MENÜ
ANA SAYFA
x

29 Ocak 2014 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

29 Ocak 2014 Günlük İnsan Hakları Raporu

(01/174) Lice Katliamı ve Bahtiyar Aydın Cinayeti Davası…

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde 22 Ekim 1993’te çıkan ve 14 kişinin ve bir askerin ölümüyle sonuçlanan olaylar nedeniyle bölgeye giden dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın karakol bahçesinde “faili meçhul bir kurşun” sonucu öldürülmesiyle ilgili olarak hazırlanan iddianame dosyanın zamanaşımına uğrayacağı gün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

16 Ocak 2014’te görülen duruşmada sanık avukatlarının “davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir kente taşınması” talebini 28 Ocak 2014’te değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi yargılamanın Eskişehir’de devam etmesine karar verdi.

(01/175) Kolluk Kuvvetlerinin Aşırı Güç Kullanımı Sonucu Meydana Gelen İhlale Karşı Açılan Dava…

İstanbul’un Bahçelievler İlçesi’ne bağlı Şirinevler Semti’nde 11 Ağustos 2013’te park yeri nedeniyle çıkan kavgada Ferhat Özcan’ın (24) polis memuru Hakan Özdemir tarafından darp edildiği ve bu nedenle beyin ameliyatı geçirdiği 5 Eylül 2012’de öğrenilmişti.

Ferhat Özcan’ın şikâyeti üzerine Hakan Özdemir’in savcılıkta verdiği ifadede “Ferhat Özcan beni iterek yere düşürdü. Arkasından bana yumrukla vurdu. Ben yere düşünce silahım da düştü. Bir ara silahımı almaya niyetlendi. Beni ölümle tehdit etti. Ben şahsa sadece bir yumruk attım. Düşerken bir yere çarptığını gördüm ancak hatırlamıyorum. Kaldırıma da çarpmış olabilir. Silahla vurmadım” demişti.

Olayın ardından Hakan Özdemir, babası ve köylüsü Hasret Kum hakkında açılan davaya 20 Ocak 2014’te devam edildi. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tarafların ifadesini alan mahkeme heyeti duruşmayı dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla erteledi.

(01/176) Cezaevlerinde Baskılar…

Zile (Tokat) M Tipi Cezaevi’nde “PKK üyesi olduğu” iddiasıyla hükümlü olarak tutulan Sıddık Aydın’ın akciğer yetmezliği rahatsızlığının bulunduğu ve mesafeden dolayı 8 aydır ailesiyle görüşemediği 28 Ocak 2014’te öğrenildi.

(01/177) Gözaltına Alınan Taraftarlar…

İstanbul’da 27 Ocak 2014’te oynanan Fenerbahçe – Konyaspor maçı sonrasında “hükümet aleyhinde slogan attıkları” iddiasıyla Fenebahçe taraftarı 8 kişi gözaltına alındı.

(01/178) 30 Mart 2014 Yerel Yönetimler Genel Seçimi Dönemi İhlalleri…

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İzmir’in Dikili İlçesi’nde 28 Ocak 2014’te aday tanıtımı için düzenlediği eyleme aşırı sağcı bir grubun bıçaklı saldırıda bulunması sonucu Mehmet Arkan yaralandı.

(01/179) Mardin’de Ev Baskınları…

Mardin’in Dargeçit İlçesi ile Nusaybin İlçesi’ne bağlı Marine (Eskihisar) Köyü’ne 27 Ocak 2014’te düzenlenen ev baskınları sonucu 6 kişi gözaltına alınırken, operasyonun gerekçesi hakkında açıklama yapılmadı.


[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

bt140129

polis işkence