MENÜ
ANA SAYFA
x

Tahir Elçi: Yargının İfade Özgürlüğüne Yaklaşımını Gördük

20.10.2015

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, “PKK terör örgütü değildir” şeklindeki sözleri nedeniyle Sulh Ceza Hakimliğinde verdiği ifadenin ardından adli kontrol şartı ve yurtdışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.

Elçi adliye çıkışında bianet’e yaptığı açıklamada, “Yaşananlar, bu meseleyi sağlıklı şekilde tartışmanın ne kadar güç olduğunu gösterdi” dedi.

“Resmi söylem hala tabu”

Elçi, “Birtakım sözlerin hala tabu olduğunu, resmi ve siyasi söylemler bağdaşmayan ifadelerin halen yargı ve hükümet tarafından rahatsızlığa, tepkiye yol açtığını gördük” diye konuştu.

“Bugün ifade özgürlüğünün ne boyutta olduğunu, yargının ifade özgürlüğüne yaklaşımını da görmüş olduk.

Bugün olanlar, Türkiye’deki demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından ibret vericiydi.

İktidarın ve belli bir siyasi partinin belirlediği sınırlarda konuşmadığımız zaman karşımıza yakalama kararı, ceza soruşturması çıkıyor”

Avukat Elçi, makamında tebligat beklediği halde “adresinde bulunamadı” denerek hakkında yakalama kararı çıkarılmasıyla ilgili de şunları söyledi:

“Yapılanlar, uygulanan prosedür yasaya aykırı. Yalan bilgiyle yakalama kararı çıkarıldı. Bununla ilgili de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayette bulunacağız.”

“Bulunamadı” diye makamında gözaltı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Ekim’de CNN Türk’te katıldığı bir programda sarf ettiği “Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir” sözleriyle ilgili Elçi hakkında soruşturma başlatmıştı.

Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, Elçi hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yakalama kararı çıkardı.

Elçi’yle ilgili yakalama kararında “tüm aramalara rağmen bulunamadığı, saklandığı” iddia edildi ancak Elçi barodaki makamında gözaltına alındı.

Bakırköy Sulh Ceza Hakimliğince hakkında yakalama kararı çıkarılan Elçi bu sabah Diyarbakır’dan İstanbul’a getirilerek 10:00 civarında Bakırköy Adliyesinde ifade verdi.

Hak örgütlerinden Elçi’ye destek

İnsan hakları örgüt ve dernekleri de Avukat Elçi’nin gözaltına alınmasına tepki göstererek destek açıklamaları yayınladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Elçi’nin baro binasında bütün gece ifade için davet edilmeyi beklediğini, buna rağmen bu sabah polis baskınıyla ifadesi alınmak üzere İstanbul’a uçakla götürüldüğünü hatırlattı:

“Elçi’ye ‘PKK’ye terör örgütü demedin’ diye suçlama yöneltmek, ‘PKK’ye terör örgütü diyeceksin’ diyerek onu açıklamaya zorlamak İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin (İHEB) 18.maddesinin ihlalidir. Kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. Kimse açıklamadığı, söylemediği düşünceler nedeniyle suçlanamaz.”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) da “kurucularımızdan Elçi’nin yanındayız” derken, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkevleri Hukuk Dairesi’nin şu açıklamasına sitesinde yer verdi:

“Artık akli melekelerini yitirmiş bir siyasi iktidar ve ona bağlı bir yargı ile karşı karşıyayız. Bir hukuk insanının, Anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış haklar hiçe sayılarak düşüncelerini açıklamasından dolayı hakkında yakalama kararı ve gözaltı işlemi yapılmasını kabul etmiyoruz.”

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) “Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin sadece düşüncesini ifade ettiği için maruz bırakıldığı bu uygulama, insan haklarına, ifade ve vicdan özgürlüğüne karşı yapılmış ağır bir ihlaldir” açıklamasını yaptı.

İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) Yönetim Kurulu açıklamasında, Elçi’nin 1990’lardan bu yana Türkiye insan hakları hareketine yaptığı katkıya dikkat çekti: “Üyemiz Elçi’nin şiddet içermeyen ve şiddet çağrısı yapmayan sözleri gerek hukukumuz gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi doğrultusunda ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmelidir. Bu ülke için çok önemli bir insan hakları savunucusu olan Tahir Elçi yalnız değildir.” (AS)