MENÜ
ANA SAYFA
x

1-2 Temmuz 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

bt130702

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

1-2 Temmuz 2013 Günlük İnsan Hakları Raporu

(07/001) Mardin’de Açılan Faili Meçhul Cinayet Davası…

Ankara Jandarma Bölge Komutanı Musa Çitil hakkında Derik (Mardin) İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı dönemde işlenen 13 faili meçhul cinayete ilişkin olarak Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamenin kabul edilmesi üzerine dava açıldığı 9 Eylül 2012’de öğrenilmişti.

Musa Çitil’in “güvenlik” gerekçesiyle dava dosyasının Çorum’a gönderilmesinin ardından Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına 1 Temmuz 2013’te devam edildi. Duruşmaya sanık Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil katıldı ve ifade verdi. Dava dosyasındaki iddiaların hiçbirini kabul etmediğini ifade eden Musa Çitil, “duyuma dayalı ve somut olmayan iddiaların hiçbirini kabul etmiyorum. Zaten bu konularla ilgili bilgi ve belgelere dayalı savunmamı sizlere ilettim” dedi.

Müşteki avukatlarının, sanığın tutuklu yargılanması yönündeki talebini reddeden mahkeme heyeti duruşmayı 7 Ekim 2013’e erteledi.

(07/002) Diyarbakır’da Alıkonan Asker…

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde 28 Haziran 2013’te Yakacık yolunda yol keserek kimlik kontrolü yapan silahlı bir grup tarafından alıkonan sivil giyimli Jandarma Özel Harekât Birliği’nde görevli uzman çavuş Yetkin Beğen 1 Temmuz 2013’te Hazro İlçesi’nin kırsal kesiminde serbest bırakıldı.

(07/003) Ethem Sarısülük Soruşturması…

Ankara’daki Gezi Parkı eylemlerinde 1 Haziran 2013’te Ethem Sarısülük’ü başından silahla vurarak öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz’a Ankara Valiliği tarafından 24 saat yakın koruma verildiği 1 Temmuz 2013’te öğrenildi.

Ethem Sarısülük’ün öldürülmesine ilişkin soruşturmada olay sırasında görev yapan polis memurlarının tanık olarak ifadelerine başvurulduğu 1 Temmuz 2013’te öğrenildi. İfade veren polis memurlarının Ethem Sarısülük’ün vurulma anını görmediklerini söyledikleri ifade edildi.

(07/004) Devam Eden DHKP/C Soruşturması…

18 Ocak 2013’te sabaha karşı Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polis ekipleri “yasadışı DHKP/C Örgütü Soruşturması” kapsamında olduğu ileri sürülen operasyonlarla İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da, Antalya’da, Hatay’da, Bursa’da ve Kocaeli’de helikopter destekli ev, kurum ve büro baskınları düzenlemişti.

Operasyon kapsamında Çağdaş Hukukçular Derneği’nin Ankara’daki Genel Merkezi’nde ve İstanbul Şubesi’nde, Halkın Hukuk Bürosu’nda ve ÇHD üyesi avukaltların evinde arama yapıldığı öğrenildi. Baskınlarda avukatlar Taylan Tanay, Güray Dağ, Ebru Timtik, Barkın Timtik, Naciye Demir, Efkan Bolaç, Betül Vangölü, Şükriye Erden, Serhan Arıkanoğlu, Gülvin Aydın, Zeki Rüzgar ve Güçlü Sevimli’nin gözaltına alınmıştı. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve avukat Oya Aslan’ın da aralarında bulunduğu toplam 15 avukat hakkında yakalama kararı bulunduğu ileri sürülmüştü.

Operasyon kapsamında İstanbul’da İdil Kültür Merkezi’ne ve Yürüyüş Dergisi’ne baskın düzenlendiği ve 6 kentteki ev, kurum, büro baskınları sonucu toplam 68 kişinin gözaltına alındığı öğrenilmişti.

Operasyon kapsamında mahkeme sevk edilen 29 kişiden 19’u 20 Ocak 2013’te, sorguları tamamlanan 10 avukattan ise ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD Genel Merkez Yöneticisi Oya Aslan, İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay, İstanbul Şubesi yöneticisi Güçlü Sevimli, önceki Şube Başkanlarından Serhan Arıkanoğlu, ÇHD üyeleri Ebru Timtik, Barkın Timtik, Naciye Demir ve Şükriye Erden 21 Ocak 2013’te tutuklanmıştı.

Operasyonun ardından ÇHD avukatlarına yönelik başlatılan soruşturma sonunda yaklaşık 600 sayfalık iddianame 1 Temmuz 2013’te hazırlandı. İddianamede ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu 22 avukat şüpheli olarak yer aldı.

Bazı şüphelilerin “yasadışı örgüt yöneticiliği”, bazı şüphelilerin ise “yasadışı örgüt üyeliği” ile suçlandığı öğrenildi. İddianame onaylanması için “terör” suçlarından sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Oktay Erdoğan’a gönderildi.

(07/005) Mahkûm Olan Kişiler…

“Yasadışı DHKP/C Örgütü üyesi oldukları” suçlamasıyla yargılanan ve arasında %85 fonksiyon kaybı olan Yasemin Karadağ’ın (42) da bulunduğu 4 kişinin yargılanmasına devam edildiği 1 Temmuz 2013’te öğrenildi.

Çağlayan (İstanbul) 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti,  hastalığı dolayısıyla tutuksuz yargılanan Yasemin Karadağ’a “yasadışı örgüt üyesi olduğu” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası, Gazi Nefes’e aynı suçlamayla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Diğer sanıklar Emel Keleş ve Çiğem Yakşi ise beraat etti.

(07/006) Şırnak’ta Ev Baskınları…

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde “KCK Asayiş Birimi kurulduğu” iddialarına yönelik olarak 1 Temmuz 2013’te Cizre’de ve Kumçatı Beldesi’nde düzenlenen eş zamanlı ev baskınları sonucu 3’ü çocuk 13 kişi gözaltına alındı.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] Twitter: @insanhaklari