MENÜ
ANA SAYFA
x

10 Haziran 2014 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

10 Haziran 2014 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/059) Polisin Gaz Bombası Kullanımı Sonucu Bir Kişinin Öldüğü İddiası ve Siirt’te Eyleme Müdahale…

Siirt’in 9 Haziran 2014’te Lice’deki saldırıyı protesto etmek için eylem düzenleyen gruba karşı polisin gaz bombası kullanması sonucu yoğun gaza maruz kalan astım hastası Ramazan Ertaş’ın (80) nefes darlığı nedeniyle yaşamını yitirdiği iddia edildi. Ramazan Ertaş’ın kesin ölüm nedeni için otopsi sonucunun bekledindiği öğrenildi.

(06/060) Şırnak’ta Polisin Yaraladığı Çocuk…

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 9 Haziran 2014’te Lice’deki saldırıya karşı eylem yapan gruba karşı gaz bombası kullanan polis ekiplerinin attığı gaz bombalarından birinin isabet ettiği F.A. (6) sol gözünden yaralandı. F.A.’nın sol gözünün görme yetisini kaybedebileceği ileri sürüldü.

(06/061) Giresun’da Linç Girişimi…

Giresun’un Piraziz İlçesi’nde 9 Haziran 2014’te İsmail Yücel Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’ne ait yurt inşaatında çalışan Kürt işçilere yönelik ilçede yaşayanlar linç girişiminde bulundu.

İnşaatta çalışan 8 işçinin İstiklal Marşı’nın okunduğu esnada çalışmaya devam ettikleri ve bir öğretmeni de darp ettikleri iddiasıyla öğrencilerin ve çevrede bulunanların saldırısına maruz kaldıkları öğrenildi.

(06/062) Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele…

Kalekol inşaatlarını protesto etmek ve Lice’de iki kişinin açılan ateş sonucu öldürülmesini protesto etmek amacıyla Tokat’ta 8 Haziran 2014’te basın açıklaması yapmak isteyen gruba önce ırkçı bir grup saldırıda bulundu sonra da polis ekipleri müdahale etti. Müdahale sonunda 35 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 35 kişinin polis aracının içinde ve gözaltında işkence gördükleri ileri sürüldü.

(06/063) Polisin Darp Ettiği Esnaf…

İzmir’in Çiğli İlçesi’nde 7 Haziran 2014’te, market işleten Muradiye Koç’un (56) alkollü içecek sattığı müşterilerinin dükkânın önünde içki içmeleri nedeniyle oğlu Onur Koç’la birlikte polis ekipleri tarafından darp edilrek yüzlerine biber gazı sıkıldığı ortaya çıktı. Eşi ve zihinsel engelli oğlu hakkında “polise mukavemet etmek” suçlamasıyla işlem yapıldığını savunan Zülfü Koç polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

(06/064) Bursa’da Polisin Darp Ettiği Kişiler…

Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde 28 Mayıs 2014’te 3 kişilik polis ekibinin metro istasyonu önünde kendilerine küfür ettiğini iddia ettikleri A.Y. (20) ile H.O.’yu (18) copla döverek ve yüzlerine biber gazı sıkarak gözaltına aldıkları ortaya çıkan kamera görüntüleri sonucu 9 Haziran 2014’te öğrenildi.

Kamerea kaydı görüntülerinin ortaya çıkması üzerine bir açıklama yapan Bursa Emniyet Müdürlüğü, gözaltına alınan iki kişi hakkında “kamu malına zarar verdikleri” ve “görevli memura direndikleri” suçlamalarından adlî işlem yapıldığını, yayınlanan görüntülerin incelenmesi sonucunda da 3 polis memurunun açığa alındığını duyurdu.

(06/065) Kolluk Kuvvetlerinin Aşırı Güç Kullanımı Sonucu Meydana Gelen İhlalin Ardından Açılan Dava…

İnsan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında çalışmalar yürüten Azerbaycanlı Avukat İntigam Aliyev (49), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Litvanya’da yaptığı bir toplantıya katıldıktan sonra, 6 Aralık 2011’de ülkesine gitmek için geldiği Atatürk Havalimanı’nda (İstanbul), pasaport kontrol kapısında kendisini küçümseyici ifadeler kullanan polis memurlarıyla yaptığı tartışmanın sonunda darp edilerek gözaltına alınmış ve dört saat penceresiz bir odada tutulmuştu.

Hakkında “görevli polis memuruna hakaret ettiği” iddiasıyla işlem yapılıp sınırdışı edilen İntigam Aliyev’e bir yıl Türkiye’ye giriş yasağı konulmuş fakat yapılan itiraz sonucu karar kaldırılmış fakat hakkında “hakâret ettiği” ve “tehdit ettiği” suçlamalarıyla dava açılmıştı.

Olayın ardından İçişleri Bakanlığı hakkında dava açan İntigam Aliyev’in sonuçlanan davadan 7 bin 500 TL manevi ve 600 TL maddi tazminat almaya hak kazandığı 9 Haziran 2014’te öğrenildi.

(06/066) Devam Eden Diyarbakır Cezaevi Katliamı Davası…

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 24 Eylül 1996 tarihinde 10 tutuklu ve hükümlünün dövülerek yaşamını yitirdiği katliamın ardından açılan davanın yeniden görülmesine 9 Haziran 2014’te devam edildi.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilen iki dosyada toplam 89 sanığın yargılandığı davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, 62 sanığa “zaruret halinde sınırın aşılması suretiyle katil kastı olmaksızın birden fazla kişiyi öldürmeye sebebiyet vermek” suçundan 18’er yıl hapis cezası verdi. Cezalar daha sonra sanıkların suçlamaları kabul etmeleri ve mahkeme heyetinin takdir yetkisini de kullanmasıyla birlijte 5’er yıla indirildi. 20 sanık hakkında beraat kararının verildiği karar duruşmasında mahkeme heyeti “kasten yaralama” suçundan yargılanan 6 sanık ile saldırıda ağır yaralanan ve daha sonra kurtarılamayan tutuklu Kadir Demir’in tedavisini yapması gerekirken Gaziantep E Tipi Cezaevi’ne sevkinde sakınca olmadığı yönünde rapor veren Doktor Serdar Gök hakkındaki davanın zamanaşımından düşürüldüğünü açıkladı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kente geldiği gün Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde mahpuslar ile gardiyanlar arasında meydana gelen gerilim üzerine cezaevinin etrafı asker, polis ve özel harekât timleri tarafından kuşatılmıştı. Aynı gün öğleden sonra cezaevinin ön giriş kapısı ile yemekhane ve revirin bulunduğu arka kapılardan aynı anda yüzlerce asker, polis, özel harekât timi malta kapılarını açarak saldırıya geçmiş ve koridorda bekletilen 33 mahpusa cop, demir çubuk, kalas ve çivili sopalarla saldırmıştı. Bayılana kadar dövülen mahpuslar cezaevi görüş odasına götürülüp burada da saatlerce dövülmüştü. Saldırıda 9 mahpus ölmüş, sağ kalanlar ise Gaziantep E Tipi Cezaevi’ne götürülmüştü. Gaziantep E Tipi Cezaevi’ne varıldığında ise ring aracındaki mahpuslardan Kadri Demir de yaşamını yitirmişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi daha önce 62 sanık hakkında verilen 5’er yıllık hapis cezasını “eksik soruşturma yapıldığı” gerekçesiyle bozmuştu.

(06/067) Yargılanan Kişi…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mart 2014’te İzmir’de düzenlediği seçim mitingi öncesinde Başbakan’ın da içinde bulunduğu konvoya el hareketi yaptığı iddiasıyla Kamuran Bedir (42) hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği” iddiasıyla dava açıldığı 9 Haziran 2014’te öğrenildi.

Olay nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul eden İzmir 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nde Kamuran Bedir’in TCK’nin 125. maddesi uyarınca yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

(06/068) Kocaeli’de Gözaltına Alınan Kişiler…

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde askerin açtığı ateş sonucu 2 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıyı protesto etmek amacıyla 9 Haziran 2014’te Kocaeli Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi’nin işgal ederek eylem yapan öğrencilere Rektörlüğün çağrısıyla müdahale eden polis ekipleri 20 öğrenciyi darp ederek gözaltına aldı.

(06/069) Ağrı’da Gösteriye Müdahale…

Ağrıı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde 9 Haziran 2014’te kalekol inşaatlarını protesto eden gruba müdahale eden polis ekipleri 10 kişiyi gözaltına aldı.

(06/070) Tunceli’de Gözaltına Alınan Kişiler…

Lice’de askerlerin açtığı ateş sonucu 2 kişinin yaşamını yitirmesini protesto etmek amacıyla Tunceli’de 9 Haziran 2014’te eylem yapan grubun dağılmasının ardından sokak aralarında kimlik kontrolü yapan polis ekipleri 9 kişiyi gözaltına aldı.

(06/071) Batman’da Protesto Gösterisine Müdahale…

Kalekol inşaatlarını ve kolluk kuvvetlerinin protestocu gruplara yönelik müdahalelerini protesto etmek amacıyla 8 Haziran 2014’te Batman’da eylem yapan gruba polis ekiplerinin gaz bombalarıyla müdahale etmesi sonucu 8 kişi gözaltına alınırken, müdahaleyi engellemek isteyen BDP İl Eşbaşkanı Serdar Atalay polislerce darp edildi.

(06/072) Mardin’de Korucu Saldırısı…

Mardin’in Midyat İlçesi’nde 9 Haziran 2014’te Lice saldırısını protesto eden kalabalığa geçici köy korucularının ateş açması sonucu 3 kişi yaralandı. Yaralananlardan Müşerref Alper (50) ve Yusuf Akyüz’ün (23) durumunun ağır olduğu öğrenildi.

(06/073) Diyarbakır’da Tutuklanan Çocuklar…

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde devam eden yol kapatma eylemine destek vermek için 8 Haziran 2014’te Silvan İlçesi’nde yürüyüş yapan gruba polis ekiplerinin müdahale etmesi sonucu gözaltına alınan Ş.T. ve B. M. adlı çocuklar “yasadışı örgüt adına eylem yaptıkları”, “kamu malına zarar verdikleri” ve “patlayıcı madde taşıdıkları” suçlamalarıyla 9 Haziran 2014’te tutuklandılar.

(06/074) Aydın’da Devam Eden KCK Davası…

Aydın’ın Ortaklar Beldesi’nde 2011 yılının Kasım ayında “KCK Soruşturması” adı altında düzenlenen operasyonun ardından haklarında dava açılan tutuksuz 34 kişinin yargılanmasına 9 Haziran 2014’te devam edildi. Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların Kürtçe savunmalarını alan mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 29 Eylül 2014’e erteledi.

bt140610

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

fa