MENÜ
ANA SAYFA
x

22 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

22 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/162) Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Kararıyla Tahliyesi Ertelenen Mahpus…

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve almış olduğu müebbet hapis cezasının yasaya göre 30 yıla karşılık gelen infazını 2 Haziran 2024 tarihinde tamamlayan Ataş Göbe isimli mahpusun tahliyesinin Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından pişmanlık dayatmasını kabul etmediği için ‘iyi halli olmadığı’ gerekçesiyle 3 ay süreyle ertelendiği öğrenildi.

(08/163) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

İmralı Cezaevi’nde tutulu bulunan müvekkilleri PKK lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşmek için avukatların 22 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı başvuruya Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(08/164) Siirt’te Ajanlık Dayatmasına Maruz Kalan Kişi…

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Siirt’te bir lise öğrencisinin (18, k) 5 Ağustos 2024 tarihinde kaldığı yurdun girişinde GBT uygulaması yapan polislerle karşılaştığı ve yurt müdürünün odasına çağrıldığı, odada sivil giyimli ve polis olduğu bildirilen kişilerin ajanlık dayatmasına maruz kaldığı öğrenildi. Haberlerde ayrıca konu ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunan kadının babasının İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir polis memuru tarafından arandığı ve şikayetlerini geri çekmelerinin talep edildiği bildirildi.

Ajanlık dayatmasına maruz kalan kişi, yaşananlarla ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Müdür odasına girdiğim gibi on tane sivil polis de odaya girdi. Bir ihbar olduğunu söylediler ve fotoğrafımı göstererek ‘Senle görüşeceğiz’ dediler. Beni emniyete de götürmediler. Hiç kimseyi odaya almadılar. Bana, ‘Silah taşıyormuşsun, dağa çıkacakmışsın’ gibi sözler söylediler. Ben de bunları reddettim. Bana birkaç soru daha sorup ‘istediklerimizi yaparsan seni üniversiteye yerleştiririz’ dediler. Ben söylenenlere tepki gösterdim ve tekliflerini reddettim. Reddetmeme rağmen sürekli bir teklif ve soru ile üzerime geliyorlardı. Dakikalarca o odada onlarla kaldım. En yakın arkadaşım odaya girmek istedi ancak onu almadılar. En sonunda ‘senle iletişim kurmak istiyoruz, telefonun var mı?’ dediler, bende ‘yok’ deyince bana telefon alacaklarını söylediler. Ben bu teklifi kabul etmedim. Bana zorla para ve telefon verdiler. Diğer gün de aynı şekilde devam etti ve bana ‘bize isim vereceksin’, ‘terör örgütünde kimler çalışıyor, kimler yardım ediyor’ soruları sordular. Yine olaydan alakasız akrabalarımı sordular. Ben kimseyi tanımadığımı ve onların teklifini kabul etmeyeceğimi yineledim. Bir sonraki gün babamı arayarak olayı anlattım. Gereken yerlere başvuru yaptık. Yine bana verdikleri telefonu ve parayı savcılığa giderek teslim ettim. Savcılığın ardından da İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) giderek suç duyurusunda bulundum”.

(08/165) Mardin’de Protestoya Jandarma Müdahalesi…

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mardin’in Savur ilçesine bağlı Sürgücü Mahallesi’ne jandarma eşliğinde giden Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. ekiplerini protesto eden kişilere jandarmanın göz yaşartıcı kimyasal ajan ve tazyikli su ile müdahale ettiği öğrenildi. Müdahalede gözaltına alınan olup olmadığı öğrenilemedi.

(08/166) Konya’da Protestoya Polis Müdahalesi…

21 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan bir parkta meyve satan Abdullah Koyuncu isimli çiftçinin malzemelerine Karatay Belediyesi zabıta ekipleri tarafından el konulması ve malzemelerin geri verilmemesi üzerine Abdullah Koyuncu’nun Karatay Belediyesi binası önünde protesto gerçekleştirdiği ve polisler tarafından gözaltına alındığı öğrenildi. Haberlerde ayrıca polis müdahalesine dair görüntü almak isteyen basın işçileri ve gazetecilerin de zabıta ekipleri tarafından engellendiği bildirildi. Abdullah Koyuncu, aynı gün ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(08/167) İstanbul’da Yargılanan Kişiler…

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 27 Temmuz 2024 tarihinde İstanbul’da yapılan ev baskınlarında Kürtçe müzik eşliğinde halay çektikleri ve görüntülerini sosyal medyada paylaştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 3’ü çocuk (B.K., C.G., Ö.T.) toplam 8 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği ve 3 çocuğun dosyasının ayrılarak Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderildiği öğrenildi. İddianamede 5 kişinin (Temurşah Sayan, Yıldırım Kaya, İlhan Kaya, Yasin Tektaş ve Berdan Sal) ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Davanın ilk duruşması, 15 Ekim 2024 tarihinde görülecek.

(08/168) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

21 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mezopotamya Ajansı’na (MA) ait https://mezopotamyaajansi38.com internet adresine Eskişehir Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildiği öğrenildi. Erişim engelinin gerekçesi ve karar tarihi öğrenilemedi.

(08/169) Gözaltına Alınan Kişiler…

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 21 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalıştığı iddia edilen 4 kişinin ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla gözaltına alındığını duyurdu.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.