MENÜ
ANA SAYFA
x

5 Temmuz 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

5 Temmuz 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(07/054) Operasyonlar ve Saldırılar…

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 4 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde devam eden “Pençe-Kilit” operasyonu sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birimleri ile HPG militanları arasında çıkan çatılmada 1 askerin (Cebrail Acar) öldüğünü açıkladı.

(07/055) Suriye Vatandaşı Mültecilere/Sığınmacılara Yönelik Irkçı Tehdit…

5 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, bir sosyal medya hesabının “Saat 19.00-20.00 arası Sultanbeyli’de (İstanbul) ayaklanma çıkarmaya başlayacağız” sözleriyle ırkçı saldırı tehdidinde bulunduğu ve Suriye vatandaşı mültecilere/sığınmacılara ait kimlik bilgilerinin paylaşıldığı öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı, 4 Temmuz 2024 tarihinde konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “…Yapılan incelemede sosyal medya hesabının yöneticisinin 14 yaşındaki E. P. olduğu tespit edilmiştir. Aynı hesaptan Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin kimlik bilgilerinin paylaşıldığı da anlaşılmıştır. E. P.’ye İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından gerekli işlem yapılmıştır…”.

Göç İdaresi Başkanlığı, mültecilere/sığınmacılara ait kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili 5 Temmuz 2024 tarihinde şu açıklamayı yaptı: Söz konusu bilgiler incelenmiş ve Göç İdaresi Başkanlığımızdaki güncel bilgilerle uyuşmayan bilgilerin yer aldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle bu verilerin hangi yıllara ait olduğunun, hangi kaynaktan, hangi tarihte alındığının belirlenebilmesi ve kamuoyuna sağlıklı bilgi verilmesi için geniş çaplı soruşturma başlatılmıştır.

(07/056) Antalya’da Irkçı Saldırı Sonucu Yaralanan Suriye Vatandaşı Mülteci/Sığınmacı Çocuklar…

4 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 3 Temmuz 2024 tarihinde Antalya’nın Serik ilçesine maruz bırakıldığı ırkçı saldırı sonucunda yaşamını yitiren Suriye vatandaşı mülteci/sığınmacı çocuk işçi Ahmet Handan El Naif’in arkadaşları H. H. E. N. (15, e) ve Beşar Obaid Al-Marai’nin de uğradıkları ırkçı saldırı sonucunda yaralandıkları ve hastanede tedavi altına alındıkları öğrenildi.

Haberlerde ayrıca Serik ilçesinde yaşayan Suriye vatandaşı mültecilerin/sığınmacıların yaşadıkları mahallelerden taşınmaya başladıkları bildirildi.

(07/057) Antalya’da Irkçı Saldırılar…

4 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 3 Temmuz 2024 tarihinde Antalya’nın Kepez ilçesinde Suriye vatandaşı mültecilere/sığınmacılara ait 3 aracın ateşe verildiği öğrenildi. Ayrıca haberlerde, molotof kokteyli ile yapılan bir saldırının olduğu bildirildi. Ancak söz konusu saldırının işyeri, ev gibi mekanlara mı yoksa kişilere mi yönelik olduğu öğrenilemedi.

Aynı tarihte Antalya’nın Aksu ilçesinde Suriye vatandaşı mültecilere/sığınmacılara ait bir eve taşlı saldırı gerçekleştirildiği öğrenildi.

(07/058) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

4 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İstanbul Marmara (Silivri) Cezaevi Kampüsü’nde farklı cezaevlerinde tutulan 250 mahpusun 28 Haziran 2024 tarihinde verilen yemeklerden zehirlendiği ve 40’ar kişilik gruplar halinde hastaneye sevk edildiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca zehirlenen bazı mahpusların cezaevi revirinde tedavi altına alındığı ve mahpusların taleplerine rağmen hastane sevklerinin gerçekleştirilmediği belirtildi.

5 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Fermani Çetin isimli mahpusun tahliyesinin 2’si Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve yerel mahkeme kararıyla iptal edilmiş olan toplam 3 hücre cezası gerekçe gösterilerek Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından ‘iyi halli olmadığı’ iddiasıyla ertelendiği öğrenildi.

(07/059) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi’nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri ve vasileri tarafından 5 Temmuz 2024 tarihinde yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(07/060) Boğaziçi Üniversitesi’ne Girişi Engellenen Parti Yöneticisi ve Milletvekili…

5 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı tarafından atanan rektör Naci İnci’nin toplu mezuniyet törenlerini yasaklaması üzerine Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen alternatif mezuniyet töreni etkinliğinin gerçekleştirildiği esnada Rektörlük tarafından yüksek sesle müzik çalınarak öğrenci ve akademisyenlerin konuşmalarının engellenmesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından görevlendirilen milletvekillerinin Boğaziçi Üniversitesi Hisarüstü Kampüsü’nde görevli özel güvenlik birimlerinin fiziki müdahalesine maruz kaldığı ve kampüse girişlerinin engellendiği öğrenildi.

(07/061) Suriye Vatandaşı Mültecilere/Sığınmacılara Yönelik Irkçı Saldırılar ile İlgili Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

4 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Bursa’da Suriye vatandaşı mültecilere/sığınmacılara yönelik ırkçı saldırılara katıldığı ya da sosyal medya paylaşımları yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan 60 kişiden 13’ünün sevk edildikleri sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandığı, diğer kişilerin ise 15’i adli kontrol şartıyla olmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi.

4 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Antalya’nın Serik ilçesinde aynı gerekçeyle 3 Temmuz 2024 tarihinde gözaltına alınan 11 kişiden 1’i sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı, 10 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İçişleri Bakanlığı, 5 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla Kayseri’de Suriye vatandaşı mültecileri/sığınmacıları hedef alan ırkçı saldırılar ve sosyal medya paylaşımları ile ilgili gözaltına alınan 855 kişiden 13’ünün sevk edildikleri sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandığını, 145’inin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını duyurdu.

Aynı açıklamada ayrıca Türkiye genelinde gerçekleştirilen ırkçı saldırılar ile ilgili toplam 1065 kişinin gözaltına alındığı, bu kişilerden 28’inin tutuklandığı, 187’sinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi.

(07/062) Ankara’da İnsan Hakları Savunucusunun Yargılandığı Dava…

TİHV Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında bir haber kanalında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birimleri tarafından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Zap, Metina ve Avaşin bölgelerinde kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin açıklamaları gerekçe gösterilerek Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 200 bin TL tazminat talebiyle açılan davanın görülmesine 4 Temmuz 2024 tarihinde devam edildi. Mahkeme, avukatların davanın reddi talebini reddederek duruşmayı 24 Eylül 2024 tarihine erteledi.

(07/063) İstanbul’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

Gazeteciler Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Can Bursalı, Nevzat Çiçek, Doğan Akın, Gökmen Karadağ, Fatih Portakal, Can Özçelik hakkında ‘Metastaz 2: Cendere’ isimli kitap ile ilgili İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 4 Temmuz 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede gazetecilerin ‘iftira’ ve ‘aleni hakaret’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, gazeteci Ayşenur Arslan’ın dosyasının mevcut dava dosyasıyla birleştirilmesine karar vererek duruşmayı 28 Kasım 2024 tarihine erteledi.

(07/064) Osman Kavala’nın Yeniden Yargılanma Talebi Rededildi…

5 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Gezi Davası’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılan ve verilen ceza Yargıtay tarafından onanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın avukatı aracılığıyla yaptığı kanun yararına yeniden yargılama talebinin Adalet Bakanlığı tarafından reddedildiği öğrenildi.

(07/065) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

4 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci Asuman Aranca tarafından hazırlanan ve Ayhan Bora Kaplan isimli kişinin bir emniyet müdürüne rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili https://www.gazeteduvar.com.tr, https://www.birgun.net ve https://t24.com.tr adreslerinde yer alan toplam 3 habere kişilik hakları ihlali gerekçesiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin 4 Temmuz 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği ve söz konusu içeriklerin silinmesine hükmedildiği öğrenildi.

4 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci Erdoğan Süzer tarafından hazırlanan ve eski bir bakanın Kuzey Marmara Otoyolu işletmesine CEO olması ile ilgili https://www.sozcu.com.tr, https://artigercek.com ve https://www.gazetepencere.com adreslerinde yer alan toplam 3 habere kişilik hakları ihlali gerekçesiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 4 Temmuz 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

(07/066) Gözaltına Alınan Kişiler…

İçişleri Bakanlığı, 4 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla 29 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında kesinleşmiş hapis cezası bulunanların da olduğu 108 kişinin ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla gözaltına alındığını duyurdu.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.