MENÜ
ANA SAYFA
x

7 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

7 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/049) Kadın Cinayetleri…

Bianet’in 6 Ağustos 2024 tarihinde yayınladığı “Erkek Şiddeti Çetelesi”ne göre 2024 yılının Temmuz ayında Türkiye genelinde erkekler tarafından en az 25 kadın ve 4 çocuk öldürüldü. Açıklamada ayrıca erkeklerin en az 61 kadına şiddet uyguladığı, 10 kadını taciz ettiği, 13 çocuğu istismar ettiği, 31 kadını seks işçiliğine zorladığı belirtildi.

(08/050) Operasyonlar ve Saldırılar…

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 7 Ağustos 2024 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde devam eden “Pençe-Kilit” operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birimleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1 askerin (Habip Murat Alp) öldüğünü açıkladı.

(08/051) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

6 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2024 yılının Ocak ve Temmuz ayları arasında Çukurova bölgesinde gerçekleştirdiği cezaevi ziyaretlerinde tespit edilen hak ihlallerine dair hazırladığı rapordan, Adana Kürkçüler Cezaevi’nde tutulan mahpuslara temizlik malzemelerinin çok ender verilmesi sebebiyle mahpusların temizlik ürünlerini kantinden kendi imkanlarıyla satın almak zorunda kaldığı, çeşmelerden çamurlu ve kurtlu su aktığı ve günde yalnızca 1 saat sıcak su verildiği, bazı muhalif yayınlar ile Yeni Yaşam gazetesinin mahpuslara verilmediği, kitap kota sayısının ve televizyonda izin verilen kanal sayısının cezaevi idaresi tarafından düşürüldüğü, mahpusların yaptıkları telefon görüşmelerinde cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlallerinden bahsetmeleri durumunda süresi dolmamasına rağmen görüşmenin sonlandırıldığı, COVID-19 pandemisi döneminde kaldırılan sanatsal ve sosyal faaliyetlerden mahpusların halen yararlanamadığı, bazı siyasi mahpusların günde yalnızca 1 saat tek başına havalandırmaya çıkarıldığı ve sosyal faaliyetlere katılmalarına izin verilmediği, Kürkçüler ve Osmaniye Cezaevi’nde mahpusların kendi istek ve iradeleri dışında sevk edildikleri ve sevk işleminden ailelerinin haberdar edilmediği öğrenildi.

7 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Antalya Manavgat S Tipi Cezaevi’nde tutulan Tuba Sert isimli 1 mahpusun açık görüş sırasında ailesiyle toplu fotoğraf çektirmesine infaz koruma memurları tarafından engel olunduğu öğrenildi. Tuba Sert’in aile üyelerinden biri, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Sadece tokalaşmamıza izin verdiler. Fotoğraf çekme talebinde bulunduk. O sırada görüşme alanına 3 ila 4 gardiyan gelip bize, ‘Bir kişi kalsın, 3 kişi çıksın, tek kişi görüşecek’ dediler. Kendilerine bu duruma kendilerinin izin verdiğini belirttiğimizde, ‘Allah’a şükür edin, bir daha ömrünüz boyunca dördünüz Tuba’yı bir arada göremezsiniz’ diye yanıt verdi. Bu söylemden sonra başgardiyan, cezaevi müdürü ve cezaevi savcısı ile görüşme talebinde bulunduk ancak görüştürmediler. Tuba ile 5’şer dakika ancak tek tek görüşebildik. Fotoğraf da çektirmediler…”.

7 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 19 Temmuz 2024 tarihinde İzmir Şakran Kadın Cezaevi’nde Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken mahpuslar hakkında cezaevi idaresi tarafından disiplin soruşturması başlatıldığı ve Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı’nın hakkında disiplin soruşturması başlatılan bazı mahpuslara 1 ay haberleşme ve iletişim araçlarından mahrum bırakma cezası verirken 5 mahpusa (Berna Çelik, Makbule Sünger, Esma Başkale, Figen Şahin ve Medine Orhan) 1 ay görüş hakkından mahrum bırakma cezası verdiği öğrenildi. Toplam kaç mahpus hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı öğrenilemedi.

7 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutulan Muhammed İnal isimli 1 mahpusun 2 Temmuz 2024 tarihinde kendi istek ve iradesi dışında Ankara Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildiği ve sevkin gerçekleştiği tarihten beri tek kişilik odada tutulduğu öğrenildi.

(08/052) Cezaevinde Sağlığa Erişim Hakkı Engellenen Mahpuslar…

6 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Adana Kürkçüler Cezaevi kampüsünde tutulan mahpuslara hastane sevk işlemleri sırasında ağız içi arama uygulamasının dayatıldığı ve bu uygulamayı kabul etmeyen mahpusların hastane sevklerinin gerçekleştirilmediği öğrenildi.

(08/053) Osmaniye’de Tutuklanan Kişi…

6 Ağustos 2024 tarihinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Osmaniye Merkez İlçe Eş Başkanları Sevgi Aydın ve Faruk Kahraman’ın da olduğu 5 kişiden 1’i (Hivda Kahraman), aynı tarihte sevk edildiği Osmaniye Sulh Ceza Hakimliği tarafından sarı, kırmızı ve yeşil renkli mendil sallaması gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla tutuklandı. Haberlerde ayrıca diğer 4 kişinin işlemlerinin sürdüğü bildirildi. İfade işlemleri devam eden kişilerin isimleri: Sevgi Aydın, Faruk Kahraman, Hakan Kahraman, Murat Kahraman.

(08/054) Cezaevinden Tahliye Edildikten Sonra Kendisinden Haber Alınamayan Mahpus…

Erzincan L Tipi Cezaevi’nden 13 Mart 2024 tarihinde tahliye edildikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan ve işkenceye maruz bırakıldığı görüntülerin gönderilmek suretiyle ailesi tehdit edilen Ali Veli (19, e) isimli Suriye vatandaşı kişinin 9 bin 800 dolar fidye karşılığında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi.

Ali Veli’nin annesi Necma Mûsa, yaşananlar ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti:” (…) 45 gün boyunca burada (Girê Spî) tuttuktan sonra tek başına bir metrelik hücreye koyup, 45-50 gün orada tutmuşlar. Sürekli babasının yerini soruyorlar. İşkence yapıyorlar. Öldürmekle tehdit ediyor, Kur’an-ı Kerim’i önüne koyup, babasının yerini bilip bilmediği konusunda onunla tehdit etmişler. Ağzından bir şey alamayınca Özgür Suriye Ordusu çetelerine verip, bir süre de orada tutmuşlar (…) Orada biri Girê Spî’de biri Serekanîye’de olmak üzere iki avukat tuttuk. Örgüte bağlı bir şeyh bakıyordu bu işlere(…) Şeyh, oğlumun Serekanîye’ye gönderilmesine karar verdi. Oraya gönderdikten sonra orada istihbarat müdahale etti. İstihbarat erken gönderilmemesi için müdahale ederek, ağzından bir şey almayı istiyordu. Bırakılacağı söylendiğinde askerler izin vermedi. Çünkü istihbarat Türkiye’ye bağlı. Ardından Halep’ten bağlantı kurduk. Oradan talimat gelince çocuğu serbest bıraktılar. Serbest bırakmak için de bizden 9 bin 800 dolar para aldılar…”.

(08/055) Kayseri’de Tutuklanan Kişi…

6 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kayseri’de ‘örgüt üyesi olma’ suçundan verilmiş ve kesinleşmiş hapis cezası bulunan M. U. isimli 1 kişinin gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.