MENÜ
ANA SAYFA
x

9 Temmuz 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

9 Temmuz 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(07/082) Cezaevinde Dışarıdan Gelen Kişilerin Silahlı Saldırısına Maruz Kalan Mahpus…

9 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, M. O., M. A. Ç., M. Ü., E. C. Y. ve F. Ç. isimli 5 kişinin Elazığ Cezaevi’nin bahçesindeki tel örgüleri keserek cezaevine girdiği ve M. O. isimli kişinin buradan koğuşlara ulaşıp Murat Bulut isimli 1 mahpusa yönelik silahlı saldırı gerçekleştirdiği öğrenildi. Silahlı saldırı sonucunda yaralanan Murat Bulut’un hastanede tedavi altına alındığı bildirildi.

(07/083) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

9 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Giresun Espiye L Tipi Cezaevi’nde tutulan Mehmet Darga isimli mahpusun PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle Türkiye genelindeki cezaevlerinde başlatılan dönüşümlü açlık grevine katıldığı gerekçesiyle alındığı tek kişilik odada 2024 yılı Şubat ayından bu yana tutulmakta olduğu öğrenildi. Haberde ayrıca Mehmet Darga’nın sağlık sorunları sebebiyle ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığı öğrenildi.

Mehmet Darga’nın eşi Hülya Darga, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Eşim 32 yıldır cezaevinde ve hastalıkları çok ağır. Hastalıklarının yanı sıra gördüğü işkence nedeniyle dişleri döküldü. Tekli hücrede tutulduğu için ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Yanında birileri olsaydı en azında yardımcı olurlardı. Tek başına çok zorluk çekiyor”.

(07/084) Suriye Vatandaşı Mültecilere/Sığınmacılara Yönelik Irkçı Saldırılar…

8 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan ve bir Suriye vatandaşı mülteciye/sığınmacıya ait lokantaya kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından taşlarla saldırıldığı ve lokantada maddi hasar meydana geldiği öğrenildi.

(07/085) Mardin’de İşkence ve Diğer Kötü Muameleye Maruz Bırakılan Çocuk…

9 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar köyünde jandarma tarafından yapılan ev baskınında S. A. (15, e) isimli çocuğun gözaltına alınırken jandarmanın fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

Jandarma tarafından uygulanan işkence ve diğer kötü muameleye tanık olan Zekiye Aslan isimli kişi, olayla ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: ““Bu insanlık işi değil. 15 yaşındaki çocuğun ağzından kanlar akana kadar işkence ettiler. Bu insanlık mıdır? Biz kendimizi onların üstüne atınca bize de vurmaya başladılar, bize küfürler etmeye başladılar…”

(07/086) İzmir’de Tutuklanan Dernek Başkanı…

5 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz’ın, hakkında ‘ihtiyati tedbire muhalefet’ gerekçesiyle 1 Mart 2024 tarihinde verilen 3 gün disiplin hapis cezası gerekçesiyle İzmir’de tutuklanarak İzmir Şakran Kadın Cezaevi’ne götürüldüğü öğrenildi.

(07/087) Mardin’de Gözaltına Alınan Çocuk ve Diğer Kişiler…

9 Temmuz 2024 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar köyünde jandarma tarafından düzenlenen ev baskınlarında 1’i çocuk 3 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi. Gözaltına alınan kişilerin isimleri: Gülperi Aslan, Nergiz Okan, S. A. (15, e).

(07/088) İstanbul’da ve Sakarya’da Gözaltına Alınan Kişiler…

9 Temmuz 2024 tarihinde İstanbul ve Sakarya’da düzenlenen ev baskınlarında en az 19 kişi, ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden isimleri öğrenilenler: Saliha Gür, Ayşegül Sakallı ve Erhan İvrendi.

(07/089) Zonguldak’ta Mülteci Maden İşçisinin Öldürülmesiyle İlgili Yargılanan Kişiler…

Zonguldak’ta jandarma tarafından 5 Kasım 2023 tarihinde kapatılmasına karşın kaçak olarak faaliyette olan bir madende işçi olarak çalışan Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani’nin 9 Kasım 2023 tarihinde yaşanan iş kazasında ağır yaralanması sonucu maden sahipleri ile yakınları ve çalışan 2 kişi tarafından ölüme terk edilmesi ve daha sonra cenazesinin yakılması ile ilgili 6 kişi hakkında Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 8 Temmuz 2024 tarihinde devam edildi. Mahkeme, tutuklu yargılanan 3 kişinin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 18 Eylül 2024 tarihine erteledi.

(07/090) Cihan Aymaz’ın Yaşamını Yitirmesiyle İlgili Yargılanan Kişi…

2 Mayıs 2023 tarihinde Kürtçe şarkı söyleyen müzisyen Cihan Aymaz’ı ‘Ölürüm Türkiyem’ parçasını çalmadığı gerekçesiyle öldüren Mehmet Caymaz hakkında İstanbul Anadolu 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması, 8 Temmuz 2024 tarihinde görüldü. Mahkeme, Mehmet Caymaz’ın ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.

(07/091) Ankara’da Valilik Tarafından Yasaklanan Yürüyüş…

8 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Eğitim-İş’in 9 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu protesto amacıyla Ankara’da Milli Egemenlik Parkı’ndan Birinci Meclis binası önüne yapılacak yürüyüşe Ankara Valiliği tarafından ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında belirtilen yürüyüş alanı olmadığı’ gerekçesiyle izin verilmediği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.