MENÜ
ANA SAYFA
x

12-14 Ekim 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

12-14 Ekim 2024 Günlük İnsan Hakları Raporu

(10/160) Operasyonlar ve Saldırılar…

14 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 8 Ağustos 2024 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde yer alan Zap bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birimleriyle HPG militanları arasında çıkan çatışmalarda 4 militanın öldüğü öğrenildi.

(10/161) Kars’ta Gazeteciye Silahlı Saldırı…

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 11 Ekim 2024 tarihinde Kars Merkez İlçesi Ortakapı Mahallesi’nde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kars Milletvekili Adem Çalkın’ın kardeşi Harun Çalkın tarafından yaptığı haberler gerekçe gösterilerek gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu Kars’ın Sesi isimli yerel haber sitesinin genel yayın koordinatörü Muhammed Halitoğlu’nun yaralandığı öğrenildi. Haberlerde ayrıca saldırı esnasında sokaktan geçmekte olan Harun Altunbey isimli kişinin de yaralandığı, yaralıların hastanede tedavi altına alındığı ve saldırıyı gerçekleştiren Harun Çalkın’ın polise teslim olduğu bildirildi.

(10/162) Ankara’da Irkçı Saldırı…

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Ankara Barosu’nun 68. Olağan Genel Kurulu’nda Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar (ÖÇAV) üyesi avukatların, kadın cinayetlerine tepki göstermek için Kürtçe ‘Jin, jiyan, azadi’ (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganı atması ve pankart açması üzerine Milliyetçi Avukatlar Grubu üyesi olduğu bildirilen kişilerin ‘Baroda terörist istemiyoruz’ sözleriyle ırkçı slogan attığı ve ÖÇAV grubu sıralarına şişe fırlattığı, bunun üzerine çıkan kavgada 1 avukatın yaralandığı öğrenildi.

(10/163) Batman’da İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 10 Ekim 2024 tarihinde Batman’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi 2’si çocuk 3 kişiden [A.Ö. (16, e), A.T. (17, e) ve Yusuf Mendeş] A.T.’nin ikamet ettiği eve yapılan baskında A.T., kardeşi ve annesi Halise T.’nin polislerin fiziksel şiddetine maruz kaldığı, oğullarının maruz kaldığı işkence ve diğer kötü muameleyi telefonuyla video kaydına alan Halise T.’ye görüntülerin işkence tehdidiyle sildirildiği öğrenildi.

Halise T., maruz kaldıkları işkence ve diğer kötü muamele ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “Kapı sesini duyunca balkona çıktım. Çıkmamla birlikte aşağıdaki polisler silah doğrultarak ‘içeri gir’ dedi. O sırada oğlumu uyandırdım, polisler de kapıya gelmişlerdi. Kapıyı açmamı istediler ‘tamam’ dedim ancak koçbaşı ile kapıya kırmaya çalıştılar. Bu esnada kapıyı açtım, silahı göğsüme dayadılar. Yere yatmamı istediler. Bende ‘30 erkek gelmişsiniz bir kadın olarak yere yatmayacağım’ dedim. Bana yumruk attılar. Bu duruma şahit olan oğlum tepki gösterdi. Bu kez oğluma yöneldiler. Onu yere atıp tekmelemeye başladılar. Küçük oğlumu sordular. Onu alıp salon getirdiler ve üzerine çıkıp, tekmelediler. Sinkaflı küfürler ettiler. Oğluma uygulanan şiddeti önlemek için üstüne kapandım. Bu sefer hem bana hem oğluma şiddet uyguladılar. Oğlumun yüzü kanlar içerisinde kaldı. Sonra beni odadan çıkardılar. Oğlumu boğuyorlar mıydı? Ne yapıyorlardı bilmiyordum. Çığlık attım, durmalarını söyledim. Daha sonra oğlumun ellerini arkadan bağlayıp, diz çöktürdüler. Telefonunu istediler, sonra şifresini istediler. Oğlum şifresini vermek istemedi. Bende onlara savcılık kararı olmadan telefonu alamayacaklarını söyledim. Evi dağıtıp, bazı kitaplara el koydular (…) Oğluma işkence yapılırken, video çektim. Silmemi istediler. Bende hakkımda bir gözaltı kararı olmadığı için telefonu vermeyeceğimi söyledim. Ardından oğluma tekrar işkence ettiler. Görüntüleri silmemem halinde işkenceye devam edeceklerini belirtiler. Bende silmek zorunda kaldım. Bize bunu yapanlar hakkında şikayetçi olacağım. Vücudumda darp izleri var, darp raporu alacağım. İki oğlum işkenceye maruz kaldı. Onlar da şikayetçi olacak. Yapılanları kabul etmiyoruz”.

(10/164) İstanbul’da İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

13 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İstanbul Ümraniye Belediyesi’ne bağlı Hekimbaşı Hayvan Barınağı’nda hayvan hakları savunucularının ölü hayvanlar bulması üzerine barınak görevlilerinin barınağa çağırdığı polis ve zabıta ekiplerinin hayvan hakları savunucularını zorla barınaktan çıkardığı ve bazı hayvan hakları savunucularına fiziksel şiddet uyguladığı öğrenildi.

Ümraniye Belediyesi, 13 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla sosyal medya üzerinden hakaret içeren ifadeler kullananlar ile hayvan hakları savunucuları hakkında barınağa izinsiz girilmesi gerekçesiyle yasal işlem başlatılacağını duyurdu.

(10/165) Cinsel Şiddetle Tehdit Edilen Kadın Gazeteci…

11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci Şule Aydın’ın ikamet ettiği evin duvarına cinsel taciz içeren bir ifade yazıldığı öğrenildi. Haberlerde ayrıca Şule Aydın’ın karakola giderek şikâyette bulunduğu bildirildi.

Şule Aydın, konu ile ilgili sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şunları belirtti: “ (…) Gazeteciliğimizden dolayı düzenli tehdit aldığım bu süreçte, bu cinsel şiddet tehdidini kimin / kimlerin yaptığının bulunmasını istiyorum. Evimizde bile güvende değiliz”.

(10/166) Irkçı ve Cinsiyetçi Sosyal Medya Paylaşımlarıyla Hedef Gösterilen Parti Eş Genel Başkanı…

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın çeşitli sosyal medya platformları üzerinden ırkçı ve cinsiyetçi paylaşımlarla hedef gösterildiği öğrenildi.

(10/167) Hapishanede İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mardin Midyat Cezaevi’nde tutulan Murat Verim isimli mahpusun kendi istek ve iradesi dışında Erzincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildiği öğrenildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kocaeli Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun Birgül Mızrak isimli mahpusa gönderilen 3 tişörtte yazan ‘independent’ (bağımsız), ‘nevermind’ (boşver) ve ‘outsider’ (yabancı) ifadelerinin ‘suçluyu övdüğü’ iddiasıyla Birgül Mızrak’a teslim edilmemesine karar verdiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca Birgül Mızrak’ın Kocaeli Gebze İnfaz Hakimliği’ne yaptığı şikayetin reddedildiği bildirildi.

(10/168) Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Tarafından Tahliyesi Ertelenen Mahpuslar…

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishane Komisyonu’nun 11 Ekim 2024 tarihinde yaptığı “Mahpusların Tahliyelerini Engelleyen İdare ve Gözlem Kurulları İptal Edilsin!’ başlıklı basın açıklamasından, 2021 yılından bu yana 42’si ağır olmak üzere 105 hasta mahpusun da aralarında olduğu en az 501 mahpusun tahliyesinin Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu (CİGK) kararıyla ertelendiği öğrenildi.

(10/169) Hapishanede Açlık Grevi…

11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, İzmir Buca Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Onur Yılmaz isimli mahpusun tedavisinin yapılması ve gerekli ameliyatın gerçekleştirilmesi talebiyle 1 Eylül 2024 tarihinde açlık grevi eylemine başladığı öğrenildi.

Onur Yılmaz’ın kardeşi Emrah Yılmaz, konu ile ilgili basına yansıyan ifadelerinde şunları belirtti: “2016 yılında Nisêbîn’de tutuklandığında zaten alerjik hastalıkları vardı. Burnunda da kemik kırığı bulunuyor. Bu nedenle ameliyatı olması gerekiyor. Ameliyat talebi karşılanmadığı için açlık grevine girdi. 40 gündür açlık grevi eylemini sürdürüyor”.

(10/170) Diyarbakır’da ‘Özgürlük Mitingi’ne Yönelik Engelleme ve Müdahaleler…

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 13 Ekim 2024 tarihinde Diyarbakır’da düzenlenen mitinge katılmak için Balıkesir ve Çanakkale’den yola çıkan kişilerin Bursa’nın Karacabey ilçesi girişinde jandarma tarafından durdurulduğu ve geçişinin engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca girişi engellenen kişilerin oturma eylemi başlattığı bildirildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Hakkari Yüksekova DEM Parti İlçe Örgütü binasının polisler tarafından ablukaya alındığı ve parti binasına çıkan yolların trafiğe kapatıldığı öğrenildi. Haberlerde ayrıca engellemeye karşı basın açıklaması ve oturma eylemi düzenlendiği bildirildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Ankara’dan yola çıkmak için Çankaya ilçesinde bulunan Kurtuluş Parkı’nda toplanan grubun polisler tarafından ablukaya alınarak engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca engellemeye karşı basın açıklaması ve oturma eylemi düzenlendiği bildirildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Adana DEM Parti İl Örgütü binasının polisler tarafından ablukaya alındığı ve giriş ve çıkışlara izin verilmediği öğrenildi. Haberlerde ayrıca engellemeye karşı basın açıklaması ve oturma eylemi düzenlendiği bildirildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Mersin’den yola çıkan kişilerin polisler tarafından durdurulduğu ve geçişlerinin engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca engellemeye karşı basın açıklaması ve oturma eylemi düzenlendiği bildirildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Batman’dan yola çıkan kişilerin polisler tarafından durdurulduğu ve şehirden çıkışlarının engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca engellemeye karşı oturma eylemi düzenlendiği bildirildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Siirt’ten yola çıkan kişilerin polisler tarafından durdurulduğu ve şehirden çıkışlarının engellendiği öğrenildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Bitlis’ten yola çıkan kişilerin polisler tarafından durdurulduğu ve şehirden çıkışlarının engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca engellemeye karşı oturma eylemi düzenlendiği bildirildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Antep’ten yola çıkan kişilerin polisler tarafından durdurulduğu ve şehirden çıkışlarının engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca engellemeye karşı basın açıklaması gerçekleştirdiği bildirildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Erzurum’dan yola çıkan kişilerin Muş girişinde polisler tarafından durdurulduğu ve şehre girişlerinin engellendiği öğrenildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle Diyarbakır’ın Ofis ilçesinde bulunan AZC Plaza önünde toplanarak mitingin gerçekleştirileceği İstasyon Meydanı’na yürümek isteyen kişilerin polis tarafından engellendiği ve İstasyon Meydanı’nın tüm girişlerinin kapatıldığı öğrenildi. Haberlerde engellemeye karşı basın açıklaması gerçekleştirildiği ve açıklamanın ardından yapılan yürüyüşe yönelik polis müdahalesinde 10 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Haberlerde ayrıca yürüyüşe yönelik polis müdahalesinde göz yaşartıcı kimyasal ajan kullanıldığı, Adalet Nöbeti annesi Aklime Hanas’ın polisin fiziksel şiddetine maruz kaldığı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Diyarbakır Şube Yöneticisi Özüm Vurgun’un da aralarında olduğu en az 2 avukatın müdahale sonucunda yaralandığı belirtildi.

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, aynı gerekçeyle çeşitli şehirlerden Diyarbakır’a gelen en az 20 kişinin yapılan kontrollerde gözaltına alındığı öğrenildi.

Diyarbakır Valiliği, 13 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla Diyarbakır’ın Ofis ilçesinde protesto eylemi gerçekleştiren 6 kişinin ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla gözaltına alındığını, eylem sırasında konuşma yapan milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

13 Ekim 2024 tarihinde DEM Parti İstanbul İl Örgütü çağrısıyla Kadıköy İlçe Örgütü binası önünde Diyarbakır’da yapılan Özgürlük Mitingi’ne destek için gerçekleştirilen basın açıklamasına yönelik müdahalede polis, 30 kişiyi ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ ve ‘örgüt propagandası yapma’ iddialarıyla gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişilerden 29’u 14 Ekim 2024 tarihinde polisteki ifade işlemlerinin ardından, 1 kişi ise savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Haberlerde ayrıca gözaltına alınan 30 kişiden Barış Annesi Fîncê Akman’ın müdahalede yaralandığı ve vücudunda fiziksel şiddete dair izler oluştuğu bildirildi.

(10/171) Diyarbakır’da Haber Takibi Yapması Engellenen Gazeteciler…

13 Ekim 2024 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirilecek mitingin engellenmesi üzerine Ofis semtinde bulunan ACZ Plaza önünde yapılan basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde gazeteciler Hevidar Önver, Sonay Ödengit, Ceylan Şahinli ve Heval Önkol’un haber takibi yapmasının polis tarafından engellendiği ve 4 gazetecinin polisin fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi.

10/172) Ankara’da Yürüyüşe Polis Müdahalesi…

11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kocaeli Gebze Balçık Beslenme ve Barınma Merkezi’ne giden hayvan hakları savunucularının çöp poşetleri içinde ölmüş hayvanlar bulması üzerine Ankara’da Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Ankara İl Başkanlığı’na yürüyen hayvan hakları savunucularına yönelik polis müdahalesinde Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Avukatı Tuğba Gürsoy’un da aralarında olduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin isimleri: Tuğba Gürsoy, Solmaz Saçılık, Zehra Tepe, Burcu Erbil, İlay Kadiroğlu, Süleyman Sümer, Necla Vuranok, Eylem Özlem Keçeci, Ezgi Eylem Geziş, Deniz Akça.

(10/173) İzmir’de Polis Tarafından Engellenen Eylem…

11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Kocaeli Gebze Balçık Beslenme ve Barınma Merkezi’ne giden hayvan hakları savunucularının çöp poşetleri içinde ölmüş hayvanlar bulması üzerine Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a karşı İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan hayvan hakları savunucularının polis tarafından ablukaya alındığı ve AKP Konak İlçe Başkanlığı’na yürümelerinin engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca hayvan hakları savunucularının İzmir Barosu önüne yürüyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdiği bildirildi.

(10/174) Ankara’da Polis Tarafından Engellenen Yürüyüş…

11 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları tarafından Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında düzenlenen yürüyüşün polis tarafından engellendiği öğrenildi. Haberlerde ayrıca yürüyüşün engellenmesinin ardından oturma eylemi başlatıldığı bildirildi.

(10/175) Iğdır’da Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Parti Yöneticisi ve Diğer Kişiler…

8 Eylül 2015 tarihinde 13 polisin ölümü ile ilgili Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 10 Ekim 2024 tarihinde Iğdır ve İstanbul’da yapılan ev baskınlarında ‘örgüt üyesi olma’ ve ‘örgüte yardım’ iddialarıyla gözaltına alınan ve aralarında DEM Parti Iğdır İl Eş Başkanı Mehmet Selçuk’un da bulunduğu 8 kişiden 5’i, 12 Ekim 2024 tarihinde sevk edildikleri sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken DEM Parti Iğdır İl Eş Başkanı Mehmet Selçuk, Saliha Ağrı ve ismi öğrenilemeyen 1 kişi, aynı tarihte sevk edildikleri sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

(10/176) Antep’te Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Parti Yöneticileri…

10 Ekim 2024 tarihinde Antep’te yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 3 kişiden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Antep İl Eş Başkanı Mehmet Özkan, 11 Ekim 2024 tarihinde sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanırken DEM Parti Şahinbey İlçe Eş Başkanı Mustafa Tuç ve DBP Şahinbey İlçe Eş Başkanı Müslüm Denizhan, aynı tarihte sevk edildikleri sulh ceza hakimliği tarafından ev hapsi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltı ve tutuklama gerekçeleri öğrenilemedi.

(10/177) Adıyaman’da Gözaltına Alınan Parti Yöneticisi ve Üyeler…

14 Ekim 2024 tarihinde Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yapılan ev baskınlarında DEM Parti İlçe Eş Başkanı Sait Dilek ile 3 parti üyesi, ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi, aynı gün sevk edildikleri sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınan kişilerin isimleri: Sait Dilek, parti üyeleri Sinan Süt, Nuri Karlı ve Hasan Şahin.

(10/178) Şırnak’ta Gözaltına Alınan Kişi…

11 Ekim 2024 tarihinde Habur Sınır Kapısı’ndan Şırnak’a giriş yapan Vazire Abdülkerim (77, k) isimli 1 kişi, ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla gözaltına alındı. Vezire Abdülkerim, sevk edildiği savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(10/179) Hakkari’de Belediye Eski Eş Başkanının Yargılandığı Dava…

31 Mart yerel seçimlerinde Hakkari Belediye Eş Başkanı seçilen ve 3 Haziran 2024 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla yerine kayyum atanan Mehmet Sıddık Akış hakkında Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Ekim 2024 tarihinde başlandı. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Mehmet Sıddık Akış’ın ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ ve ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Mehmet Sıddık Akış’ın avukatlarının iddianamedeki yürüyüşe dair Güvenlik Şube’nin kamera kayıtlarının dosyaya eklenmesi talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 20 Kasım 2024 tarihine erteledi.

Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan bir başka davanın 5 Haziran 2024 tarihinde görülen karar duruşmasında ‘örgüt yöneticiliği’ suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılan Mehmet Sıddık Akış tutuklanmıştı.

(10/180) Diyarbakır’da Belediye Eski Eş Başkanları ile Meclis Eski Üyesinin Yargılandığı Dava…

12 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Diyarbakır’ın Ergani ilçesi belediyesi eski eş başkanı 5 kişi (Fesih Yalçın, Cavidan Yaman, Ramazan Kartalmış, Gülistan Polat, Ahmet Kaya) ve belediye meclisi eski üyesi Esveri Malçok hakkında hazırlanan iddianamenin Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği öğrenildi. İddianamede 6 kişinin ‘örgüt üyesi olma’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Davanın ilk duruşması, 26 Kasım 2024 tarihinde görülecek.

Söz konusu 6 kişi, 8 Haziran 2024 tarihinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınmış, 11 Haziran 2024 tarihinde tutuklanmıştı.

(10/181) Van’da Belediye Eş Başkanı, Parti Yöneticisi ve Diğer Kişilerin Yargılandığı Dava…

12 Aralık 2022 tarihinde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı yapılan yürüyüşe yönelik polis müdahalesinde gözaltına alınan ve aralarında Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Neslihan Şedal ile DEM Parti İl Eş Başkanı Gülşen Kurt’un da olduğu 47 kişi hakkında Van 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Ekim 2024 tarihinde devam edildi. İddianamede 47 kişinin ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, duruşmayı 6 Şubat 2025 tarihine erteledi.

(10/182) Hrant Dink Davası…

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili 7’si tutuklu olmak üzere 15 kamu görevlisi hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 11 Ekim 2024 tarihinde devam edildi. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, hakkında adli kontrol şartı bulunan sanıkların ise hakkındaki bu tedbirlerin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 10 Ocak 2025 tarihine erteledi.

(10/183) Eski TTB Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu Üyesinin Yargılandığı Dava…

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi eski Başkanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında bir programda işkence ve cezasızlığa dair sözleri gerekçe gösterilerek İstanbul 69. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 14 Ekim 2024 tarihinde başlandı. İddianamede Şebnem Korur Fincancı’nın ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ve devletin yargı organlarını aşağılama’ suçundan cezalandırılması istenmektedir. Mahkeme, Şebnem Korur Fincancı hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına karar vererek duruşmayı 27 Ocak 2025 tarihine erteledi.

(10/184) Ankara’da Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçesiyle Yargılanan Kişi…

13 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili eleştirel sosyal medya paylaşımları yapan 1 kişi hakkında Ülkü Ocakları tarafından Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 10 Ekim 2024 tarihinde görüldüğü öğrenildi. Haberlerde mahkemenin, ismi öğrenilemeyen davalı kişinin 7700 TL manevi tazminat ödemesine hükmettiği bildirildi.

(10/185) Van’da Hakkında Soruşturma Başlatılan Gazeteci…

13 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, gazeteci Oktay Candemir hakkında Van Çaldıran Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Belediye Başkan Adayı Ferman Yıldırım ile ilgili 30 Mart 2024 tarihinde yaptığı bir sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı ve gazetecinin soruşturma kapsamında karakola giderek ifade verdiği öğrenildi.

(10/186) Hakkari’de Hakkında Soruşturma Açılan Kişi…

11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, 31 Mart 2024 seçimlerinde DEM Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkında verilen memnu hakların iadesi kararının 29 Mart 2024 tarihinde Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ve Van İl Seçim Kurulu’nun mazbatanın seçimde 2. olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi kararına karşı Van’da gerçekleştirilen protestolara katıldığı gerekçesiyle Muhammed Orhan (18, e) isimli 1 kişi hakkında ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ ve ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’ iddialarıyla açılan soruşturmada yeterli delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği öğrenildi.

Muhammed Orhan, 4 Nisan 2024 tarihinde Van’da tutuklanmış, 23 Nisan 2024 tarihinde tahliye edilmişti.

(10/187) Yayın Lisansı İptal Edilen Radyo Kanalı…

11 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Açık Radyo isimli radyo kanalının yaptığı başvuruyu değerlendiren Ankara 21. İdare Mahkemesi’nin ‘yürütmenin durdurulması isteminin reddine’ karar vermesi üzerine Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından iptal edildi.

RTÜK tarafından 24 Nisan 2024 tarihinde yayınlanan ‘Açık Gazete’ isimli radyo programında yer alan bir konuğun Ermeni Soykırımı ile ilgili ifadeleri gerekçe gösterilerek Açık Radyo hakkında 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş̧ ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesi kapsamında idari para ve 5 günlük yayın durdurma cezası verilmiş ve buna karşın yayına devam ettiği iddiasıyla  Açık Radyo’nun yayın lisansı RTÜK tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Açık Radyo, yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara 21. İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

(10/188) Parti Genel Başkanının Irkçı ve Ayrımcı Sözleri…

13 Ekim 2024 tarihinde basında yer alan haberlerden, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’nin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yeni vergi paketi yasa teklifinde kredi kartının limiti 100 bin TL ve üzeri olan vatandaşlardan yıllık 750 TL savunma sanayi katkı payı alınması maddesine yönelik eleştirilere karşı yaptığı konuşmada “Bunlar Milliyetçileri değil DEM’lileri savunuyorlar. Bunlar Türkiye ile Yunanistan karşı karşıya geldiğinde Yunanistan’ı savunurlar, Batı’yı savunurlar, Ermenistan’ı savunurlar” şeklinde ayrımcı ve ırkçı ifadeler kullandığı öğrenildi.

(10/189) Eylem ve Etkinlik Yasakları…

Bingöl Valiliği, 11 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla 13 Ekim 2024 tarihinde Diyarbakır’da düzenlenen ‘Özgürlük Mitingi’ konulu Açık ve kapalı alanlarda yapılmak istenilen (toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi oturma eylemi, miting, stand açma, çadır kurma, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma vb.) her türlü eylem ile bu eylem ve etkinliklere katılabileceği değerlendirilen kişi ve araçların Bingöl ili sınırlarına giriş ve çıkışlarının 9 Ekim 2024 ile 13 Ekim 2024 tarihleri arasında 5 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

(10/190) Şırnak’ta Özel Güvenlik Bölgesi…

Şırnak Valiliği, 13 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla Şırnak ili Merkez ilçesi sınırlarında bulunan Bestler Dereler Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe ve Güçlükonak ilçesi sınırlarında bulunan Gabar Dağı Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe, Silopi ve Cizre ilçeleri sınırlarında bulunan Cudi Dağı Bölgesi, Şırnak ili Merkez ilçe, Silopi ve Uludere ilçeleri sınırlarında bulunan Kurt Dağı Bölgesi, Şırnak ili Beytüşşebap ilçesi sınırlarında bulunan Kelmehmetler-Dönmezler-Kovankaya, Tahtareş, Hüsrevpaşa-Suhurpaşayayla, İncebeldağları, Faraşin Bölgeleri, Şırnak ili Beytüşşebap ilçesi sınırlarında bulunan Altındağları Bölgesi, Şırnak ili Beytüşşebap ve Uludere ilçeleri sınırlarında bulunan Oymakaya bölgesinin 14 Ekim 2024 ile 28 Ekim 2024 tarihleri arasında 15 gün süreyle geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini ve söz konusu bölgelere giriş ve çıkışların yasaklandığını duyurdu.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3]https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4]https://twitter.com/insanhaklari

[5]Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Yeni Yaşam, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, MedyaScope, HalkTV, Engelli Web, Cnnturk, Tr724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar, Haber Sol, El Cezire, BBC, DeutscheWelle, Reuters, AFP, Kaos GL.