MENÜ
ANA SAYFA
x

24 Mayıs 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

24 Mayıs 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/238) İzmir’de Yaşamını Yitiren Kişi…

23 Mayıs 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İzmir’in Buca ilçesinde Evren Yiğit (43, e) isimli bir kişinin silahlı saldırısı sonucunda Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) seçilmiş belediye meclis üyesi Kemal Altın ile Davut Orhan Fırat isimli 2 kişinin yaralandığı öğrenildi. Saldırı sonrasında olay yerinde bulunan ve sivil polis olduğu bildirilen kişilerin açtığı ateş sonucu Evren Yiğit’in yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi.

(05/239) Cezaevinde Yaralanan Kişiler…

24 Mayıs 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Manisa T Tipi Cezaevi’nde tutulan bir mahpusun (S. Ö.) 23 Mayıs 2024 tarihinde tek başına kaldığı odada yatağını ateşe vererek intihar girişiminde bulunduğu ve ağır yaralandığı öğrenildi. Ayrıca dumandan etkilenen 2 infaz koruma memuru ile 4 mahpusun çeşitli hastanelere kaldırıldığı ve 3 mahpusun da cezaevi revirinde tedavi altına alındığı bildirildi.

(05/240) Cezaevinde Sağlık Hakkı Engellenen Mahpus…

23 Mayıs 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Marmara 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulmakta olan ve kanser olduğu bildirilen Eren Odabaş isimli mahpusun tedaviye erişiminin tutuklandığı 9 Şubat 2024 tarihinden bu yana engellendiği öğrenildi.

(05/241) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi’nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri ve vasileri tarafından 24 Mayıs 2024 tarihinde yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(05/242) 1 Mayıs Kutlamaları Gerekçe Gösterilerek Tutuklanan Gazeteci, Siyasi Parti Üyeleri ve Diğer Kişiler…

21 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul’da düzenlenen ev baskınlarında 1 Mayıs kutlamaları sırasında Saraçhane’den Taksim’e yürümek istedikleri gerekçesiyle gözaltına alınan ve aralarında Gazete Patika muhabiri Ali Kadir Güler ile farklı siyasi parti ve inisiyatiflerin üyelerinin de bulunduğu 27 kişi, 23 Mayıs 2024 tarihinde sevk edildikleri İstanbul Adliyesi Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘görevi yaptırmamak için direnme’ ve ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ iddialarıyla tutuklandı. Bu tutuklamalarla birlikte 1 Mayıs gerekçe gösterilerek tutuklanan kişi sayısı 74 oldu.

(05/243) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Kişiler…

24 Mayıs 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde düzenlenen ev baskınlarında en az 7 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler: Yılmaz Şimşek, Mehmet Şimşek, Yusuf Şimşek, Abdullah Akdoğan, Abdurrahman Demirok.

(05/244) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gazeteci Furkan Karabay hakkında 2 Kasım 2023 tarihinde yaptığı bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine 250 bin lira tazminat talebiyle İstanbul 45. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2024 tarihinde başlandı. Gazetecinin ‘kişilik haklarına haksız saldırı’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, duruşmayı 14 Kasım 2024 tarihine erteledi.

(05/245) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gazeteci Gözde Bedeloğlu hakkında BirGün gazetesinde yayınlanan “Dünden bugüne devleti koruyanlar” başlıklı yazısı gerekçe gösterilerek Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Sermet Atay’ın şikayetiyle İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 24 Mayıs 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede gazetecinin ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, duruşmayı 12 Kasım 2024 tarihine erteledi.

(05/246) Hakkari’de Belediye Eş Başkanı ve Diğer Kişilerin Yargılandığı Dava…

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın da aralarında olduğu 15 kişi hakkında Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2024 tarihinde devam edildi. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 2 kişinin dosyasının ayrılmasını, Mehmet Sıddık Akış’ın da aralarında olduğu 9 kişinin ‘örgüt kurma ve yönetme’ suçundan, 4 kişinin ise ‘örgüt üyesi olma’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, duruşmayı 5 Haziran 2024 tarihine erteledi.

(05/247) İstanbul’da Dernek Yöneticisinin Yargılandığı Dava…

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Gazi Şehitleri Cemevi yöneticisi Eren Odabaş hakkında 6 Şubat 2024 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleşen silahlı saldırı gerekçe gösterilerek İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2024 tarihinde başlandı. İddianamede Eren Odabaş’ın ‘örgüt üyesi olma’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, Eren Odabaş’ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Eren Odabaş, 9 Şubat 2024 tarihinde tutuklanmıştı.

(05/248) Ankara’da Parti Üyeleri ve Diğer Kişilerin Yargılandığı Dava…

24 Mayıs 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 4 Mayıs 2023 tarihinde Ankara’da Yüksel Caddesi’nde seçim çalışmaları kapsamında bildiri dağıtan Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) üyelerine yönelik polis müdahalesinde işkence ve diğer kötü muamele ile gözaltına alınan 8 kişi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Ankara 38. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede 8 kişinin ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ ve ‘kamu malına zarar verme’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir.

(05/249) Diyarbakır’da Eski Baro Başkanının Yargılandığı Dava…

Bürosunda yapılan aramaya ilişkin tutulan tutanağı paylaştığı gerekçesiyle Diyarbakır Barosu eski başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede Mehmet Emin Aktar’ın ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, duruşmayı 28 Haziran 2024 tarihine erteledi.

(05/250) Diyarbakır’da Avukatın Yargılandığı Dava…

Avukat Şerzan Yelboğa hakkında ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması, 23 Mayıs 2024 tarihinde görüldü. Mahkeme, Avukat Şerzan Yelboğa’nın beraatına karar verdi.

(05/251) Diyarbakır’da Avukatın Yargılandığı Dava…

Avukat Adile Salman hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2024 tarihinde başlandı. İddianamede avukatın ‘örgüt üyesi olma’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, Adile Salman hakkındaki adli kontrol şartının devamına karar vererek duruşmayı 3 Ekim 2024 tarihine erteledi.

(05/252) İzmir’de Yargılanan Mahpus…

İzmir Buca Kırıklar 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Gökhan Gündüz isimli mahpus hakkında bir arkadaşına gönderdiği mektupta yer alan bir karikatür gerekçe gösterilerek ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla İzmir 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması, 21 Mayıs 2024 tarihinde görüldü. Mahkeme, Gökhan Gündüz’ün 6 bin lira adli para cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.

Haberlerde ayrıca Gökhan Gündüz’ün 31 yıldır cezaevinde tutulduğu ve almış olduğu müebbet hapis cezasının yasaya göre 30 yıla karşılık gelen infazını tamamlamış olmasına rağmen tahliyesinin söz konusu dava gerekçesiyle ertelendiği belirtildi.

(05/253) Diyarbakır’da Yargılanan Polis Memurları…

2023 yılında Diyarbakır’da gerçekleştirilen Newroz kutlamaları sırasında Y. D. isimli bir çocuğun (14, e) polisler tarafından kaçırılarak işkence görmesi ve elleri bağlı şekilde şehir dışına bırakılması ile ilgili Lice Emniyet Amiri Aykut Oral ve polisler İsmail Akkuş, Emre Özcan, Gökhan Bay ve Hayrettin Çakmak hakkında ‘hürriyeti tahdit’ suçlamasıyla Lice Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2024 tarihinde devam edildi. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, sanıkların ‘hürriyeti tahdit’ ve ‘mala zarar verme’ suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, sanıklar hakkındaki adli kontrol şartının devamına karar vererek duruşmayı 5 Haziran 2024 tarihine erteledi.

(05/254) Kocaeli’nde Polis Memurları ve Bekçinin Yargılandığı Dava…

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde 2 yaşındaki bir bebeğin cinsel istismar sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili 25 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınan 2 kişiden biri olan Metin Sucu’nun kendisini Zonguldak’a götüren polis aracı içinde yaşamını yitirmesi ile ilgili polis memurları M. Y. ve M. E. C. ile bekçi U. O. hakkında Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması, 22 Mayıs 2024 tarihinde görüldü. Mahkeme, sanıkların ‘vücutta kemik kırılmasına yol açacak şekilde yaralama sonucu öldürme’ suçundan ayrı ayrı 18’er yıl, gözaltına alınan diğer kişi A .G.’ye yönelik ‘kasten yaralama’ suçundan ayrı ayrı 3’er yıl olmak üzere toplam 21’er yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.

(05/255) Yayın Yasağı Getirilen Haberler…

23 Mayıs 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mardin’de Suriye vatandaşı bir çocuğun (16, k) fiziksel şiddete ve cinsel istismara maruz bırakılıp yaralanması ile ilgili haberlere Mardin 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 23 Mayıs 2024 tarihli kararıyla yayın yasağı getirildiği öğrenildi.

(05/256) Darbe Girişimi ile İlgili Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

İçişleri Bakanlığı, 24 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla son 4 günde 18 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 45 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.