MENÜ
ANA SAYFA
x

10 Eylül 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

bt130910

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

10 Eylül 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

(09/048) Hatay’da Polis Şiddetini Protesto Gösterilerine Müdahale ve Yargısız İnfaz…

Ankara’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) bulunduğu alandan geçirilmesi planlanan yol yapımına karşı üniversite çevresinde düzenlenen protesto gösterilerine yönelik ve genel olara tüm protesto gösterilerindeki polis şiddetini yanı sıra Suriye’ye yönelik olası bir uluslararası müdahaleyi protesto etmek amacıyla Hatay’da 9 Eylül 2013’te düzenlenen protesto gösterilerine polis ekipleri gece boyunca gaz bombaları, plastik mermi ve basınçlı suyla saldırdı.

Yoğun olarak kullanılan gaz bombaları eşliğindeki saldırılar esnasında ağır yaralanan Ahmet Atakan (22) kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Yakınları Ahmet Atakan’ın başına isabet eden gaz bombası fişeğiyle öldürüldüğünü savunurken, CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl de Ahmet Atakan’ın başında darbe izi bulunduğunu ifade etti.

Olayın ardından açıklama yapan polis yetkilileri ise Ahmet Atakan’ın 3 katlı binanın çatısındaki güneş enerjisi panelini atmak isterken dengesini kaybedip düştüğünü belirtirken, Hatay Valiliği de polisin orantılı şekilde müdahale ettiği esnada bir kişinin üç katlı bir binadan düştüğü yönünde gelen anonslar üzerine olay yerine ambulans gönderildiği fakat olay yerinde bulunanların kendi imkânlarıyla hastaneye götürdükleri Ahmet Atakan’ın tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiği yönünde açıklama yaptı.

(09/049) Ali İsmail Korkmaz Soruşturması…

İstanbul’da Gezi Parkı eylemlerine polisin saldırısı nedeniyle 3 Haziran 2013’te Eskişehir’deki protesto gösterisine katıldıktan sonra yolda kimliği belirsiz kişilerce sopalarla dövülen Ali İsmail Korkmaz’ın (19) 10 Temmuz 2013’te yaşamını yitirmesinin ardından cinayetin şüphelisi biri polis memuru olmak üzere tutuklu 5 kişi ile tutuksuz 3 polis memuruna ilişkin soruşturma sonunda hazırlanan iddianame hazırlanarak 9 Eylül 2013’de değerlendirilmesi amacıyla Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianamede tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildiği öğrenildi.

(09/050) Van’da Devam Eden Yargısız İnfaz Davası…

Van’ın Çaldıran İlçesi’ne bağlı Buğulukaynak (Kel) Köyü’ne 6 Ekim 2009’da baskın düzenleyen askeri ekip, köyden çıkmaya çalışan silahsız HPG militanları Sunullah Keserci, Necmeddin Ahmed Hasan ve köyde yaşayan İbrahim Atabay’ı (18) öldürmüştü. Dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise üç kişinin çıkan çatışma sonucu öldüğünü ileri sürmüştü.

Operasyona katılan bir askerin öldürülen üç kişinin yargısız infaz edildiğini belirterek yaptığı ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Erciş İlçesi’nde savcılık tarafından ifadeleri alındıktan sonra Erciş Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklanan 18 askerden dönemin Van İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Vecihi Halil İyigün hariç 17 asker “kaçma ihtimalleri olmadığı” gerekçesiyle 24 Mayıs 2012’de tahliye edilmişti.

Toplam 18 emekli ve muvazzaf askerin şüpheli olduğu soruşturma sonunda hazırlanan iddianamenin Erciş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş fakat dava “güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya taşınmıştı.

Devam eden davanın Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında sanık avukatlarını ve ailelerin avukatlarını dinleyen mahkeme heyeti, mezarların açılmasını talebinin değerlendirilmesi ve gizli tanıkların dinlenmesi amacıyla duruşmayı 7 Ekim 2013’e erteledi.

İddianamede Vecihi Halil İyigün ve olayda yer alan asker hakkında “insan öldürmeye azmettirdikleri” suçundan 3 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

(09/051) Bursa’da Irkçı Saldırı…

Bursa’nın İznik İlçesi’nde 7 Eylül 2013’te yol verme meselesi yüzünden çıkan kavgada ölen Zeki Dursun’un (26) yakınlarının kavgaya karışan ve gözaltına alınan N.D. (45) ile M.D.’nin (16) de yaşadığı Roman mahallesine yönelik ırkçı saldırıları 9 Eylül 2013’te de devam etti. Saldırıların linç girişimine dönüşmesi üzerine mahallede yaşayan Romanların başka illere gitmeye başladıkları öğrenildi.

(09/052) Ankara’da Darp Edilen Muhabirler…

Ankara’nın Mamak İlçesi’ne bağlı Tuzluçayır Mahallesi’nde Fethullah Gülen ve Cem Vakfı Onursal Başkanı İzzettin Doğan’ın işbirliğiyle yapılmak istenen cami-cemevi-aşevi projesini protesto etmek amacıyla 9 Eylül 2013’te düzenlenen gösteriye saldıran çevik kuvvet polis ekipleri, gösterileri ve saldırıyı bir inşaattan takip eden Evrensel Gazetesi muhabiri Hasan Akbaş ile Hayat Gazetesi muhabiri Birkan Bulut’u inşattan atmakla tehdit ederek darp etti.

(09/053) İstanbul’da Polisler Tarafından Dövülen Kişi…

İstanbul’un Zeytinburnu İlçesi’nde rica ettiği arkadaşı motosikletinin park yerini değiştirmek isterken gelen polis ekibinin trafik cezası yazmak istemesine itiraz eden Murat Hızlı’nın polis ekibi tarafından önce dövüldüğü sonra ise gözaltına alındığı ve ifadesi alınarak para cezası kesilen Murat Hızlı’nın serbest bırakıldığı 7 Eylül 2013’te öğrenildi.

(09/054) İstanbul’da Foruma Saldırı…

İstanbul’un Küçükçekmece İlçesi’ne bağlı İkitelli Semti’nde 9 Eylül 2013’te düzenlenen park forumuna 30-40 kişilik bir grubun demir sopalarla ve köpeklerle saldırması sonucu Halkevleri üyesi bir kişi kolundan yaralandı.

(09/055) İstanbul’da Düzenlenen Protesto Gösterisine Polis Saldırısı…

İstanbul’un Şişli İlçesi’ne bağlı Okmeydanı Semti’nde düzenlenen Gezi Parkı eylemlerine saldıran polisin gaz bombası kapsülüyle başından vurarak yaraladığı ve 86 gündür komada olan Berkin Elvan (14) için vurulduğu yerde 9 Eylül 2013’te yapılmak istenen “adalet yürüyüşü”ne polis ekipleri gaz bombaları ve basınçlı suyla saldırdı.

Polisin gün boyu süren saldırıları sonunda gaz bombası fişeği isabet eden 10 eylemci ile taş isabet eden bir polis memuru yaralandı, üçü çocuk 5 kişi de gözaltına alındı.

(09/056) Adana’da Düzenlenen Protesto Gösterisine Polis Saldırısı…

Adana’da 8 Eylül 2013’te, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) bulunduğu alandan geçirilmesi planlanan yol yapımına karşı düzenlenen protesto gösterilerine polis ekiplerinin gaz bombaları ve basınçlı suyla saldırması sonucu biri polis 3 kişi yaralanırken, 16 kişi de gözaltına alındı.

(09/057) İstanbul’da Gözaltına Alınan Kişi…

İstanbul’da 8 Eylül 2013’te Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polis ekipleri Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi Didem Arda’yı gözaltına alırken, operasyonun gerekçesi hakkında açıklama yapılmadı.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari