MENÜ
ANA SAYFA
x

14 Ocak 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

14 Ocak 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(01/060) Senar Xaledi Soruşturması …

İran’dan 9 Ekim 2013’te Van’ın Saray İlçesi’ne bağlı Heretîl (Kapıköyü) Köyü’ne kaçak mazot ticareti yapmak için gelen İranlı Senar Xaledi’nin at üzerinde köyden çıkmak isterken kaçtığı askeri ekip tarafından köy meydanında sırtından vurularak öldürülmesiyle ilgili olayda Van Askerî Savcılığı’nın “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verdiği 13 Ocak 2015’te öğrenildi.

Karara Kolordu Komutanlığı Adlî Müşavirliği’nin itiraz etmesi üzerine Şırnak Askerî Mahkemesi’nin 23 Aralık 2014’te, soruşturmanın genişletilmesi kararı aldığı ortaya çıktı.

(01/061) Hrant Dink Cinayetinde Tutuklanan Dönemin Kamu Görevlileri…

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili soruşturma çerçevesinde daha önce serbest bırakılan dönemin Trabzon İstihbarat Şubesi Müdürlüğü’nde görevli polisler Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu 13 Ocak 2015’te çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

(01/062) Cezaevlerinde Baskılar…

Sincan (Ankara) 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Ahmet Parlak’a, bağırsak hastalığı ve kanamasından dolayı kullandığı ilaçların “eczanelerde ve ilaç depolarında bulunmadığı” düzenli olarak verilmediği 13 Ocak 2015’te öğrenildi.

Her gün kullanılması gereken ilaçlara iki ayda bir ve sadece bir hafta yetecek kadar ulaşabildiğini belirten Ahmet Parlak, yurtdışından kendi imkânlarıyla ilacı getirtmesi halinde ise mevzuat gereği ilacın kendisine verilmediğini Etkin Haber Ajansı’na yazdığı mektup aracılığıyla anlattı.

(01/063) Şırnak’ta Polisin Gaz Bombası Kullanımı…

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 13 Ocak 2015’te devriye görevi yapan zırhlı polis araçlarının herhangi bir gösteri olmamasına rağmen 47. Cadde’de evlere gaz bombası attığı belirtildi.

(01/064) Cumhuriyet Gazetesi’nin Binasına ve Matbaasına Baskın…

Fransa’nın başkenti Paris’te 12 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun karikatürlerinden yayınlama kararı alan Cumhuriyet Gazetesi’ne polis ekipleri 14 Ocak 2015 sabahı baskın düzenledi.

Gazetenin İstanbul Şişli İlçesi’nde bulunan binası ile Esenyurt İlçesi’nde bulunan matbaasını ablukaya alan polisler, dağıtım kamyonlarında arama yaptıktan sonra araçların çıkışına izin verdiler.

Şişli’deki binaya çıkan yolları trafiğe kapatan polislerin bir süre sonra yolları trafiğe açtıktan sonra “saldırı olabileceği” gerekçesiyle binanın etrafına zırhlı araçlar yerleştirdikleri öğrenildi.

(01/065) Hatay’da Pankart Nedeniyle Yargılanan Kişiler…

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasını protesto etmek amacıyla Hatay’da bir köprüye pankart asan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyesi üç kişinin yargılanmasına 13 Ocak 2015’te başlandı.

Hatay Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada “hükümeti, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını aşağılamak” suçunun düzenlendiği Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesi uyarınca yargılanan Sevgi Kurtdere, Serkan Yıldırım ve Mahir Gülbül için Adalet Bakanlığı’ndan yargılama izni alınmadığı ortaya çıktı.

Sanıkların ifadesini alan hâkim, 301. maddeden yargılanacaklar için aranan Adalet Bakanlığı izni şartı eksikliğinin savcılığa sorulmasına karar vererek duruşmayı 26 Mart 2015’e erteledi.

(01/066) Aydın’da İşçi Bayramı Mitingi Nedeniyle Yargılanan Kişiler…

Aydın’da 1 Mayıs 2013’te kutlanan İşçi Bayramı’nda atılan sloganlarla “yasadışı örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla haklarında dava açılan Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisi 22 kişinin yargılanmasına 13 Ocak 2015’te devam edildi.

Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıkların katılmaması üzerine mahkeme heyeti, ifadeleri alınamayan sanıklar hakkında yakalama kararı çıkararak duruşmayı erteledi.

(01/067) Gezi Parkı Eylemlerinden Mahkûm Olan Çocuklar…

Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Antalya’da 1 Haziran 2013’te ve sonrasında düzenlenen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 13 çocuğun karar duruşması 13 Ocak 2014’te görüldü.

Sanık avukatlarının son savunmalarını yapmalarının ardından hâkim, tüm sanıklar için “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmek” suçlamasından beraat kararı verdi.

Bu suçlamanın yanı sıra “kamu görevlisine direnmek” suçundan da yargılanan 4 çocuk hakkında da beraat kararı verildi.

“Kamu görevlisine direnmek” suçlamasını zincirleme olarak işledikleri iddia edilen M.B.Y., İ.Ş. ve B.K.’ye ise 8’er ay 10’ar gün hapis cezası verildi. Hükmün açıklanmasının geriye bırakıldığı cezada 3 çocuğa 3 yıl süreyle denetimli serbestlik uygulanmasına karar verildi.

Davada son olarak B.K. adlı çocuğa da “kamu malına zarar verdiği” suçlamasıyla 6 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hâkim, kamu zararı giderilmediğinden ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığından hapis cezasını 4 bin TL adlî para cezasına çevirdi.

(01/068) Gezi Parkı Eylemlerinden Beraat Eden Kişiler…

Gezi Parkı eylemleri devam ederken Bursa’da 3 Haziran 2013’te düzenlenen gösteriye katıldıkları gerekçesiyle aralarında sendika ve dernek yöneticilerinin de bulunduğu 33 kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri” suçlamasıyla açılan dava 13 Ocak 2015’te sonuçlandı.

Bursa 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların son savunmalarını alan hâkim sanıklar hakkında beraat kararı verdiğini açıkladı.

bt150114

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari