MENÜ
ANA SAYFA
x

5 Ağustos 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

5 Ağustos 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/011) Güneydoğu’da Operasyonlar, Saldırılar…

Devam eden çatışma ve saldırılar nedeniyle 4 Ağustos 2015’te, Hakkâri ve Kars Valilikleri de bazı bölgeleri 5-19 Ağustos 2015 tarihleri arasında 15 gün süreyle geçici askeri güvenlik bölgesi ilan ederek söz konusu bölgelere sivillerin girişini yasakladı.

Böylelikle sivillerin girişlerinin 15 gün ile 6 ay arasında değişen süreler boyunca yasaklandığı bölgeler toplam 7 ilde 40’a yükselmiş oldu. Söz konusu iller şöyle: Kilis (sona erdi), Şırnak, Tunceli, Ağrı, Siirt, Kars ve Hakkâri.

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’nde 4 Ağustos 2015’te, Huzur Polis Karakolu’na el yapımı bir bombanın atılması sonucu bir polis memuru ağır yaralandı.

Muş’ta 4 Ağustos 2015’te Varto Jandarma Komutanlığı’nda görevli 3 asker yolda uğradıkları silahlı saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırıldılar.

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 4 Ağustos 2015’te, 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı bahçesindeki nöbet kulübesine el yapımı bomba atılması sonucu bir asker yaşamını yitirdi, bir asker de yaralandı.

(08/012) Şırnak’ta Yargısız İnfaz Girişimi…

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 4 Ağustos 2015’te, gözaltı operasyonlarına karşı yollara hendek kazan gruplara karşı gerçek mermili silahlarla saldıran polisin açtığı ateş sonucu Beşir Eğitmiş (54) vurularak yaralandı.

(08/013) İstanbul’da Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele…

4 Ağustos 2015’te İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yapan Cenk Orgun, Erkan Altaytaş ve Mesut Koçak adlı 3 kişi, 30 Temmuz 2015’te İstanbul’un Sarıgazi İlçesi’nde araçlarını durduran polisler tarafından darp edildiklerini anlattılar.

Açıklamayı yapan 3 kişi, araçlarının plakasının Van’ın plaka kodu olan 65 olduğu için sivil polisler tarafından “bomba ihbarı” iddiasıyla durdurulduklarını ve dakikalarca darp edildikten sonra götürüldükleri Sancaktepe İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde polis tarafından hazırlanan ifade tutanaklarının zorla imzalatılmak istendiğini ifade ettiler.

(08/014) Şırnak’ta Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele…

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 3 Ağustos 2015’te, Ferhat Encü adlı kişiyi durduran polis ekiplerinin motosiklet ehliyeti olmadığı için gözaltına alarak götürdükleri İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde darp ettikleri iddia edildi.

(08/015) Ankara’da Polisin Darp ve Tehdit Ettiği Kişiler…

Ankara’nın Yenimahalle İlçesi’ne bağlı Demetevler Semti’nde, polis memuru Ahmet Gürsey’in, güvercin beslediği için önceden tartıştığı Emre Ülsün’ün babası Mustafa Ülsün’ü 3 Ağustos 2015’te aynı konu nedeniyle darp ettiği öğrenildi.

Ahmet Gürsey’in işe gitmek üzere evinden çıkan Mustafa Ülsün’e silahının kabzasıyla vurmaya başladığı aldığı darbeler nedeniyle Mustafa Ülsün’ün sağ gözünün görme yetisini kaybettiği ve ameliyatla alındığı bildirildi.

Darp olayına müdahale etmek üzere dışarı çıkan Emre Ülsün’ü de darp ederek bayılmasına neden olan polisin, balkona çıkan Yılmaz Yıldırım’ı da tehdit ederek “sen ne karışıyorsun lan. Sen Haymanalısın, ben senin PKK’li ve terörist olduğunu biliyorum” dediği ileri sürüldü.

(08/016) Ankara’da Polisin Darp Ettiği Kişi…

Ankara’nın Mamak İlçesi’nde devriye görevi yapan polislerin, kendilerine alkollü şekilde adres sorduğu belirtilen bir kişiyi darp ederek bacağının kırılmasına yol açtıkları 5 Ağustos 2015’te öğrenildi.

(08/017) Cezaevinde Ölüm…

Burhaniye (Balıkesir) T Tipi Cezaevinde hırsızlık suçlamasından tutulan H.Ö.’nün (20) 4 Ağustos 2015’te koğuşunda kendini çarşafla asarak intihar ettiği iddia edildi.

(08/018) Muş’ta Eyleme Müdahale…

Muş’un Bulanık İlçesi’nde sınır ötesi operasyonları ve gözaltı operasyonlarını protesto etmek için 4 Ağustos 2015’te düzenlenen eyleme polisin gaz bombaları ve basınçlı suyla müdahale etmesi sonucu en az 5 kişi yaralandı.

(08/019) Türkiye Çapında Başlatılan Gözaltı Operasyonları…

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde 5 Ağustos 2015’te düzenlenen eş zamanlı ev baskınları sonucu “Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) üyesi oldukları” iddiasıyla 13 kişi gözaltına alındı.

(08/020) Gaziantep’te Parti Binasına Saldırı…

Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi’nde 4 Ağustos 2015’te, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) ilçe binasına kimliği belirsiz kişilerin düzenlediği silahlı saldırı nedeniyle binada maddi hasar meydana geldi.

 

bt150805

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari