MENÜ
ANA SAYFA
x

3 Haziran 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

3 Haziran 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/008) Kilis’te Yargısız İnfaz Girişimi…

2 Haziran 2015’te, Rojava’nın Kilis sınırındaki Afrin Kantonu’nda yaşayan ve evinin bahçesinde çalışan Fatma Balo adlı kadın Türkiye sınırında nöbet tutan askerlerin rastgele açtığı ateş sonucu sol omzundan vurularak yaralandı.

(06/009) İşçi Ölümleri[5]

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2 Haziran 2015’te, Mayıs ayı boyunca meydana gelen iş kazaları ve alınmayan önlemler nedeniyle en az 161 işçinin, yılın ilk beş ayında ise en az 646 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

(06/010) Şanlıurfa’da Askeri Aracın Çarptığı Otomobil…

IŞİD saldırıları nedeniyle 2 Haziran 2015’te Rojava’dan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi üzerinden Türkiye’ye geçmek isteyen bir otomobili “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla askeri aracın çarparak durdurması sonucu araçta bulunan bir kadın yaşamını yitirdi. Kazada 7 kişi de yaralandı.

(06/011) Hasta/Yaşlı Tutuklu veya Hükümlülerin Durumu…

Kalp kapakçıklarının iflas ettiği ve kalbinde 2,5 santimetrelik kireçlenme oluştuğu belirtilmesine rağmen hala Bakırköy (İstanbul) L Tipi Cezaevi’nde tutulan Fatma Tokmak’ın sağlık durumunun ağırlaşması üzerine 3 Haziran 2015’te Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kardiyoloji Bölümü’nde ameliyata alınacağı öğrenildi.

(06/012) Cumhurbaşkanına Hakaret Ettiği İddiasıyla Yargılanan Yazar…

Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturmasına yayın yasağı getirilmesini köşe yazısında eleştiren Evrensel Gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davaya 2 Haziran 2015’te başlandı.

Çağlayan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada TCK’nin 299. maddesi uyarınca yargılanan Ender İmrek’in ifadesini alan hâkim duruşmayı 20 Ekim 2015’e erteledi.

(06/013) Yolsuzluk Haberi Nedeniyle Yargılanan Yazı İşleri Müdürü…

Birgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce hakkında açılan bir davada yaptığı savunma nedeniyle yeni bir dava daha açılmıştı.

Çağlayan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2 Haziran 2015’te başlayan ve Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan’ın yanı sıra Salih Koç ve Arzu Akalan’ın da şikâyetçi olduğu davada “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılanan Barış İnce’nin ifadesi alındı.

Taraf avukatlarını da dinleyen hâkim duruşmayı dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla 22 Ekim 2015’e erteledi.

(06/014) Yolsuzluk Haberi Nedeniyle Mahkûm Olan Oyuncu…

Birgün Gazetesi’nin 9 Mart 2014 tarihli nüshasında yer alan “Ey Hükümetin Başı” başlıklı yazısında kullandığı ifadeler nedeniyle oyuncu Barış Atay hakkında Çağlayan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 2 Haziran2015’te görüldü.

Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın ile Yasin El Kadı’nın şikâyetçi olduğu davada hâkim, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği” gerekçesiyle TCK’nin 125. maddesi uyarınca yargılanan Barış Atay’a 7 bin 80 lira para cezası verdi.

Hâkim, aynı yazıyla ilgili olarak Yasin El Kadı ve Bilal Erdoğan’a da hakaret edildiği iddiasıyla ilgili olarak ise Barış Atay’ın beraat ettiğini açıkladı.

(06/015) Cumhurbaşkanına Hakaret İddiasıyla Başlatılan Gözaltılar, Tutuklamalar ve Soruşturmalar…

AKP’nin seçim çalışmaları kapsamında bazı kentlerde açılış törenleri ve “halkla buluşma” mitingleri yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Haziran 2015’te Iğdır’da düzenlediği mitingde, “Ahmet Davutoğlu geldi ne değişti ki şimdi de Cumhurbaşkanı gelmiş. Niye gelmiş?” dediği gerekçesiyle gözaltına alınan Hüseyin Ali Karabağ’ın 24 saat gözaltında tutulduktan sonra adliyede savcıya verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

(06/016) Denizli’de Berkin Elvan Eyleminden Yargılanan Öğrenciler…

Berkin Elvan için Denizli’de 12 Mart 2014’te düzenlenen eyleme katıldıkları gerekçesiyle Pamukkale Üniversitesi öğrencisi 65 kişi hakkında açılan davaya 2 Haziran 2015’te başlandı.

Denizli 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmekle” suçlanan öğrencilerden 15’inin ifadesini alan hâkim, ifade alma işleminin tamamlanabilmesi için duruşmayı erteledi.

(06/017) İstanbul’da Ev ve Kurum Baskınları…

İstanbul’da 3 Haziran 2015’te “DHKP-C Soruşturması” kapsamında Yürüyüş Dergisi ve Ozan Yayıncılık ile evlere helikopter destekli baskınlar düzenleyen Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polis ekiplerinin en az 10 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

(06/018) Şırnak’ta Ev Baskınları…

Şırnak’ta ve Silopi İlçesi’nde 3 Haziran 2015’te “Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) Soruşturması” kapsamında düzenlenen eş zamanlı ev baskınlarında 43 kişinin gözaltına alındığı, 37 kişinin de arandığı belirtildi.

150603

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] İş kazaları ve işçi ölümlerine dair veriler Haziran-2014’ten itibaren İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporlarına dayandırılmaktadır.