MENÜ
ANA SAYFA
x

16-18 Mayıs 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

16-18 Mayıs 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/109) 7 Haziran Milletvekili Seçim Döneminde Meydana Gelen İhlaller…

Adana’da 18 Mayıs 2015’te HDP İl Örgütü binasına bombalı saldırı düzenlendi. Gönderilen bir kargo paketinin açılması sonucu infilak eden bomba nedeniyle biri ağır 4 kişi yaralandı.

Aynı saatlerde Mersin’de de HDP İl Örgütü’ne bombalı saldırı düzenlendi. Bir gün önce saksılı bir çiçeğe yerleştirildiği belirtilen zaman ayarlı bombanın balkonda patlaması sonucu ölen veya yaralanan olmazken her iki saldırı nedeniyle binalarda maddi hasar oluştu.

Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde 15 Mayıs 2015’te seçim standı açan HDP taraftarları 50 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Üç kişinin yaralandığı olayda, HDP milletvekili adayı Aysel İbili ile HDP Alanya İlçe Örgütü Eşbaşkanı İsmail İşli’nin de darp edildiği öğrenildi.

İstanbul’un Sultangazi İlçesi’ne bağlı Gazi Mahallesi’nde 15 Mayıs 2015’te Selçuklu Camisi’nden çıkan kimliği belirsiz iki kişi, HDP üyelerine silahlı saldırı gerçekleştirdi. Yaralanan iki kişi hastaneye kaldırıldı.

Yine Sultangazi İlçesi’nde bu sefer de 17 Mayıs 2015’te HDP’nin Esentepe Mahallesi’ndeki seçim bürosuna saldırı düzenlendi. Saldırganların büroya giremeyince çevredeki bayrak ve flamaları yaktıkları öğrenildi.

15 Mayıs 2015’te Tekirdağ’ın Saray İlçesi’nde HDP’nin seçim irtibat bürosu 150 kişilik ırkçı bir grup tarafından kuşatılarak saldırı düzenlendi. Yaklaşık 80 kişinin binada mahsur kaldığı saldırıya polis müdahale etmedi. Binaya taş ve şişelerin atıldığı saldırı nedeniyle binada mahsur kalanlar polis korumasında önce binadan sonra da ilçeden çıkarıldı.

Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde 16 Mayıs 2015’te AKP’nin milletvekili adayı Mustafa Elgörmüş’e ait seçim bürosunun yakınlarına atılan ses bombasının patlaması sonucu büroda ve çevrede maddi hasar meydana geldi.

Tunceli’de 16 Mayıs 2015’te kimliği belirsiz kişi yada kişilerce, bazı köy ve ilçelerde bulunan HDP bayraklarının söküldüğü açıklandı.

Tekirdağ’ın Kapaklı İlçesi’nde 17 Mayıs 2015’te HDP’nin seçim irtibat bürosuna kimliği belirsiz bir kişinin düzenlediği taşlı ve sopalı saldırı nedeniyle binanın tüm camları kırıldı.

Afyonkarahisar’ın Emirdağ İlçesi’nde 16 Mayıs 2015’te AKP’nin seçim bürosuna Ülkü Ocakları üyesi oldukları iddia edilen bir grup saldırı düzenleyerek büroda bulunan bayrakları sökerek büroyu ateşe verdi.

17 Mayıs 2015’te ise yine Emirdağ’da AKP’ye ait seçim otobüsü taşlı saldırıya uğradı. Her iki saldırının ardından toplam 6 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

17 Mayıs 2015’te İstanbul’un Adalar İlçesi’ne bağlı Büyükada ve Heybeliada’da HDP’ye ait seçim stantlarına düzenlenen saldırılarda stant malzemeleri tahrip edilerek yakıldı.

(05/110) Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Saldırılar…

İnternet siteleri aracılığıyla örgütlenerek Şanlıurfa’da 17 Mayıs 2015’te “Suriyelileri istemiyoruz” adı altında miting yapmak isteyen ve valilik tarafından engellenen bir grup sokakta karşılaştıkları 3 Suriyeliye linç girişiminde bulundu. Saldırıya uğrayanlardan biri bıçakla yaralandı, 2 kişi ise uzun süre darp edildi. Olayla ilgili 15 kişi gözaltına alındı.

(05/111) İstanbul’da Polisin Kaçırarak Darp Ettiği Kişi…

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması düzenleyen Şahin İlgenci, 11 Mayıs 2015’te Şişli’nin Kurtuluş Semti’nde evine giderken “alkollü olduğu gerekçesiyle” devriye görevi yapan polis ekibi tarafından alıkonarak Feriköy Mezarlığı’na götürüldüğünü ve burada kendisine işkence yapıldığını anlattı.

Şahin İlgenci açıklamasında “alkollü olmamı gerekçe göstererek polis aracına aldılar. Ben karakola götürüleceğimi düşünürken, bir polis direkt dayak atmaya başladı. Polis aracı içerisinde ölesiye dayaktan sonra beni bir mezarlığı götürdüler. Burada kimliğimi istediler. Kimliğimi alan polis bir kenara fırlatarak ‘seni burada öldüreceğiz. Sen artık bittin. Sizin gibiler yaşamayı hak etmiyor’ dedi” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir saat boyunca işkenceye maruz kaldığını ve işkencenin ardından mezarlığa terk edildiğini söyleyen Şahin İlgenci, ayakta duramaz haldeyken kendi çabalarıyla evine kadar gittiğini aktardı.

(05/112) Yaşamını Yitiren Hasta Mahpus…

Erzurum E Tipi Cezaevi’nde adlî bir suçlamadan ötürü tutulan Hasan Vural’ın (75) sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdiği 16 Mayıs 2015’te öğrenildi.

(05/113) Aydın Aydoğan Davası…

İstanbul’da Gezi Parkı eylemleri sırasında polis müdahalesinin ortasında kalan ve sol ayağına gaz bombası kapsülü isabet etmesi sonucu yaralanan Aydın Aydoğan’ın İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nde açtığı tazminat davasına İçişleri Bakanlığı’nın ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün de savunma gönderdiği 18 Mayıs 2015’te öğrenildi.

Savunmada Aydın Aydoğan’ın ayağındaki yara için “ayağın burkulması, bir yere takılması, düşme gibi gün içerisinde karşılaşılan kazalarda dahi söz konusu olmakta, olabilmektedir” denilerek suçlamalar reddedildi.

Savunmada ayrıca “kabul anlamına gelmemekle birlikte davanın gerçekten gaz kapsülünden yaralandığını kabul etsek dahi sağ el bileği/parmak kullanamaması olaylarla ilgili olmayıp davacı tarafça adeta bağlantı kurulmaya çalışılmakta ve tazminat için gerekli zeminler sağlanmaya çalışılmaktadır” denildi.

Polisin gaz bombası kullanıp kullanmadığına dair iddialara karşılık ise “gGörevlilerin kullandıkları gaz mühimmatlarının tamamı Güvenlik Dairesi Başkanlığı koordinesinde düzenlenen ‘Göz Yaşartıcı Gazlar ve Gaz Maskeleri Kullanımı Kursuna’ katılarak, gaz kullanım sertifikası almış deneyimli, tecrübeli ve eğitimli personellerimiz tarafından kullanılmaktadır” ifadesi kullanıldı.

(05/114) Erzurum’da Tutuklanan Kişi…

Erzurum’un Tekman İlçesi’nde gözaltına alınan Abdurrahman Sever, 2012 yılında katıldığı Newroz kutlaması sonrasında hakkında açılan davada “yasadışı örgüt propagandası yaptığı”, “kamu malına zarar verdiği” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettiği” suçlamalarından verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının onanması nedeniyle 17 Mayıs 2015’te çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

(05/115) Mardin’de Ev Baskınları…

Mardin’in Dargeçit İlçesi’nde 16 Mayıs 2015’te eş zamanlı ev baskınları düzenleyen polis ekipleri “YDG-H Soruşturması” kapsamında 2’si çocuk 4 kişiyi gözaltına aldı.

150518

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari