MENÜ
ANA SAYFA
x

BM Raporu: Gözaltındaki binlerce Filistinli işkence ve kötü muameleye maruz kaldı

01.08.2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) dün (31 Temmuz 2024) yayınladığı rapora göre, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana İsrail’in keyfi biçimde gözaltına aldığı çok sayıda Filistinli, işkence ve kötü muamele başta olmak üzere uluslararası insan hakları hukukuna ve uluslararası insancıl hukuka aykırı fiile maruz kaldı.

OHCHR’nin raporuna göre 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana;

  • Aralarında çocukların da olduğu binlerce Filistinli, haklarında bir suçlama ya da yargı kararı olmaksızın İsrail tarafından uzun süreler gözaltında tutularak keyfi biçimde cezalandırılıyor.
  • Gazze ve Batı Şeria’da İsrail’in gözaltına aldığı en az 53 kişi gözaltında öldü.
  • Yasal biçimde İsrail’de bulunmalarına rağmen 7 Ekim’in ardından gözaltına alınan 10 bini aşkın Gazzeli işçi ve hastanın yaklaşık 1.000’inden halen haber alınamıyor.
  • Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da yaşanan uzun süreli gizli gözaltılar ve gözaltında tutulanların yakınlarıyla ve avukatlarıyla iletişim kurmalarına izin verilmemesi, zorla kaybedilmelerin yaşanabileceği endişesi doğuruyor.
  • Gözaltına alınanların ve serbest bırakılanların önemli bir kısmı, şiddetli kaba dayak, elektrik verme, zorlayıcı pozisyonda bekletilme, suyla soluksuz bırakma gibi işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarına maruz kaldıklarını bildirdiler.
  • Gıdanın sınırlanması, şiddet, kötü muamele ve tıbbi hizmetlere erişimin engellenmesi, Filistinli tutukluların sağlık durumlarının kötüleşmesine ve bazı hallerde ölümlerine neden oluyor.

Raporun tam metnine ulaşmak için lütfen buraya tıklayın…

BM İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme, işkenceyi mutlak olarak yasaklar. Sözleşme’nin 2. maddesine göre “Hiçbir istisnai durum, ne harp hali ne de bir harp tehdidi, dahili siyasi istikrarsızlık veya herhangi başka bir olağanüstü hal, işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez.”  İsrail, işkence yasağını çiğneyerek, insanlığa karşı suç işlemektedir.