Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]
11-12 Şubat 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu
(02/072) Ankara’da Gözaltında Şüpheli Ölüm…
10 Şubat 2015’te yoğun kar yağışı nedeniyle Ayaş-Ankara karayolunda araçları durdurarak geçişlerine izin vermeyen trafik polislerinin durdurduğu araçlardan birinde bulunan Yılmaz Koçyılmaz, ekiplere Ankara’ya gidebileceğini ifade etti.
Yanında işlettiği firmada çalışan iki çalışanının da bulunduğu Yılmaz Koçyılmaz hareket etmesine izin verilmeyince polislerle tartıştı. Bunun üzerine gözaltı işlemi uygulayan polisin kelepçe taktığı Yılmaz Koçyılmaz tansiyonunun olduğunu belirterek ilacını alması gerektiğini belirtti.
İddialara göre polisin kelepçeleri açmayarak ilacını almasına izin vermediği Yılmaz Koçyılmaz olay yerinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.
(02/073) Tahliye Edildikten Sonra Yaşamını Yitiren Hasta Mahpus…
22 yıl boyunca tutulduğu cezaevlerinde yakalandığı kan kanseri nedeniyle kamuoyunun baskısı sonucu infazı dondurularak tahliye edilen Abdülsamet Çelik İzmir’de tedavi gördüğü 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 11 Şubat 2015’te yaşamını yitirdi.
(02/074) Gözaltında Kaybedilen Kadir Keremoğlu Dosyası…
Van’da 14 Nisan 1995’te sivil plakalı 3 araçta bulunan ve JİTEM elemanı oldukları iddia edilen kişilerce gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan iş insanı Kadir Keremoğlu’nun dosyasının zamanaşımına uğramasına çok az bir süre kalması nedeniyle ailesinin Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptığı 11 Şubat 2015’te öğrenildi.
JİTEM’in haraç istediği belirtilen Kadir Keremoğlu’nun bunu kabul etmemesi üzerine gözaltına alınarak kaybedildiğini belirten ailesi yaptıkları araştırmalar sonucu olay günü araçlarda “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım, Alaattin Kanat, Şehmuz Durak, Sıddık Işık, Adil Temurtaş, Bayram Aksoy adlı JİTEM elemanlarının bulunduğunu belirttiler.
(02/075) Cizre’deki JİTEM Davası…
Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 1993–1995 yıllarında, Cizre Jandarma İlçe Komutanı Cemal Temizöz’ün görev yaptığı dönemde işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili olarak Cemal Temizöz’ün de arasında bulunduğu 1’i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davaya dosyanın “güvenlik” gerekçesiyle gönderildiği Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Nisan 2015’te başlanacağı öğrenildi.
(02/076) Devam Eden Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele Davası…
İzmir’de 16 Temmuz 2011’de gözaltında işkence gören F.C. hakkında “polise direndiği” suçlamasından ve kamera kayıtları sayesinde F.C.’ye işkence yaptıkları tespit edilen 4 polis hakkında “basit yaralama” suçundan açılan davaya 11 Şubat 2015’te devam edildi.
İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savcının ardından bu kez de mahkeme başkanının değişmesi nedeniyle duruşma tekrar ertelendi.
Ailesiyle birlikte eğlenmeye gittiği müzikhole gelen polis ekipleri tarafından “üzerinde kimliği bulunmadığı” gerekçesiyle gözaltına alınan F.C. (37) Karabağlar Polis Karakolu’nda iki sivil polis memuru tarafından dakikalarca dövülmüş, cinsel tacize maruz kalmıştı. Olaya tanık olan diğer polis memurlarının da olaya müdahale etmediği ortaya çıkan kamera kaydı görüntüleri sonucu 9 Aralık 2011’de öğrenilmişti.
Olaydan sonra F.C. hakkında “görevli polis memurunu yaraladığı ve polis memuruna hakaret ettiği” iddialarıyla 6,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Kamera kaydı görüntüleri sonucu ise işkencenin tespit edilmesine rağmen polis memurları T.D., N.A., H.Y. ve B.S. hakkında ise “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılarak basit yaralama” suçunu işledikleri iddiasıyla 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 28 Kasım 2011’de dava açılmış, daha sonra iddianameye “tehdit” suçunun da eklenmesiyle birlikte polis memurları hakkında istenen hapis cezası 6 yıla çıkarılmıştı.
Görevden uzaklaştırılan polis memurlarıyla ilgili iddianameyi kabul eden İzmir 17. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 15 Şubat 2012’deki duruşmada mahkeme başkanı, “suçun niteliğinin değişmesi” dolayısıyla “görevsizlik” kararı vererek dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.
Dosyayı kabul eden İzmir 12. Asliye Ceza Mahkemesi ise, “olayın işkence suçu olduğunu” belirterek dosyaya “görevsizlik” kararı verdi ve sanık polis memurlarının “işkence” suçundan yargılanmaları için dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.
Kararın ardından dosyaların birleştirilmesine ve 4 polis memuru ile F.C.’nin aynı mahkemede yargılanmalarına karar verilmişti.
(02/077) İşkence ile İlgili Bilgi Edinme Başvurusuna Ret Kararı…
Avukat Taylan Tanay’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 94. ve 95. maddelerinde düzenlenen işkence suçundan kaç polisin yargılandığına veya idari soruşturmadan geçirildiğine dair Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yaptığı başvurunun reddedildiği 12 Şubat 2015’te öğrenildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün başvuruyu kanunun 25. maddesinde düzenlenen “kamuoyunu ilgilendirmeyen bilgi” çerçevesinde reddetmesi üzerine kararı Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne götüren Taylan Tanay’ın bu başvurusunun da reddedildiği ortaya çıktı.
Mahkeme, 25 Kasım 2014’te verdiği kararında, Taylan Tanay’ın başvuruda belirttiği bilgilerin kamuoyunu ilgilendirdiğini belirterek ve Bilgi Edinme Kanunu’nun 25. maddesi kapsamında reddedilemeyeceğini belirtti. Fakat Mahkeme aynı kanunda, “ayrı ve özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgiye ilişkin başvurulara kurum ve kuruluşlarca olumsuz cevap verilebilir” şeklinde 7. maddenin bulunduğunu hatırlatarak, “davacının başvurusunun da bu nitelikte olduğu görüldüğünde işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir” diyerek Taylan Tanay’ın 750 TL’lik avukatlık masrafı ve 85,40 TL’lik yargılama giderini ödemesine karar verdiği bildirildi.
Taylan Tanay karara karşı 11 Şubat 2015’te Danıştay’da itirazda bulundu.
(02/078) Mahkûm Olan Vicdani Retçi…
2011 yılında vicdani reddini açıklayan ve 2005 yılında zorla askere alınan Mehmet Tarhan hakkında “emre itaatsizlik ettiği” iddiasıyla açılan dava 10 Şubat 2015’te sonuçlandı.
Sivas Askerî Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasına mahkeme heyeti, dava ve Mehmet Tarhan’ın o dönem askerî cezaevinde gördüğü işkence nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği ihlal ve 10 bin Euro tazminat kararını yok sayarak Mehmet Tarhan’a 15 ay hapis cezası ile 9 bin TL para cezası verdi.
(02/079) Kobanê Eylemlerine Yönelik Operasyonlar…
Muş’un Varto İlçesi’nde düzenlenen ev baskınında 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasındaki eylemlere katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan Sidar Dursun 11 Şubat 2015’te çıkarıldığı mahkeme tarafından “yasadışı örgüt üyesi olduğu”, “kamu malına zarar verdiği” ve “polise direndiği” suçlamalarıyla tutuklandı.
(02/080) 15 Şubat Eylemleri…
Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da Türkiye’ye teslim edilişinin yıldönümü nedeniyle bir eylem düzenleneceği ihbarı üzerine Adana ve Mersin’de 11 Şubat 2015’te operasyonlar düzenlendi.
Operasyonlar kapsamındaki yapılan ev baskınları sonucu Adana’da 17 kişinin, Mersin’in Tarsus İlçesi’nde ise 10 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
(02/081) Kobanê Eylemleri Nedeniyle Yargılanan Kişiler…
Mardin’in Derik İlçesi’ndeki Kobanê eylemlerinin ardından “yasadışı örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla tutuklanan A.A. (15), M.Y. (17), A.M. (16), Z.S. (16), C.T. (16) ve S.Z. (16) adlı 6 çocuk 11 Şubat 2015’te Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklu kaldıkları süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.
(02/082) Ankara’da Eylem Nedeniyle Yargılanan Kişiler…
Ankara’da 13 Mart 2014’te düzenlenen bir gösteriye katılan 12 kişi ile polisin şiddet kullanımına tepki göstermek amacıyla TOMA’nın karşısında duran gazeteci Rahmi Yıldırım hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri” ve “polise direndikleri” gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle açılan davaya 10 Şubat 2015’te başlandı.
Ankara 33. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya dosyaya bakan hâkimin gelmemesi nedeniyle duruşma 8 Haziran 2015’e ertelendi.
(02/083) İzmir’de Yasaklanan Eylem…
Alevi örgütlerinin, Eğitim-Sen’in ve Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısı ve “laik, bilimsel eğitim” talebiyle 13 Şubat 2015’te ülke genelinde yapılması düşünülen okul boykotunun İzmir’de 6 Şubat 2015’te İzmir Valiliği tarafından yasaklandığı öğrenildi.
Okul boykotuna katılacak personel ve öğrenciler hakkında disiplin işlemi yapılması talimatının verildiği yasak kararının gerekçesinde “eylemin Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ile hükümet politikalarının karşıtı olarak, radikal sol söylemli etkin bir seçim propaganda faaliyeti içerisinde olacağı anlaşılmaktadır” ifadesi yer aldı.
(02/084) Van’da Etkinliğe Müdahale…
Van’ın Erciş İlçesi’nde 9 Şubat 2015’te, Kobanê halkına yardım kampanyası yürütürken gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Gençlik Meclisi üyesi 5 kişiye “yardım toplamaya yetkileri olmadığı” gerekçesiyle Kabahatler Kanunu uyarınca toplam 5 bin 855 TL para cezası verildi.
(02/085) Şırnak’ta Devam Eden KCK Davası…
Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde “KCK Soruşturması” adı altında 2011 yılında düzenlenen operasyonlar sonucu “KCK Kent Meclisi üyesi oldukları” iddiasıyla tutuklanan 25 kişinin tutukluluk durumları 11 Şubat 2015’te Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüşüldü.
Mahkeme heyeti, tutuklu 25 kişiden İdil eski Belediye Başkanı resul Sadak’ın da arasında bulunduğu 23 kişinin tahliye edilmesine; Mehmet Tunç ve Derviş Tanış’ın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
(02/086) İstanbul’da Yargılanan Çocuklar…
İstanbul’un Gaziosmanpaşa İlçesi’nde bulunan bir alışveriş merkezine bomba koyacakları iddiasıyla tutuklanan İ.Y. (16) ve D.O.’nun (17) yargılanmasına 10 Şubat 2015’te başlandı.
Gaziosmanpaşa Çocuk Mahkemesi’nde “yasadışı örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla yargılanan çocukların ifadesini alan hâkim, bir aydır tutuklu olan 2 çocuğun tahliye edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
(02/087) Muş’ta Ev Baskını…
Muş’un Sapne Köyü’nde bir eve 10 Şubat 2015’te baskın düzenleyen özel harekât ekipleri Hasan Kançıray’ı “yasadışı örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla gözaltına aldı.
(02/088) Hakkâri’de Gözaltına Alınan Kişiler…
Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde 10 Şubat 2015’te operasyon düzenleyen Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polis ekipleri DBP Gençlik Meclis üyesi Cihan Tamur ve Rojat Tamur gözaltına aldı. Operasyonun gerekçesine dair açıklama yapılmadı.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.