Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
11 Temmuz 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu
(07/109) İş Cinayetleri…
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 11 Temmuz 2024 tarihinde 2024 yılının Haziran ayında en az 137 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini açıkladı. Buna göre 2024 yılının ilk 6 ayında 33’ü kadın, 33’ü çocuk, 36’sı mülteci/göçmen olmak üzere en az 878 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
(07/110) Operasyonlar ve Saldırılar…
11 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 4 Haziran 2024 tarihinde Van kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 militanın öldüğü öğrenildi.
(07/111) Meslek Odası Başkanına Yönelik Silahlı Saldırı…
11 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Hakkari Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Timur Sevi’nin 10 Temmuz 2024 tarihinde kimliği belirlenemeyen kişilerin silahlı saldırısına uğradığı ve yaralandığı öğrenildi.
(07/112) Urfa’da İşkence ve Diğer Kötü Muamele…
10 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 7 Temmuz 2024 tarihinde Urfa’nın Haliliye ilçesinde bir ihbar ile ilgili N. H. isimli 1 kişiyi durduran polislerin sesini yükselttiği iddiasıyla N. H.’ye fiziksel şiddet uyguladığı ve yüzüne yakın mesafeden göz yaşartıcı kimyasal ajan içeren sprey sıktığı, N. H.’ye yardım için giden 5 kişinin de aynı polisler tarafından işkence ve diğer kötü muameleye maruz bırakıldığı, N. H.’nin oğlu H. A. H.’nin polisler tarafından tüm kıyafetleri çıkarılarak bahçe demirlerine ters kelepçelendiği, işkence ve diğer kötü muameleyi video ile kayda alan kişilerin polisler tarafından engellendiği, N. H., H. A. H. ve S. H.’nin ‘görevi yaptırmamak için direnme’, ‘hakaret’ ve ‘tehdit’ iddialarıyla gözaltına alındığı ve karakoldaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. Haberlerde ayrıca polislerin işkence ve diğer kötü muamelesine maruz kalan kişilerin hastaneden fiziksel şiddeti belgeleyen tıbbi rapor aldığı ve polis memurları M. H., H. Ç., A. K. ve Ş. B.’den şikayetçi olduğu bildirildi.
(07/113) Cezaevinde Sağlığa Erişim Hakkı Engellenen Mahpus…
11 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Giresun Espiye L Tipi Cezaevi’nde tutulan Yaşar Bayar isimli mahpusun görme kaybı ve sırt ağrıları yaşamasına rağmen cezaevi revirine çıkarılmadığı ve hastaneye sevkinin yapılmadığı öğrenildi.
Yaşar Bayar’ın eşi Dilber Bayar, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Eşimin gözünde sorun var. Görme yetisi giderek azalıyor. Ancak revire ve hastaneye götürülmediğinden kaynaklı tedavi göremiyor. Aynı şekilde sırt ağrıları var. Tedavi olması gerekiyor, ancak cezaevinde tedavisi yapılmıyor. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak durumu iyi değil. Hastaneye götürülmüyor. Telefon görüşmeleri yarıda kesiliyor. Zaten 15 günde bir telefon ile aile görüşü var. Tedavi olmadığı için hangi ilaçları kullanacağını da bilmiyor. İlaç kullanmadığı için hastalıkları daha da artıyor. Eğer hastaneye götürseler gözünde ameliyat olacak, ancak götürmüyorlar”.
(07/114) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…
İmralı Cezaevi’nde tutulu bulunan müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşmek için avukatların 11 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.
(07/115) İstanbul’da Gözaltına Alınan Gazeteci…
Gazeteci Sadık Topaloğlu, 10 Temmuz 2024 tarihinde gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.
(07/116) 1 Mayıs Kutlamaları Gerekçe Gösterilerek Gözaltına Alınan Kişiler…
11 Temmuz 2024 tarihinde İzmir’de yapılan ev baskınlarında 1 Mayıs kutlamalarında taşıdıkları flamalar gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan kişilerin isimleri: Didar Yalçın, Enes Güleli, Kaan Horoz, Ozan Adıyaman, Tahir Ada, E. M. K.
(07/117) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…
Gazeteci Hayko Bağdat hakkında 2014 – 2018 yılları arasındaki yazı ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması, 10 Temmuz 2024 tarihinde görüldü. Mahkeme, gazetecinin ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve cezanın ertelenmesine, ‘kamu görevlisine hakaret’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlarından ise beraatına hükmetti.
(07/118) İstanbul’da Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçesiyle Yargılanan Kişi…
Evren Barış Yavuz isimli kişi hakkında bir internet sitesindeki bir yazı ve bir sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 10 Temmuz 2024 tarihinde başlandı. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Evren Barış Yavuz’un ‘örgüt propagandası yapma’, ‘zincirleme şekilde alenen hakaret’ ve ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, Evren Barış Yavuz’un tahliyesine karar vererek duruşmayı 30 Ekim 2024 tarihine erteledi.
Evren Barış Yavuz, 13 Nisan 2024 tarihinde tutuklanmıştı.
(07/119) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele ile İlgili TİHEK Kararı…
10 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutulan bir mahpusun infaz koruma memurlarının fiziksel şiddetine maruz kalması ile ilgili yaptığı başvuruyu değerlendiren Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdiği öğrenildi.
(07/120) RTÜK Tarafından Yayın Lisansı İptal Edilen Radyo Kanalı…
10 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, ‘Açık Gazete’ isimli radyo programında yer alan bir konuğun Ermeni Soykırımı ile ilgili ifadeleri gerekçe gösterilerek Açık Radyo isimli radyo kanalına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından verilen idari para ve 5 günlük yayın durdurma cezasına rağmen yayına devam edildiği gerekçesiyle kanalın yayın lisansının RTÜK tarafından iptal edilmesi ile ilgili İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiği öğrenildi.
(07/121) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…
10 Temmuz 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, “Aileye zimmetli T.C. ateşe koltuğu: Lahey’de skandal atama” başlıklı ve https://halktv.com.tr adresinde yer alan 1 habere kişilik hakları ihlali gerekçesiyle Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 9 Temmuz 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4]https://twitter.com/insanhaklari
[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.