MENÜ
ANA SAYFA
x

3 Eylül 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

3 Eylül 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(09/028) İstanbul’da Irkçı Şiddet Sonucu Yaşamını Yitiren Kişi…

2 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 1 Eylül 2024 tarihinde İstanbul’un Aksaray ilçesinde bir restoranda yemek yiyen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) vatandaşı 3 kişinin telefonda Kürtçe konuştukları gerekçesiyle uğradıkları iddia edilen saldırı sonucunda Hakim Lokman isimli kişinin yaşamını yitirmesi ve diğer 2 kişinin yaralanması ile ilgili yürütülen soruşturma dosyasına sulh ceza hakimliği tarafından gizlilik kararı getirildiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca saldırı ile ilgili 7 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

(09/029) Hapishanede İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

3 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Antalya Manavgat S Tipi Cezaevi’nde infaz koruma memurlarının Zilan Demir isimli mahpusa koşmasını söylediği ve bunu kabul etmeyen mahpusun infaz koruma memurlarının fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

Aynı cezaevinde tutulan Tuba Sert isimli mahpus, tanık olduğu işkence ve diğer kötü muamele ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Bu olaydan sonra başgardiyan, yanına erkek gardiyanları da alarak Zilan’ın koğuşunu bastı. Ellerinde cop ve kelepçe olan gardiyanlar; koridordaki tüm camları ve mazgalları kapatıp, koğuşa girdiler. Zilan’a burada saatlerde hakaretlerde bulunup, tehdit ettiler. Tutsaklar olarak bu durum karşısında müdüre çıkmak istedik ancak izin vermediler. Başgardiyan ve müdürün uygulamaları nedeniyle ciddi hak ihlallerine maruz kalıyoruz”.

(09/030) Hapishanede Sağlığa Erişim Hakkı Engellenen Mahpus…

3 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İstanbul Metris 2 Nolu R Tipi Cezaevi’nde tutulan ve ALS hastası olan Abdulkadir Kuday isimli mahpusun 22 Ağustos 2024 tarihinde sevk edildiği İstanbul Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi’nde sağlık çalışanlarının kötü muamelesine maruz kaldığı öğrenildi.

Abdulkadir Kuday’ın avukatı Eda Önal, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Abdulkadir Kuday su istemiş, vermemişler. Yemeği önüne fırlatmışlar. Kendi ihtiyaçlarını zaten tek başına gideremiyor. O yüzden hasta bakıcılar da kişisel bakımını ve temizliğini yapmamış (…) Doktorlar bize ‘müvekkilimiz tedaviyi kabul’ etmediği için yanına refakatçi verilmediğini aktardı. Ancak bu durumu müvekkilimize sorduğumuzda, kendisi tedavi olmak istediğini ancak tedavi sırasında maruz kaldığı kötü muameleden kaynaklı reddettiğini aktardı. Kendisine insanlık dışı davranıldığını belirtti (…). Artık öleceğini söylüyor. Bu yüzden insan onuruna yakışır bir tedavi süreci ve son günlerini ailesi ile geçirmek istiyor. Zaten çok görüşme şansımız olmuyor. Konuşmakta zorlandığı için 15-20 dakika görüşebiliyoruz”.

(09/031) Afyon Belediyesi’nin Irkçı ve Ayrımcı Uygulaması…

2 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Afyonkarahisar Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısında mülteciler/sığınmacılar için nikah ücretinin 24 kat arttırılması önerisinin meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildiği öğrenildi.

Afyon Belediyesi, 2024 yılının Mayıs ayında belediye meclisinde ‘sığınmacılar için nikah ücretinin 25 kat artırılarak 10 bin liraya çıkarılması’ kararı almış, kararın iptali için Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin açtığı davada idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

(09/032) İstanbul’da Tutuklanan Kişiler…

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında İstanbul’un Kadıköy ilçesinde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından polisin Kürtçe slogan atılması ve halay çekilmesini gerekçe göstererek basın açıklamasını gerçekleştiren kişilere yönelik müdahalesinde gözaltına alınan 12 kişi, 2 Eylül 2024 tarihinde sevk edildikleri sulh ceza hakimliği tarafından ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla tutuklandı.

(09/033) Haklarında Soruşturma Başlatılan Gazeteci ve Yayıncılar…

2 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci İsmail Arı tarafından yazılan ve Tekin Yayınevi tarafından yayımlanan “Menzil’in Kasası” isimli kitapta geçen çeşitli ifadeler gerekçe gösterilerek kitabın yazarı İsmail Arı, Tekin Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Elif Akkaya ve kitap editörü Ayşegül Çakan hakkında Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜMSİAD) üyesi Eyüp Topal ile Kemal Tığlı tarafından suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

(09/034) İzmir’de Sokak Röportajındaki İfadeleri Nedeniyle Yargılanan Kişi…

İzmir’de gerçekleştirilen bir sokak röportajında Instagram sosyal medya platformuna erişim engeli getirilmesini eleştirdiği ifadeleri gerekçe gösterilerek Dilruba Kayserilioğlu isimli 1 kişi hakkında İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 3 Eylül 2024 tarihinde başlandı. Mahkeme, Dilruba Kayserilioğlu’nun ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ suçundan 7 ay 15 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.

Dilruba Kayserilioğlu, 12 Ağustos 2024 tarihinde ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddialarıyla tutuklanmış, 29 Ağustos 2024 tarihinde avukatları tarafından yapılan tutukluluk itirazı sonucunda tahliye edilmişti.

(09/035) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

2 Eylül 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İstanbul Adliyesi’nde rüşvet iddialarına ilişkin https://ankahaber.net, https://haber.sol.org.tr ve https://www.gercekgundem.com adreslerinde yer alan toplam 3 içeriğe kişilik hakları ihlali gerekçesiyle İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2 Eylül 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.