MENÜ
ANA SAYFA
x

8 Ekim 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

8 Ekim 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(10/091) İstanbul’da Protestoya Polis Müdahalesi…

7 Ekim 2024 tarihinde Filistin İçin Bin Genç üyeleri tarafından İsrail’in Gazze’ye dönük saldırılarını protesto etmek için İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü’ne yapılan yürüyüşe polis göz yaşartıcı kimyasal ajan ile müdahale etti.  Müdahale sırasında 1 kişinin gözaltına alındığı ve daha sonra serbest bırakıldığı öğrenildi. Gözaltına alınan kişinin ismi öğrenilemedi.

7 Ekim 2024 tarihinde aynı gerekçe ile Ankara’da yapılan protestoya müdahale eden polis en az 20 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak ve ters kelepçeleyerek gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişilerin isimleri öğrenilemedi.

(10/092) İstanbul’da Engellenen Etkinlik…

7 Ekim 2024 tarihinde İstanbul’da bulunan Eyüpsultan Oğuz Canpolat Anadolu Lisesi’nde Ayşenur Hilal ve İkbal Uzuner’in isimli 2 kadının Semih Çelik isimli 1 erkek tarafından öldürülmesini protesto etmek için okulun öğrencileri ve mezunları tarafından yapılmak istenen anma ve basın açıklamasına polis tarafından izin verilmediği öğrenildi. Polisin anmaya gelenleri ve gazetecileri okuldan çıkardığı bildirildi.

(10/093) İstanbul’da Gözaltına Alınan Sendika Üyeleri ve Diğer Kişiler…

7 Ekim 2024 tarihinde İstanbul’da yapılan ev baskınlarında aralarında Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyelerinin de bulunduğu en az 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilere 24 saat avukat görüş kısıtlılığı getirildiği öğrenildi. Gözaltı gerekçesi ve gözaltına alınanların isimleri öğrenilemedi.

(10/094) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Sendika Üyesi…

7 Ekim 2024 tarihinde Diyarbakır’da yapılan ev baskınında Eğitim Sen Diyarbakır Şube üyesi Yusuf Eminoğlu gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

(10/095) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Müzisyenler…

7 Ekim 2024 tarihinde Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında müzisyenler Helim Ömerî ve Azad Bedran gözaltına alındı. Haberlerde ayrıca soruşturma dosyası hakkında gizlilik kararı bulunduğu bildirildi. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

(10/096) Aydın’da Gözaltına Alınan Parti Yöneticileri ve Diğer Kişiler…

4 Ekim 2024 tarihinde Aydın’da ‘örgüt üyesi olma’ ve ‘örgüt propagandası yapma’ iddialarıyla gözaltına alınan ve aralarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Germencik İlçe Örgütü yöneticileri Görkem Özyürek ve Sedanur Aydın ile DEM Parti Efeler İlçe Örgütü yöneticisi Helin Uçar’ın da olduğu 7 kişi, 7 Ekim 2024 tarihinde savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(10/097) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

7 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci Onur Öncü hakkında bir başka gazetecinin “Ödül törenini provoke etmeye çalışırken Tamer Karadağlı’nın nazikçe süreyi hatırlattığı Dersimli Oyuncu Nihal Yalçın, ‘atacağın son tweet ne olurdu’ şeklindeki soruya ‘Selahattin Demirtaş’a özgürlük’ diye cevap vermişti” şeklindeki sosyal medya paylaşımına ilişkin yaptığı yorum gerekçe gösterilerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği öğrenildi. İddianamede Onur Öncü’nün “Hakaret” suçundan cezalandırılması istenmektedir.

(10/098) R.G.’nin Yaşamını Yitirmesine İlişkin AYM Kararı…

8 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, R.G. isimli bir kişinin 23 Temmuz 2016 tarihinde Şırnak’ta polis tarafından yapılan bir operasyon sırasında meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili yapılan başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), R.G.’nin yaşam hakkının ihlal edildiğine ve başvurucuya 200,000 TL manevi tazminat ödenmesine hükmettiği öğrenildi. Mahkeme ayrıca yeniden soruşturma yapılması için kararın bir örneğinin Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.

(10/099) Erişim Engeli Getirilen İnternet İçerikleri…

7 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, LGBTİ+ haber sitesi https://kaosgl.org adresine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sunduğu” güvenli internet hizmeti” kapsamında “aile” ve “çocuk” profilleri üzerinden erişimin 18 Eylül 2024 itibarıyla engellendiği öğrenildi.

7 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, https://www.medyalaz.com internet sitesinde yer alan “Çaya boya katan firmalar açıklandı” başlıklı habere kişilik hakları ihlali gerekçesiyle Rize Pazar Sulh Ceza Hakimliği’nin 7 Ekim 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

7 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Yeşilay ile ilgili https://www.birgun.net, https://yurtsever.org.trinternet sitelerinde yer alan 2 habere İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin 7 Ekim 2024 tarihli kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenildi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.