MENÜ
ANA SAYFA
x

23 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

23 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/170) Kırklareli’ndeki Geri Gönderme Merkezinde Yaşamını Yitiren Mülteci/Sığınmacı…

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerde, 16 Temmuz 2024 tarihinde tutulu bulunduğu Kırklareli Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) rahatsızlanması sonucu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren İbrahim İzziddin isimli Suriye vatandaşı mültecinin/sığınmacının maruz kaldığı işkence ve diğer kötü muameleye tanık olan bazı mültecilerin/sığınmacıların kendilerine zorla imzalatılan “gönüllü geri dönüş belgesi” gerekçe gösterilerek sınır dışı edildiği iddia edildi.

İşkence ve diğer kötü muameleye tanık olduğu iddia edilen kişilerden biri, basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Hepimiz sınır dışı edilmek için imzayı attık, şiddete dayanamadığımız için. Ama İbrahim direndi ve sabaha kadar şiddet gördü. Sonra yardım için çok bağırdı ama gardiyanlar onunla ilgilenmedi. Sabah nöbet değişimi olduğunda gelen gardiyanlar hastaneye kaldırdı ama o zamana kadar İbrahim çok fenalaşmıştı zaten. Bu olaya şahit olan herkes imza attırılarak sınır dışı edildi. (…).”

(08/171) Hapishanede İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

23 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İmralı F Tipi Cezaevi’nde tutulan Veysi Aktaş’a 2015 yılında gönderilen ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın savunmalarından oluşan ‘Demokratik Uygarlık Çözümü’ adlı kitabın hapishane idaresi tarafından teslim edilmemesi hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruda AİHM’nin Veysi Aktaş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermesi üzerine Veysi Aktaş’ın avukatlarının Bursa 1. İnfaz Hakimliği’ne söz konusu kitapların teslim edilmesi yönünde yaptığı başvurunun mahkeme tarafından reddedildiği öğrenildi.

23 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Erzincan L Tipi Cezaevi’nde tutulan mahpuslar ve yakınlarının 2024 yılının Temmuz ayında yapılan bir açık görüş esnasında infaz koruma memurlarının Türkçe konuşma dayatmasına maruz kaldığı öğrenildi. Türkçe konuşma dayatmasına maruz kalan mahpus yakınlarından Muzaffer İşnaz, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Görüş salonunda Kürtçe konuşuyorduk. Gardiyanlar ise ‘Türkçe konuşun’ diye ikazda bulundu. (…) Ardından oğlum ile gardiyan arasında tartışma çıktı. Pazartesi yaptığım haftalık telefon görüşmesinde oğluma cezaevi idaresi tarafından bir ay görüş yasağı verildiğini öğrendim. Görüş yasağının gerekçesini bilmiyorum ama görüş gününde yaşanan tartışmadan dolayı olabilir”.

(08/172) Hapishanede Sağlığa Erişim Hakkı Engellenen Mahpus…

23 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Erzincan L Tipi Cezaevi’nde tutulan Nihat İşnaz isimli mahpusun el parmaklarında yaşadığı sağlık sorunları ile ilgili oluşturulan ameliyat randevusuna götürülmediği ve ameliyatının da bu sebeple gerçekleştirilmediği öğrenildi.

Nihat İşnaz’ın babası Muzaffer İşnaz, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Oğlum (…) ilk tutuklandığında Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne götürüldü. 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş depremlerinden hemen sonra Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Sürgün edildiği günden beriyse görüşüne sadece bir kez gidebildim. Oğlumun, doğuştan beri parmaklarında sıkıntı var. Ameliyat edilmesi için randevu verilmişti ancak sürgün edildikten sonra ne ameliyat edildi ne de bir daha randevu verildi”.

(08/173) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi’nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri ve vasileri tarafından 23 Ağustos 2024 tarihinde yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.

(08/174) İstanbul’da Gözaltına Alınan Parti Yöneticileri ve Diğer Kişiler…

23 Ağustos 2024 tarihinde İstanbul’da yapılan ev baskınlarında 1 çocuk (M.Y.) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Esenyurt İlçe Eş Başkanları Rojda Yılmaz ve Abdullah Arına’ nın da aralarında olduğu 6 kişinin katıldıkları bir etkinlikte Kürtçe şarkılara eşlik edip halay çektikleri gerekçesiyle ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. M.Y. isimli çocuk, aynı tarihte sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken diğer 5 kişinin gözaltı süresi uzatıldı.

(08/175) Mardin’de Gözaltına Alınan Kişiler…

23 Ağustos 2024 tarihinde Mardin’in Mazıdağı ilçesinde yapılan ev baskınlarında 7 kişi, ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler, polisteki ifade işlemlerinin ardından aynı gün serbest bırakıldı. Gözaltına alınan kişilerden isimleri öğrenilenler: Mahmut Demir, Abdullah Demir ve Şenol Şan.

(08/176) İstanbul’da Gözaltına Alınan Kişi…

20 Ağustos 2024 tarihinde Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında İstanbul’da yapılan ev baskınında ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla gözaltına alınan Fikriye Baykurtan Savaş, 22 Ağustos 2024 tarihinde sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Haberlerde ayrıca Fikriye Baykurtan Savaş’ın bir kına gecesinde başına örttüğü kırmızı, sarı ve yeşil renklerdeki yazmanın da hakkında açılan soruşturma dosyasında suç olarak yer aldığı bildirildi.

(08/177) Hakkında Soruşturma Başlatılan Gazeteci…

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci Murat Ağırel hakkında Türkiye’de uyuşturucu madde ticaretini anlatan ‘Havana’ isimli kitabı gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldığı ve gazetecinin soruşturma kapsamında emniyette ifade verdiği öğrenildi.

(08/178) İstanbul’da Yargılanan Kişiler…

23 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 23 Haziran 2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen 10. Trans Onur Haftası esnasında 1’i sokakta yürürken, 1’i de kafede otururken gözaltına alınan 2 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin İstanbuş 77. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği öğrenildi. İddianamede her 2 kişinin de ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Davanın ilk duruşması, 28 Ocak 2025 tarihinde görülecek.

(08/179) Konya’da İptal Edilen Konser…

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Konya’nın Seydişehir ilçesinde gerçekleştirilecek olan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Suavi’nin vereceği konserin Konya Seydişehir Belediyesi tarafından iptal edildiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca Suavi’nin konserinin Ülkü Ocakları ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yöneticileri tarafından hedef gösterildiği bildirildi.

Seydişehir Ülkü Ocakları Başkanı Akın Bozkurt, konu ile ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “İlçemizde 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında yapılması planlanan Suavi konserinin milli hassasiyetlerimize uymadığı gerekçesiyle Seydişehir Belediye Başkanlığı’yla birtakım görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler sonucunda Seydişehir Belediyesi tarafından konser iptal edilip, milli vicdandaki açılan yara büyümeden kapanmıştır”.

(08/180) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 1992 ve 1993 yıllarında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 31 kişinin Hizbullah ile ilişkili kişiler tarafından öldürülmesi ile ilgili davanın düşmesine dair https://www.sozcu.com.tr adresinde yer alan 1 habere kişilik hakları ihlali gerekçesiyle İstanbul Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 22 Ağustos 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

22 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Emniyet teşkilatı içinde Gülen cemaati yapılanması ile ilgili https://www.odatv.com adresinde yer alan 1 habere kişilik hakları ihlali gerekçesiyle İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 22 Ağustos 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.