MENÜ
ANA SAYFA
x

1-4 Ağustos 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

1-4 Ağustos 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/001) Güneydoğu’da Operasyonlar, Saldırılar…

Mardin’in Midyat İlçesi’nde 2 Ağustos 2015’te, askeri aracın geçişi sırasında yola önceden döşenmiş mayının patlaması sonucu bir asker öldü, 8 asker de yaralandı.

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde 2 Ağustos 2015’te, Iğdır yolu yakınlarındaki Karabulak Jandarma Karakolu’na patlayıcı yüklü traktörle düzenlenen intihar saldırısı sonucu en az 2 asker ile saldırıyı düzenleyen PKK militanı öldü, 31 asker de yaralandı.

TSK’ye ait savaş uçakları 1 Ağustos 2015’te de Kandil Dağı ve çevresini bombaladı. Yapılan saldırıda dağın eteklerinde bulunan Zergelê Köyü’nün de hedef alınması sonucu 10 köylü yaşamını yitirdi. Genelkurmay Başkanlığı bombalanan yerin köy olmadığını iddia ederken Dışişleri Bakanlığı ise saldırıda sivillerin yaşamını yitirdiği iddialarının araştırılacağını açıkladı.

Kars’ın Kağızman İlçesi’nde 1 Ağustos 2015’te, askerî birliğin geçişi sırasında önceden döşenmiş mayının patlaması sonucu bir uzman çavuş öldü.

Çatışmaların şiddetlenerek artması üzerine 2 Ağustos 2015’te, Tunceli Valiliği kent merkezi ve ilçelerini de kapsayacak şekilde 14 bölgeyi 15 gün süreyle, Ağrı Valiliği de Ağrı Dağı ve Tendürek Dağı bölgelerini 15 gün süreyle geçici askeri güvenlik bölgesi ilan ederek söz konusu bölgelere sivillerin girişini yasakladı.

Şırnak’ın İdil İlçesi’nde 1 Ağustos 2015’te çöp konteynerine yerleştirilmiş bir patlayıcının infilak etmesi sonucu bir polis memuru yaralandı.

Kars’ın Kağızman İlçesi’nin Karakurt mevkiinde 1 Ağustos 2015’te bir aracın yakılmasının ardından trafiğe kapatılan yolda meydana gelen patlamada bir üsteğmenin öldüğü bildirildi.

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 3 Ağustos 2015’te, askerî aracın geçişi sırasında önceden yola döşenen mayının patlaması sonucu 2 asker yaralandı.

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde 4 Ağustos 2015’te, polis aracının geçişi sırasında yol kenarına yerleştirilmiş bombanın patlatılması sonucu bir polis memuru yaralandı.

Şırnak’ta 4 Ağustos 2015’te, Balveren Beldesi yoluna devriye görevine çıkan Milli Jandarma Karakolu’nda görevli birliğin geçişi sırasında el yapımı bombanın patlatılması sonucu 2 asker ile bir geçici köy korucusu yaşamını yitirdi. Patlama nedeniyle bir asker ile bir geçici köy korucusu da yaralandı.

(08/002) Suruç’ta Katliam…

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde 31 insanın yaşamını yitirmesine neden olan intihar saldırısında ağır yaralanan Vatan Budak İstanbul’un Kartal İlçesi’nde tedavi gördüğü hastanede 3 Ağustos 2015 gecesi yaşamını yitirdi.

(08/003) İşçi Ölümleri[5]

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 3 Ağustos 2015’te, Temmuz ayı boyunca meydana gelen iş kazaları ve alınmayan önlemler nedeniyle en az 166 işçinin, yılın ilk yedi ayında ise en az 971 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

(08/004) Cezaevlerinde Baskılar…

Kırıklar (İzmir) 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Ozan Oğuz’un Cumhuriyet Gazetesi’ne gönderdiği mektubun “Bu cezaevinde renkler bile yasak” başlığıyla haberleştirilmesinin ardından arkadaşlarıyla birlikte Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi’ne sevk edildikleri 2 Ağustos 2015’te öğrenildi.

(08/005) Cezaevlerinde Baskılar…

Sincan (Ankara) 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan mesane kanseri hastası mahpus Erol Zavar’a 2 ay hücre cezası verildiği ve cezanın bittiği gün arkadaşının yanında fenalaşan Erol Zavar’ın bayılması üzerine hastaneye kaldırıldığı 3 Ağustos 2015’te öğrenildi.

(08/006) Ankara’da Memur Eylemine Müdahale…

Ankara’da 3 Ağustos 2015’te, geçici hükümetle memur sendikaları arasında başlayan toplu sözleşme görüşmelerindeki taleplerini açıklamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürümek isteyen KESK üyesi gruba gaz bombalarıyla müdahale eden polis ekipleri 2 kişiyi yaralarken 2 kişiyi de gözaltına aldı.

(08/007) Adana’da Eyleme Müdahale…

Zergelê Köyü’nde 10 köylünün savaş uçaklarının bombalaması sonucu yaşamını yitirmesini protesto etmek için 2 Ağustos 2015’te Adana’da düzenlenen eyleme gerçek mermili silahlarla müdahale eden polis ekipleri 3 kişiyi yaraladı.

(08/008) Diyarbakır’da Engellenen Yürüyüş…

“Yüzbinlerle Önderliğin özgürlüğü için yürüyoruz” sloganıyla 1 Ağustos 2015’te Diyarbakır’dan Bursa’nın Gemlik İlçesi’ne yürüyüş başlatmak isteyen gruba izin vermeyen polis ekiplerinin müdahalesi sonucu 3 kişi plastik mermili silahlarla vurularak yaralandı.

(08/009) Parti Binalarına Saldırılar…

İstanbul’un Kartal İlçesi’nde 1 Ağustos 2015’te, AKP’nin mahalle temsilciliğine ses bombası atılması sonucu binada maddi hasar oluştu.

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’nde 1 Ağustos 2015’te AKP il binasına atılan ses bombası nedeniyle binada ve çevrede maddi hasar meydana geldiği öğrenildi.

(08/010) Türkiye Çapında Başlatılan Gözaltı Operasyonları…

Muş’un Bulanık İlçesi’nde PKK soruşturması kapsamında evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Fatih Yılmaz “yasadışı örgüte yardım ve yataklık ettiği” iddiasıyla 1 Ağustos 2015’te tutuklandı.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 26 Temmuz 2015’teki protesto gösterisine saldıran polis ekiplerinin gerçek mermili silahla vurarak ağır yaraladığı M.E.O. (17) gözaltına alındıktan sonra 1 Ağustos 2015’te çıkarıldığı mahkeme tarafından “yasadışı örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla tutuklandı.

Eskişehir’de, Erzurum’un Tekman İlçesi’nde ve Siirt’te 1 Ağustos 2015 sabahı düzenlenen ev baskınlarında aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticilerinin de olduğu toplam 30 kişi gözaltına alındı.

Daha önce gözaltına alınan ve sorguları tamamlananlardan ise Iğdır’da HDP Merkez İlçe Örgütü Eşbaşkanı Fincan Güngör, Bingöl’de DBP İl Örgütü Eşbaşkanı Mervan Temiz, Murat Karaca, Delil Uğurlu, Orhan Bayatimur, F.T. ve K.S. ile Malatya’da Ömer Çalbay, Mahsun Yel ve Rıdvan Açan ile Sinan Özdemir, Ali Gelincik, Eren Aslan adlı 6 üniversite öğrencisi “yasadışı örgüt üyesi oldukları ve propagandası yaptıkları” iddialarıyla 1 Ağustos 2015’te tutuklandı.

PKK soruşturması kapsamında 2 Ağustos 2015’te devam eden operasyonlar kapsamında Antalya’da ve Alanya İlçesi’nde yapılan ev baskınları sonucu üniversite öğrencisi 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınanlardan Lice Belediyesi Eşbaşkanı Harun Erkuş ve Abdullah Hocaoğlu, “yasadışı örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla 2 Ağustos 2015’te tutuklandı.

Mardin’in Dargeçit İlçesi’nde gözaltına alınan Şükrü İlhan (39) ve Şükrü Çetin (44) de 2 Ağustos 2015’te çıkarıldıkları mahkeme tarafından “yasadışı örgüte yardım ve yataklık ettikleri” iddiasıyla tutuklandı.

Savur ilçesinde ise yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan DBP İlçe Örgütü Eşbaşkanı Şehmus Aksoy ile Gülistan Gültekin “yasadışı örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla tutuklandı.

Van’ın Çatak İlçesi’nde yapılan ev baskınlarında da DBP İl Örgütü Eşbaşkanı Vehbi Babur, Nahut Babur, Hasan Sidal, Mehmet Böge, Semih Semo gözaltına alındı.

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde ve Muş’un Varto İlçesi’nde ev baskınları düzenleyen polisin DBP üye veya yöneticisi olan 15 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

3 Ağustos 2015’te HDP, DBP ve YDG-H üyelerine yönelik Muş’ta, Diyarbakır, Batman, Erzurum, Bitlis ve Mersin’de yapılan gözaltı operasyonlarında toplam 33 kişi gözaltına alındı.

İstanbul’da 4 Ağustos 2015’te Terörle Mücadele Şubesi ekipleri DHKP-C soruşturması kapsamında Gaziosmanpaşa ve Sultangazi ilçelerinde helikopter destekli operasyon başlattı. Operasyonda en az 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

 bt150804

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] İş kazaları ve işçi ölümlerine dair veriler Haziran-2014’ten itibaren İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporlarına dayandırılmaktadır.