MENÜ
ANA SAYFA
x

16 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

16 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/125) Operasyonlar ve Saldırılar…

16 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 21 Haziran 2024 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde yer alan Zap bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birimleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 militanın öldüğü öğrenildi.

(08/126) Diyarbakır’da Gözaltında İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

15 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden 13 Ağustos 2024 tarihinde Diyarbakır’da gözaltına alınan 13 kişiye hastaneye sevk edildikleri sırada ırkçı şarkılar dinletildiği öğrenildi.

(08/127) İstanbul’da Irkçı Saldırı…

15 Ağustos 2024 tarihinde Bianet editörü Ruken Tuncel’in ailesinden 3 kişiye İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde yaşadıkları apartmanın girişinde aynı apartmanda ikamet eden A. Y., M. Y. ve O. Y. isimli 3 kişinin “Ermeni dölleri”, “Biz Türk’üz. Ne işiniz var burada? Vatan hainleri” ve “Teröristler” diyerek ırkçı saldırıda bulunduğu öğrenildi. Haberlerde ayrıca maruz kaldıkları fiziksel şiddeti belgeleyecek bir rapor almak üzere gittikleri Beylikdüzü Devlet Hastanesi’nde Ruken Tuncel’in erkek kardeşinin de ırkçı saldırıya maruz kaldığı belirtildi. Irkçı saldırıda en az 1 kişinin elinden yaralandığı öğrenildi.

Ruken Tuncel, annesi, teyzesi ve kız kardeşi 10 Ağustos 2023 tarihimde aynı yerde aynı aileden kişilerin ırkçı saldırısına maruz kalmıştı. Konuyla ilgili yapılan suç duyurusu hakkında savcılık kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermişti.

Ruken Tuncel konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Geçtiğimiz yıl saldırırken ‘Devlet bizim devletimiz demişlerdi’, cezasızlıkla cesaretlenip bir kez daha, bu kez daha kalabalık saldırdılar. Özellikle belirtiyorum, bu kişilerle hiçbir komşuluk ilişkimiz yok, dolayısıyla arada tartışma yaşanacak bir durumda yok. Saldırırken söylenenler olayın ne olduğunu açıkça gösteriyor. Apaçık ırkçı bir saldırı.”

(08/128) Hapishanede İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

15 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kocaeli Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Adem Dinç isimli mahpusun koğuşunda yapılan arama sırasında infaz koruma memurlarının işkence ve diğer kötü muamelesine maruz kaldığı ve yüzünden yaralandığı öğrenildi. Haberde ayrıca arama sırasında mahpuslara ait kişisel eşyaların dağıtıldığı ve 2 kitaba el konulduğu öğrenildi.

(08/129) Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Kararıyla Tahliyesi Ertelenen Mahpus…

16 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Antalya S Tipi Cezaevi’nde tutulan ve almış olduğu müebbet hapis cezasının yasaya göre 30 yıla karşılık gelen infazını 4 Mayıs 2024 tarihinde tamamlayan Nurettin Çelebi isimli mahpusun tahliyesinin ‘iyi halli olmadığı’ gerekçe gösterilerek Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla 6 ay ertelendiği öğrenildi.

(08/130) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi’nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri ve vasileri tarafından 16 Ağustos 2024 tarihinde yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(08/131) İstanbul’da Protesto Eylemine Polis Müdahalesi…

Sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler tarafından 15 Ağustos 2024 tarihinde çalıştıkları şirketin İstanbul Ataşehir’de bulunan genel müdürlüğü önünde yapılan protesto eylemine polis göz yaşartıcı kimyasal ajan kullanarak müdahale etti. Müdahale sonucu gözaltına alınan olmadığı öğrenildi.

(08/132) İstanbul’da Engellenen Nöbet Eylemi…

Oyun platformu Roblox’a getirilen erişim engelinin kaldırılması talebiyle 15 yaşında bir çocuk tarafından İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki bir meydanda başlatılan ve 5 gündür sürmekte olan nöbet eylemine 15 Ağustos 2024 tarihinde polisin Kaymakamlık izni olmadığı gerekçesiyle müdahale ettiği öğrenildi. Gözaltına alınanın olmadığı müdahale sonrasında nöbet eyleminin bitirildiği bildirildi.

(08/133) Siirt’te Yargılanan Kişiler…

Katıldıkları bir düğünde Kürtçe müzikler eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle 25 Temmuz 2024 tarihinde Siirt’te gözaltına alınan ve 4’ü tutuklanan ve 1’i ise ev hapsi tedbiri ile serbest bırakılan 2’si çocuk 5 kişi hakkında Siirt 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 16 Ağustos 2024 tarihinde başlandı. Savunmaların ardından mahkeme 4 kişinin tahliyesine ve 1 kişi hakkındaki ev hapis tedbirinin kaldırılmasına karar verdi ve duruşmayı 26 Kasım 2024 tarihine erteledi.

(08/134) İzmir’de Yargılanan Kişi…

Bir sokak röportajındaki sözleri gerekçe gösterilerek 12 Ağustos 2024 tarihinde İzmir’de gözaltına alınan ve sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanan Dilruba K. isimli kişi hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin 16 Ağustos 2023 tarihinde kabul edildiği öğrenildi. İddianamede Dilruba K.’nın ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’ suçlarından cezalandırılması istenmektedir. Davanın ilk duruşması 3 Eylül 2024 tarihinde görülecek.

(08/135) Eylem ve Etkinliklerin Yasaklandığı İl…

Mardin Valiliği 15 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklama ile il genelinde toplanma, her türlü açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, miting, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma/nöbet eylemi stant açma, çadır kurma, drone çekim faaliyetleri, anket yapılması, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma ve benzeri eylem ve etkinliklerin 15 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla 3 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

(08/136) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

15 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Lefkoşa Büyükelçisi ile ilgili  https://www.mlsaturkey.com ve https://www.freewebturkey.com internet sitelerinde yer alan habere İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2 Ağustos 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

15 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, kırmızı bülten ile yakalama kararı bulunan Yaşam Ayavefe isimli bir kişi hakkında https://www.mlsaturkey.com ve https://www.freewebturkey.com internet sitelerinde yer alan 2 habere Antep Nizip Sulh Ceza Hakimliği’nin 7 Ağustos 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

15 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, “rüşvet” ve “santaj” iddiaları ile hakkında dava açılmış bir kişi ile ilgili https://www.mlsaturkey.com ve https://www.freewebturkey.com internet sitelerinde yer alan 2 habere İstanbul Gaziosmanpaşa 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 9 Ağustos 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

15 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Cumhurbaşkanı’nın oğlu ile ilgili https://www.mlsaturkey.com ve https://www.freewebturkey.com internet sitelerinde yer alan 3 habere İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 13 Ağustos 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

16 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, https://www.birgun.net, internet sitesinde yer alan “Kayyumdan kelepir otel” başlıklı habere Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, MLSA, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL..