MENÜ
ANA SAYFA
x

28 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

28 Ağustos 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/208) Operasyonlar ve Saldırılar…

28 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 30 ve 31 Temmuz 2024 tarihlerinde Şırnak kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmalarda 2 militanın öldüğü öğrenildi.

28 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 12 Ağustos 2024 tarihinde Van kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1 militanın öldüğü öğrenildi.

(08/209) Hapishanede İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

28 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 19 Temmuz 2024 tarihinde İzmir Şakran Kadın Cezaevi’nde Kobanê ile ilgili bir etkinlik yaptıkları gerekçesiyle haklarında cezaevi idaresi tarafından disiplin soruşturması başlatılan 31 mahpustan 26’sına 1’er ay haberleşme ya da iletişim cezaası, 5’ine ise 1’er ay ziyaretçi görüş cezası verildiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca mahpusların verilen cezalara İzmir Karşıyaka 1. İnfaz Hakimliği’ne başvurarak itiraz ettiği öğrenildi.

(08/210) Hapishanede Yangın İddiası…

28 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 27 Ağustos 2024 tarihinde İstanbul Metris 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde yangın çıktığı ve yangının itfaiye ekipleri tarafından söndürüldüğü öğrenildi. Haberlerde yangının hapishanedeki ihlalleri ve koşulları protesto eden mahpusların yataklarını ateşe vermesi sonucu çıktığı iddia edildi.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 28 Ağustos 2024 tarihinde yangınla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “İstanbul’un Esenler ilçesinde bulunan Metris 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bir mahkum yatağını ateşe vermiştir. Alevler yangına dönüşmeden personel tarafından kısa sürede söndürülmüş, ihtiyaten itfaiye çağrılmıştır. Metris Cezaevi’nde herhangi bir yangın durumu söz konusu olmadığı gibi olaydan etkilenen mahkum veya personel de olmamıştır.

(08/211) Diyarbakır’da Jandarma Tarafından Tehdit Edilen Kişiler…

27 Ağustos 2024 tarihinde Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bulunan Kazancı mahallesine jandarma ve zırhlı araçlar eşliğinde giden Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ekiplerini protesto eden kişileri bir jandarma personelinin “Sizin köyün sayaçlarını dışarı çıkarmadan hiçbir yere başlamayacağız. İzin vermezseniz elektriklerinizi keseriz. Karanlıkta bırakırız. Yarın daha büyük takviye askerle geleceğiz. Buradaki sayaçlarınızı elektrik direklerine çıkaracağız” sözleriyle tehdit ettiği ve bir jandarma personelinin de bir kişiye hakaret ettiği iddia edildi.

Mahallede ikamet eden ve yaşananlara tanık olan bir kişi, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “DEDAŞ, bu sabah çok sayıda zırhlı araçla köyümüze giriş yaptı. Elektrik sayaçlarını direklerin üzerine çıkaracaklarını belirttiler. Bu duruma tepki gösteren bir kadın, bir askerin hakaretine maruz kaldı. Köy sakinleri de hakaret eden askere tepki gösterdi. DEDAŞ yetkilisiyle görüşmek istedik ancak yetkili yoktu. DEDAŞ adına Bismil İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı rütbeli asker bizimle muhatap oldu. Köyümüzden önce çok sayıda köy olduğunu ve hepsine de aynı uygulamanın yapılmasını söyledik. Burada yapılan uygulamanın kasıtlı olduğunu söyledik. ‘Bilerek bu köye bu uygulamayı yapıyorsunuz’ diyerek, tepki gösterdik”.

(08/212) Protesto Gerekçesiyle Geri Gönderme Merkezine Gönderilen Öğrenci…

27 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, TRT World’ün düzenlediği bir panelde Türkiye’nin İsrail ile ticari ilişkilerini protesto eden Filistin İçin Bin Genç üyesi Filistinli bir öğrencinin İstanbul Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulduğu ve kendisinden haber alınamadığı öğrenildi.

(08/213) Manisa’da Nöbet Eylemine Jandarma Müdahalesi…

26 Ağustos 2024 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde bir maden ocağında bazı işçilerin sendikalaştıkları için işten çıkarılması kararına karşı maden ocağı önünde oturma eylemi gerçekleştiren maden işçileri ve Bağımsız Maden İş Sendikası üyelerine yönelik jandarma müdahalesinde gözaltına alınan 70 kişi, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından 27 Ağustos 2024 tarihinde serbest bırakıldı.

(08/214) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

28 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci Zeynep Kuray hakkında 2014 yılından bu yana yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği öğrenildi. İddianamede gazetecinin ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Davanın ilk duruşması, 2 Aralık 2024 tarihinde görülecek.

(08/215) Sinan Ateş Davası Sanığının Açıklamalarına İlişkin Kovuşturmaya Yer Yok Kararı…

27 Ağustos 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 22 kişi hakkında Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada azmettirici olduğu iddiasıyla yargılanan Doğukan Çep isimli kişinin davanın 1 – 5 Temmuz 2024 tarihleri arasında görülen duruşmasında “Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Maltepe ilçe binasına ben saldırdım, Cebrail Günebakan’ı ben yaraladım, ESP’lileri ben taradım” şeklinde ifade vermesi üzerine ESP avukatlarının yeniden yargılama talebiyle yaptığı başvuruyu değerlendiren İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin soruşturmanın mükerrer olduğu gerekçesiyle ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verdiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca 20 Ağustos 2024 tarihinde ESP avukatlarının karara itiraz ettiği bildirildi.

(08/216) Gözaltına Alınan Kişiler…

İçişleri Bakanlığı, 28 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla 11 ilde yapılan operasyonlar sonucunda haklarında ihbar olması, kesinleşmiş hapis cezalarının bulunması, ‘ByLock’ isimli programı kullanmak, ankesörlü telefonlarla iletişim kurmak, ‘örgüt üyesi olmak’ gibi iddialarla 20 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.