MENÜ
ANA SAYFA
x

6 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

6 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/041) İş Cinayetleri…

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 6 Ağustos 2024 tarihinde, 2024 yılının Temmuz ayında 10’u kadın, 12’si çocuk, 5’i göçmen/mülteci olmak üzere en az 144 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini açıkladı. Buna göre 2024 yılının ilk 7 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı en az 1022 oldu.

(08/042) Operasyonlar ve Saldırılar…

6 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 2024 yılının Nisan ayında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içindeki Hakurk bölgesinde Türk Silahı Kuvvetleri (TSK) birimleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmalarda 3 militanın öldüğü öğrenildi.

(08/043) Antep’te Milletvekiline Silahlı Saldırı…

4 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antep Milletvekili Melih Meriç’in Antep’in Nizip ilçesinde gerçekleştirilen ‘Antep Fıstığına Sahip Çıkıyoruz’ mitinginde yaptığı konuşma sırasında Kargamış ilçesi Yolağzı köyü AKP’li muhtarı Menderes Sarı ‘nın silahlı saldırısına uğradığı öğrenildi. Saldırıda yaralanan olmazken Menderes Sarı’nın gözaltına alındığı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

(08/044) Adana’da Tehdit Edilen İlçe Belediye Başkanı…

6 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Adana Seyhan ilçesi belediye meclis toplantısında söz alan Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) seçilmiş belediye meclis üyesi Şeyhmus Uçar’ın Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’i “Ben burada Milliyetçi Hareket Partisi’ni temsil ediyorum. Bilesiniz bunu. Konuşmalarınıza dikkat edeceksiniz. Tahammül sınırlarımızı aşmayın. Biz buraya da o zaman ocaklarımızı, Ülkü Ocakları’ndaki arkadaşları burada misafir edersek Seyhan Belediyesi’nde girecek yeriniz kalmaz.” sözleriyle tehdit ettiği öğrenildi.

(08/045) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

6 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde bazı mahpusların odalarının gece yarısı infaz koruma memurları tarafından arandığı ve mahpuslara ait eşyaların dağıtıldığı ve bu cezaevinde tutulan Bayram Kaymaz’ın annesiyle yaptığı telefon görüşmesinde Kürtçe konuşmaya başladığında süresi dolmamış olmasına rağmen görüşmenin kesildiği öğrenildi.

Bayram Kaymaz’ın annesi Medine Kaymaz, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Oğlum ‘kitap okumamız dahi engelleniyor’ dedi. Gece yarısı koğuşları basılarak her yer dağıtılıyor…Cezaevi idaresi ne zaman isterse o zaman tutuklular ailelerini arayabiliyorlar. Cezaevinde Kürtçe konuşan tutuklulara soruşturma açılıyor…”.

(08/046) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

İmralı Cezaevi’nde tutulu bulunan müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşmek için avukatların 6 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(08/047) Osmaniye’de Gözaltına Alınan Parti Yöneticileri ve Diğer Kişiler…

6 Ağustos 2024 tarihinde Osmaniye’de yapılan ev baskınlarında aralarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Osmaniye Merkez İlçe Eş Başkanları Sevgi Aydın ve Faruk Kahraman’ın da olduğu 5 kişi, daha önce katıldıkları bir düğünde çalan Kürtçe müzik eşliğinde halay çektikleri ve düğün araçlarını sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarla süsledikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler: DEM Parti Osmaniye Merkez İlçe Eş Başkanları Sevgi Aydın ve Faruk Kahraman, Hakan Kahraman.

(08/048) Diyarbakır’da Yaya Geçidinden Kaldırılan Kürtçe Uyarı Yazıları…

5 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ilin farklı noktalarındaki yaya geçitlerine yeniden yazılan Kürtçe “Pêşî Peya” (Önce Yaya) yazılarının İçişleri Bakanlığı tarafından 26 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan genelge gerekçe gösterilerek Valilik tarafından yeniden silindiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca Diyarbakır Barosu’nun İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan söz konusu genelgenin iptali için Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne başvurduğu bildirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yaya geçitlerine yazılan Kürtçe uyarı yazıları, 29 Temmuz 2024 tarihinde de Valilik talimatıyla silinmişti.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.