezli bir soruşturma kapsamında 6 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 10 kişi, Karabük’te 1 kişi gözaltına alındı.

(09/295) Çanakkale’de Akademisyenin Yargılandığı Dava…

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner hakkında Çanakkale 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 25 Eylül 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Sedat Laçiner’i ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırdı ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

(09/296) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski hakim Nurdan Okumuş hakkında Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 25 Eylül 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Nurdan Okumuş’u ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

“TSK imamı olduğu” iddiasıyla aranan Adil Öksüz’ün  yengesi  Şenay Öksüz isimli bir kişi hakkında İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 25 Eylül 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Şenay Öksüz’ü ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

(09/297) Hakkında Yasaklama Kararı Verilen Kitaplar…

25 Eylül 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Avesta Yayınları tarafından basılan 3 kitabın basımının, çoğaltılmasının, dağıtımının ve satışının Çukurca Sulh ve Ceza Hakimliği tarafından yasaklandığı öğrenildi. Yasaklanan kitapların isimleri: 2001 yılında basılan Kürt Ulusal Hareketi; 2009 yılında basılan Kürtler ve Kürdistan; 2014 yılında basılan 1880 Kürt Ayaklanması Şeyh Ubeydullah Nehri.

Daha önce yine Avesta Yayınları tarafından 9 kitap (Kan, İnançlar ve Oy Pusulaları; Cesur Adamların Ülkesine Yolculuk; Tasavvur mu Gerçek mi?, Mahabad Kürt Cumhuriyeti Büyük Güçlerin Politikasında Kürtler 1941-1947; Mağdur Diasporadan Sınır Ötesi Vatandaşlığa mı?; Ülkemde Bir Yabancı; Çaldıran Savaşı’nda Osmanlılar Safeviler ve Kürtler; Tanrı ve Şeyh Adi Kusursuzdur: Yezidi Tarihinden Kutsal Şiirler ve Dinsel Anlatılar; Kürdistan Bayrağının Altında; Irak’ta Soykırım) İdil Sulh Hakimliği tarafından 14 Mayıs 2018 tarihinde ve 1 kitap (Kürdistan Tarihi) ise Ayvalık Sulh Ceza Hakimliği tarafından 26 Temmuz 2018 tarihinde yasaklanmıştı.  yasaklanmıştı.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt,  Yeni Yaşam,  NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, El Cezire, BBC, Deutsche Welle, Reuters, AFP.