Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]
11 Ekim 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu
(10/146) Mersin’de Irkçı Saldırı Sonucu Yaşamını Yitiren ve Yaralanan Mülteciler…
11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mersin’de Hüseyin Azuz isimli bir mültecinin çalıştığı iş yerinde namaz kılarken maruz kaldığı ırkçı bir saldırı sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi. Aynı saldırıda ismi öğrenilemeyen 2 mültecinin ise yaralandığı ve daha sonra geri gönderme merkezine konulduğu öğrenildi.
(10/147) Urfa’da Geri Dönüşe Zorlanan Mülteci…
10 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Urfa Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Suriye vatandaşı bir mültecinin “gönüllü geri dönüş” dayatmasına maruz kaldığı öğrenildi.
(10/148) İzmir’de Fobik Nefret Saldırısına Maruz Kalan Suriye Vatandaşı Trans Kadınlar…
11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 9 Ekim 2024 tarihinde İzmir’in Konak ilçesinde Suriye vatandaşı 2 trans kadının bir grubun fobik saldırısına maruz kaldığı ve vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandığı öğrenildi. Trans kadınların saldırı ile ilgili suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.
Bir trans kadın maruz kaldıkları saldırıya ilişkin şunları belirtti: “Sokakta yürüyorduk. Gezmeye çıkmıştık. Hiçbir şey yapmadık biz. Birkaç adam bize bağırmaya, ‘ibne, top gel buraya’ diye küfretmeye başladı. Biz dikkate almayıp yürümeye devam ederken birden bize taş atmaya başladılar. Benim kafama ve ayağıma geldi. Kaçmaya başladık. Yardım istedik, kimse yardım etmedi. Hatta birkaç kişi bizle dalga geçti. O arada beni yakaladılar ve bu sefer vurmaya başladılar.”
(10/149) Hapishanede Sağlığa Erişim Hakkı Engellenen Mahpus…
11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Malatya Akçadağ T Tipi Cezaevi’nde hastane sevkleri sırasında mahpusların ağız içi ve çıplak arama dayatmasına maruz kaldığı ve bunu kabul etmeyen mahpusların hastaneye götürülmediği öğrenildi.
(10/150) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Cevap Verilmedi…
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve vasisi ile İmralı Cezaevi’nde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın aileleri ve vasileri tarafından 11 Ekim 2024 tarihinde yapılan görüşme başvurularına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir cevap verilmediği öğrenildi.
(10/151) Diyarbakır’da Gözaltına Alınan Gazeteci ve Diğer Kişiler…
11 Ekim 2024 tarihinde Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Yönetim Kurulu üyesi ve gazeteci Serhildan Andan’in da olduğu 15 kişi, haklarında ‘eylem yapacaklarına dair ihbar olduğu’ gerekçesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden isimleri öğrenilenler: Serhildan Andan, Baran Baymış, Murat Kayaş.
(10/152) İstanbul’da Gözaltına Alınan Gazete Dağıtıcısı…
Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı İbrahim Çitaş, 10 Ekim 2024 tarihinde İstanbul’da ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla gözaltına alındı.
(10/153) Antep’te Gözaltına Alınan Siyasi Parti Yöneticileri…
10 Ekim 2024 tarihinde Antep’te Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şahinbey İlçe Eş Başkanı Mustafa Tuç, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Antep İl Eş Başkanı Mehmet Özkan ve DBP Şahinbey İlçe Eş Başkanı Müslüm Denizhan, 13 Ekim 2024 tarihinde Diyarbakır’da düzenlenecek miting ile ilgili bildiri dağıttıktan sonra içinde bulundukları araç durdurularak gözaltına alındı.
(10/154) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…
Gazeteci Barış Terkoğlu hakkında yazdığı üç köşe yazısı gerekçe gösterilerek eski İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı’nın şikayeti üzerine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 10 Ekim 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede gazetecinin ‘iftira’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme savunmaların ardından duruşmayı 25 Şubat 2025 tarihine erteledi.
(10/155) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…
Gazeteci Barış Terkoğlu hakkında eski İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı’nın şikayeti üzerine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 10 Ekim 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede gazetecinin ‘kamu görevlisine alenen hakaret’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme savunmaların ardından duruşmayı 25 Ocak 2025 tarihine erteledi.
(10/156) Ankara’da Yargılanan Gazeteciler ve Diğer Kişiler…
12 Aralık 2021 tarihinde Barınamıyoruz Hareketi’nin çağrısıyla Ankara’da yapılan basın açıklamasına yönelik polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan ve aralarında 3 gazetecinin de olduğu 49 kişi hakkında Ankara 64. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 8 Ekim 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede 49 kişinin ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etme’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme duruşmayı 17 Aralık 2024 tarihine erteledi.
(10/157) İstanbul’da Avukatın Yargılandığı Dava…
Avukat Murat Sadak hakkında bir müvekkilinin maruz kaldığı işkence ve diğer kötü muameleye ilişkin paylaşımını yeniden paylaştığı gerekçesiyle İstanbul Bakırköy 25. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 10 Ekim 2024 tarihinde görüldü. Mahkeme, Murat Sadak’ı ‘kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ suçundan 1 yıl 8 ay, ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçundan 11 ay 20 gün olmak üzere toplam 2 yıl 7 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırdı ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
(10/158) GÖÇİZ-DER Davası…
Göç İzleme Derneği (GÖÇİZ-DER) hakkında kapatma talebiyle İstanbul Bakırköy 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Ekim 2024 tarihinde devam edildi. Mahkeme, duruşmayı 25 Aralık 2024 tarihine erteledi.
(10/159) “Rojbash” İsimli Filme İlişkin Kültür Bakanlığı’nın Kararı…
11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Sinema Filmlerini Sınıflandırma ve Değerlendirme Kurulu tarafından bir grup Kürt tiyatrocunun 25 yıl sonra bir araya gelme hikâyesini anlatan Kürtçe “Rojbash” isimli filmin “ticari dolaşıma uygun olmadığına” karar verildiği öğrenildi. Söz konusu kararın iptali için dava açıldığı bildirildi.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.
[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4]https://twitter.com/insanhaklari
[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.