MENÜ
ANA SAYFA
x

8-10 Temmuz 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

8-10 Temmuz 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(07/057) Gazeteciler Hakkında Açılan Dava…

El-Kaide’nin silahlı saldırısına uğrayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo ile dayanışmak amacıyla saldırıya konu olan karikatürü Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşelerinde 14 Ocak 2015’te yayımlayan yazarlar Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya hakkında açılan davaya 9 Temmuz 2015’te başlandı.

İki yazarın “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamakla” suçlandığı davanın Çağlayan (İstanbul) 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasına sanıklar katılmadı. Şikâyetçilerin ifadesini alan hâkim, TCK’nin 216. maddesi uyarınca yargılanan sanıkların 12 Ekim 2015’teki duruşmada dinlenebilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

(07/058) Batman ve Adana’daki İşçi Eylemlerine Müdahale…

Batman ve Adıyaman’da Petrol-İş üyesi işçiler, işten çıkarmalara karşı 9 Temmuz 2015’te petrol sahalarındaki sondaj kulelerini işgal etti. İşçilerin eylemine akşam saatlerinde müdahale eden polis ekipleri 7 işçiyi gözaltına aldı.

(07/059) Bursa’da İşçi Eylemine Müdahale…

Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için Bursa’nın Karacabey İlçesi’nde faaliyet yürüten Nestle fabrikasındaki işlerinden atılan işçiler, işe iade edilmeleri için yaptıkları eyleme 9 Temmuz 2015’te devam etti.

Fabrika önünde çadır kurarak eylem yapan işçilere müdahale eden polis ekipleri 14 işçiyi gözaltına aldı.

(07/060) Cumhurbaşkanına Hakaret İddiasıyla Başlatılan Gözaltılar, Tutuklamalar ve Soruşturmalar…

İzmir’de 3 Temmuz 2015’te sahilde oturan Onur Ö. (27) ve Yasin T. (32) bir takımın taraftarlarının tezahüratlarına karşılık verdi, iddiaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a küfür içeren sözler de söyledi.

Bir kişinin bu anları telefonla görüntüleyip polise ihbarda bulunması üzerine gözaltına alınan 2 kişi “cumhurbaşkanına hakaret ettikleri” iddiasıyla tutuklandı.

(07/061) Gaziantep’te Gözaltında Ölüm…

Gaziantep’te eşine şiddet uyguladığı için 21 Haziran 2015’te gözaltına alınarak Şahinbey Polis Karakolu’na götürülen Mehmet Kelbakla’nın önce gözaltında olmadığı ancak daha sonra ise gözaltındayken öldüğü 8 Temmuz 2015’te öğrenildi.

İddiaya göre Mehmet Kelbakla gözaltına alındığını telefonla arkadaşlarına bildirdi. Arkadaşları durumunu öğrenmek için karakola gittiğinde, “bizde böyle bir gözaltı yok”  cevabını aldı. Ancak polisler ertesi gün aileyi arayarak Mehmet Kelbakla’nın hayatını kaybettiğini bildirdi. Mehmet Kelbakla’nın gözaltına alındığında 400 promil alkollü olduğu bu haldeyken hastaneye götürülmek yerine karakolda tutulmaya devam ettiği belirtildi.

(07/062) Hakkâri’de Protestoya Saldırı…

Hakkâri’nin Çukurca İlçesi’ne bağlı Çığlı Köyü’nden 8 Temmuz 2015’te sınır hattına askerî sevkiyat yapılmasına tepki gösteren köylülerin protestosuna gerçek mermili silahlar ve gaz bombalarıyla müdahale eden askerler 20 köylüyü gözaltına aldı.

(07/063) Ankara’da Irkçı Saldırı…

Türkiye genelinde protesto adıyla Uzakdoğululara ve özellikle Çinlilere yönelik ırkçı saldırılar devam ediyor. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslüman topluma destek olmak için 9 Temmuz 2015’te Ankara’daki Tayland Büyükelçiliği önünde toplanan Ülkü Ocakları adlı grup, yoldan geçen bir kadın turisti darp ederek linç girişiminde bulundu.

Öte yandan 8 Temmuz 2015’te ise Tayland’ın İstanbul Fahri Başkonsolosluğu’na da saldırı düzenlendi. Saldırganlar kimsenin bulunmadığı binanın içine girerek çevreye ve eşyalara zarar verdi.

(07/064) Şanlıurfa’da Ev Baskınları…

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde 8 Temmuz 2015’te özel harekat timleri tarafından yapılan ev baskınlarında Demokratik Toplum Kongresi delegeleri Ayşe Bozan ile Ahmet Özgür Dağ gözaltına alındı.

(07/065) Van’da Ev Baskınları…

Van’ın Edremit ve İpekyol ilçelerinde 8 Temmuz 2015’te yapılan eş zamanlı ev baskınlarında ise “yasadışı örgüt üyesi olmakla” suçlanan 8 kişi gözaltına alındı.

(07/066) Cezaevinde Yaşamını yitiren Hasta Mahpus…

Bursa E Tipi Cezaevi’nde cinayet suçundan tutulan akciğer kanseri hastası mahpus Altay Gökhan Gülsün (36), 6 Temmuz 2015’te fenalaşarak kaldırıldığı Muradiye Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

(07/067) Cumhurbaşkanına Hakaret Ettiği İddiasıyla Yargılanan ve Beraat Eden Kişi…

Bolu’da öğretmenlik yaptığı okulda Recep Tayyip Erdoğan hakkında söylediği sözlerle “cumhurbaşkanına hakaret ettiği” gerekçesiyle hakkında dava açılan U.K. adlı öğretmenin karar duruşmasının görüldüğü 7 Temmuz 2015’te öğrenildi.

Bolu 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada TCK’nin 299. maddesi uyarınca yargılanan U.K.’nin son savunmasını alan hâkim sanığın beraat ettiğini açıkladı.

(07/068) Sonuçlanan Askeri Kışlada İşkence Sonucu Ölüm Davası…

Kıbrıs’ta zorunlu askerlik hizmetini yaparken disiplin koğuşunda gördüğü işkence nedeniyle 12 Ekim 2011’de tedavi gördüğü GATA’da (Ankara) yaşamını yitiren Uğur Kantar’ın işkence sonucu ölümü ile ilgili açılan dava 8 Temmuz 2015’te sonuçlandı.

Davanın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen duruşmasında Uğur Kantar’ın kararını açıklayan hâkim, savcının esas hakkındaki mütalaasına uyarak sanıklar Fırat Keser ve Ayhan Arslan’a “neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan müebbet hapis cezası verdiğini duyurdu. “Görevi ihmal ettikleri” iddiasıyla yargılanan 3 sanık ise beraat etti.

(07/069) İstanbul’da Polisin Darp Ettiği Kişiler…

İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’nde evinin kapısı önünde arama noktası kuran polisler tarafından kimliği üzerinde olmadığı gerekçesiyle oğlu Kadir İlhan’ın darp edilmesine müdahale etmek isteyen anne Eyhan İlhan’ın da polisler tarafından darp edildiği 8 Temmuz 2015’te ortaya çıktı.

(07/070) Diyarbakır’da Ev Baskını…

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde düzenlenen ev baskınında gözaltına alınan F.Ç. 8 Temmuz 2015’te sevk edildiği mahkemece “yasadışı örgüt üyesi olduğu” suçlamasıyla tutuklandı.

(07/071) Kulp Kayıpları Davası…

Diyarbakır ve Muş’un bazı köylerinde 8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihlerinde Bolu Tugayı tarafından düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındıktan sonra kaybolan 11 köylü ile ilgili açılan davaya 8 Temmuz 2015’te Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Davanın tek sanığı emekli tuğgeneral Yavuz Ertürk verdiği ifadede o dönem “bölgeyi temizleme görevinin kendisine verildiğini” iddia etti.

Belge talep edilen Bolu Komando Tugayı ise mahkemeye “arşivin depremdeki su basmasında tahrip olduğunu” belirterek belge göndermeyeceğini bildiren bir yanıt gönderdi.

Duruşma sonunda Yavuz Ertürk’ün tutuklanması talebini reddeden mahkeme heyeti duruşmayı 8 Aralık 2015’e erteledi.

(07/072) Şırnak’ta Darp Edilen Milletvekili ve Gazeteciler…

Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Roboski Köyü’nde yaşayanlara yönelik askerin artan baskısı üzerine 7 Temmuz 2015’te bölgeye gitmek isteyen HDP Milletvekili Ferhat Encü, askerler tarafından “terörist, eşkıya”, “seni ben seçmedim” denilerek darp edildi. Askerler, olayı görüntüleyen Cumhuriyet Gazetesi’nin muhabiri Mahmut Oral’ı da darp etti.

Askerlerin ayrıca Ferhat Encü’nün yanı sıra DİHA muhabirleri Özgür Aksoy ve Faruk Encü ile gazeteciler İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani’nin de içinde bulunduğu araca ateş açarak gaz bombası attığı bildirildi.

(07/073) İstanbul’da Eylem Nedeniyle Yargılanan ve Beraat Eden Kişiler…

Polisin gaz bombası kullanımı sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın doğum günü dolayısıyla İstanbul’da 5 Ocak 2015’te Taksim Meydanı’na gelerek pankart açan 3 kişiden Ş.C.S. (19) ve B.K. (20) hakkında açılan dava 9 Temmuz 2015’te sonuçlandı.

İddianameyi kabul eden ağır ceza mahkemesi heyeti, “yasadışı örgüt propagandası yapmak” ve ““2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmek”le suçlanan 2 kişinin beraat ettiğini açıkladı.

bt150710

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari