MENÜ
ANA SAYFA
x

13 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

13 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/090) Şırnak’ta Patlamada Yaşamını Yitiren ve Yaralanan Kişiler…

12 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Şırnak’ın Silopi ilçesinde maden işçilerini taşıyan servis aracının geçişi sırasında meydana gelen patlama sonucunda Abit Çevik isimli 1 işçinin yaşamını yitirdiği, isimleri öğrenilemeyen 8 işçinin ise yaralandığı ve Silopi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konu ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları belirtti: “(…) Milli Savunma Bakanlığımız ile birlikte yaptığımız ilk incelemeler neticesinde; Irak’ın kuzeyinden gerçekleştirilen saldırının, bölgede işletilen kömür ocağıyla ilgili husumetten kaynaklandığı değerlendirilmektedir (…)”.

(08/091) Eskişehir’de Irkçı Saldırı…

12 Ağustos 2024 tarihinde Nazi miğferi ve gamalı haç sembolleri giyen A. K. (18, e) isimli 1 kişinin Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde bulunan Tepebaşı Camisi’nde yer alan çay bahçesinde oturmakta olan ve çevrede bulunan kişilere bıçak ve baltayla saldırdığı öğrenildi. Saldırı sonucunda 5 kişinin [T. A. (71), C. Ö. (57), N. Ö. (87), M. K. (64), C. A. (64)]. yaralandığı.ve saldırgan A. K.’nın gözaltına alınarak soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, ırkçı saldırıyla ilgili Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından yayın yasağı kararı verildiğini duyurdu.

(08/092) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

İmralı Cezaevi’nde tutulu bulunan müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşmek için avukatların 13 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(08/093) İzmir’de Tutuklanan Kişi…

12 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İzmir’de verdiği bir sokak röportajında Instagram sosyal medya platformuna erişim engeli getirilmesini eleştiren D. Y. isimli 1 kişinin gözaltına alındığı ve aynı gün sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddialarıyla tutuklandığı öğrenildi.

(08/094) İstanbul’da Gözaltına Alınan Kişiler…

11 Ağustos 2024 tarihinde İstanbul Olimpiyat Stadyumu’nda Amedspor ile Fatih Karagümrük Spor arasında gerçekleşen futbol karşılaşması öncesinde giydikleri sarı renkli formalar gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Amedspor taraftarlarının 12 Ağustos 2024 tarihinde emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

(08/095) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Kişiler…

13 Ağustos 2024 tarihinde Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemezken 12 kişi hakkındaki dosya ile ilgili kısıtlılık kararı alındığı bildirildi. Gözaltına alınan kişilerden isimleri öğrenilenler: İrem Alkaş, Baran Baymis, Murat Devran ve Murat Öğüt.

(08/096) Tunceli’de Gözaltına Alınan Kişiler…

13 Ağustos 2024 tarihinde Tunceli’de Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında yapılan ev baskınında Hüseyin Aslan isimli 1 kişi gözaltına alındı.

13 Ağustos 2024 tarihinde Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde yapılan ev baskınında Pakize Aydın isimli 1 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

(08/097) İstanbul’da Gözaltına Alınan Kişiler…

13 Ağustos 2024 tarihinde İstanbul’da yapılan ev baskınlarında aralarında Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu (DGD) Başkanı Abdülhakim Daş’ın da olduğu kişilerin gözaltına alındığı öğrenildi. Toplam kaç kişinin gözaltına alındığı ve gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

(08/098) Hakkında Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçesiyle Soruşturma Açılan Gazeteci…

12 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci Arat Barış Güven hakkında 2022 yılında sosyal medyada yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek Tekirdağ Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ ve ‘devletin askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama’ iddialarıyla açılan soruşturmada ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verildiği öğrenildi.

(08/099) İstanbul’da Çalıştıkları Yemek Zincirinde Kürtçe Konuşmaları Engellenen İşçiler…

13 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İstanbul Havalimanı’nda bulunan bir yemek zincirinde çalışan işçilerin Kürtçe şarkı dinlemesinin yasaklandığı, işçilerin Kürtçe konuşmasının da engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca yemek zincirinin şube müdürü olan N. E. isimli kişinin konu ile ilgili “Biz sadece müşterilerin yanında Kürtçe konuşulmasını istemiyoruz. Benim yanımda konuşmalarını da istemiyorum çünkü anlamıyorum” dediği bildirildi.

Irkçı ve ayrımcı uygulamaya maruz kalan işçilerden Mehmet Aydın, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Türkçe şarkılar açıldığı zaman kimse bir şey demiyordu ama biz Kürtçe şarkı açtığımızdan dolayı azar işitiyorduk. En son zaten yasaklandı. Restorant müdürümüz, ‘Tüm Kürtleri buradan kovacağım, bizim Kürtlere ihtiyacımız yok. Kürtler burada barındırmayacağız” dedi. Bu söylemlerin ardından yaklaşık 12 personel işten ayrıldı. Hepsi de Kürt’tü”.

(08/100) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

12 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFOD) https://ifade.org.tradresinde yer alan 2 içeriğe kişilik hakları ihlali gerekçesiyle İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği’nin 7 Ağustos 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği ve söz konusu içeriklerin silinmesine hükmedildiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.