MENÜ
ANA SAYFA
x

6-7 Ağustos 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

6-7 Ağustos 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/021) Şırnak’ta Yargısız İnfaz…

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 7 Ağustos 2015’te, gözaltı operasyonlarına karşı mahallelere hendek kazan gruplara yönelik operasyon yapmak isteyen polis ekiplerine halkın tepki göstermesi üzerine polis toplanan insanlara ateş açtı. Keskin nişancıların da kullanıldığı saldırıda açılan ateş nedeniyle Hamdin Ulaş (58) ve Mehmet Hıdır Tanboğa (17) yaşamını yitirdi. Saldırıda en az 15 kişinin yaralandığı belirtildi. Saldırıya neden olduğu iddia edilen bazı grupların polise saldırı düzenlemesi sonucu ise biri ağır 9 polisin yaralandığı iddia edildi.

Görgü tanıkları ise Mehmet Hıdır Tanboğa’nın keskin nişancı ateşiyle yaralandığı ve hastaneye getirilirken içinde bulunduğu araca da ateş açılması üzerine kalbine isabet eden kurşunla yaşamını yitirdiğini ileri sürdüler.

(08/022) Şırnak’ta Yargısız İnfaz Girişimi…

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 6 Ağustos 2015’te devriye görevi yapan polis aracından çevreye ateş açılması sonucu Süleyman Alyanak ve Salih Ataman adlı 2 kişi yaralandı.

(08/023) Güneydoğu’da Operasyonlar, Saldırılar…

Hatay’da 5 Ağustos 2015’te Amanos Dağları civarında çıkan çatışma sonucu bir militanın öldüğü, 2 militanın ise yaralandığı açıklandı.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 6 Ağustos 2015’te, önceden yola döşenmiş patlayıcının sivil bir minibüsün geçişi sırasında infilak etmesi sonucu aracı kullanan Sahip Akıl (31) yaşamını yitirdi.

Kars Valiliği 4 Ağustos 2015’te, Kağızman ve Sarıkamış ilçelerinin kırsal alanlarını geçici güvenlik bölgesi ilan ederek bu bölgelere girişleri 15 gün süreyle yasakladı.

Şanlıurfa Valiliği 6 Ağustos 2015’te, Akçakale İlçesi’nin Suriye sınırındaki 3 bölgeyi 6 Ağustos-21 Ağustos 2015 tarihleri arasında geçerli olmak üzere geçici güvenlik bölgesi ilan ederek söz konusu bölgelere 15 gün süreyle sivillerin girişini yasakladı.

Van’ın Başkale İlçesi’nde bulunan Bebleşin Jandarma Karakolu’na 6 Ağustos 2015’te patlayıcı yüklü bir araçla düzenlenen intihar saldırısı sonucu aracı kullanan bir militanın öldüğü, patlama nedeniyle 4 sivilin yaralandığı açıklandı.

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde 6 Ağustos 2015’te Hükümet Konağı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na roketatar ve uzun namlulu silahlarla eş zamanlı saldırı düzenlenmesi sonucu bir sivil yaralandı.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 7 Ağustos 2015’te yol kapatıldığı ihbarı üzerine olay yerine giden polis ekiplerine açılan ateş sonucu 2 polis memuru yaralandı.

Hakkâri’de 6 Ağustos 2015’te Çukurca yoluna patlayıcı yerleştirmek isten bir militanın, bombanın patlaması sonucu öldüğü öğrenildi.

(08/024) İstanbul’da Silahlı Saldırı…

İstanbul’da 6 Ağustos 2015’te, Alevi Kültür Dernekleri Sultangazi Şubesi’ne bağlı Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş, cemevinden evine giderken üç araç tarafından takibe alındıktan sonra silahlı saldırıya uğradı.

Zeynel Odabaş, saldırı sonrası yolunu değiştirip ailesiyle buluştuktan sonra aracını değiştirmesine rağmen yine kimliği belirsiz kişilerin silahlı saldırısına uğradı. İki saldırı nedeniyle ölen veya yaralanan olmazken araçlarda maddi hasar oluştu.

(08/025) Şanlıurfa’da İşkence ve Kötü Muamele…

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde 2 polisin evlerinde öldürülmesinin ardından gözaltına alınan 3 kişinin gözaltında işkence gördükleri ileri sürüldü.

Gözaltına alınanlardan M.N.Y. (21) ifade tutanağında, 22 Temmuz 2015’te bir araçtan gözaltına alındıklarını, farklı odalara konduklarını, gece sivil bir polisin eline kelepçe taktığını, ilçedeki devlet hastanesine götürüldüğünü, doktorun araca çağrıldığını ve bu şekilde sağlık kontrolü yapıldığını iddia etti. M.N.Y., kontrolden sonra araç içinde yere uzatıldığını, aracın Viranşehir ile Şanlıurfa arasındaki bir noktada durduğunu, farların kapatıldığını ve başına çuval geçirilerek boğazına bıçak dayandığını savundu.

(08/026) İstanbul’da Gözaltında İşkence ve Kötü Muamele…

İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’nde bulunan İstiklal Caddesi’nde sokak  müziği yapan Koma Zap adlı müzik grubunun üyesi Yusuf Çetin’in, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı sivil polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındığı, polislerin “teröristlere müzik yaptırmayacağız” diyerek, Yusuf Çetin’in cebinden çıkan 300 TL’yi yaktıkları 6 Ağustos 2015’te öğrenildi.

Konuya dair açıklama yapan Yusuf Çetin, gözaltına alınırken araç içinde uzun süre darp edildikten sonra gözaltı işlemi için hastaneye götürülürken polislerin kendisini doktora bir şey söylememesi için tehdit ettiklerini ifade etti.

(08/027) Hasta/Yaşlı Tutuklu veya Hükümlülerin Durumu…

Karataş (Adana) Kadın Cezaevi’nde tutulan Feride Arbuz’un meme kanseri hastalığının cezaevi şartlarına bağlı olarak ilerlemesine rağmen yapılan tahliye başvurularına Adalet Bakanlığı’nın yanıt vermediği 6 Ağustos 2015’te öğrenildi.

(08/028) Cumhurbaşkanına Hakaret İddiasıyla Başlatılan Gözaltılar, Tutuklamalar ve Soruşturmalar…

Ağrı’da 5 Ağustos 2015’te, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez İlçe Örgütü Eşbaşkanı Nevzat Ayna, facebook adlı internet sitesindeki kişisel sayfasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alındı.

(08/029) İstanbul’da Etkinliğe Müdahale…

İstanbul’da 5 Ağustos 2015’te Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin, okula yeni kayıt yaptıranlara çalışmalarını tanıtmak için açtıkları standa polis ekipleri müdahale etti ve 12 kişiyi gözaltına aldı.

(08/030) Türkiye Çapında Başlatılan Gözaltı Operasyonları…

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 5 Ağustos 2015’te, Kırklar Dağı Yaşam Konutları’nın yapımında yolsuzluk ve usulsüzlük yapılıp PKK’ye fon aktarıldığı iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında gözaltı operasyonu başlattı. Yapılan açıklamada operasyon kapsamında 26 kişinin gözaltına alındığı, 12 kişinin de arandığı bildirildi.

Manisa’da aracında Yurtsever Gençlik Dergisi bulundurduğu gerekçesiyle gözaltına alınan HDP üyesi Ali Alpar’ın, çıkarıldığı mahkemece “yasadışı örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla tutuklandığı 5 Ağustos 2015’te öğrenildi.

Van’ın Gevaş İlçesi’nde 5 Ağustos 2015’te yapılan ev baskınları sonucu Murat Danış ve Necip Alan adlı 2 kişi gözaltına alındı. Murat Danış daha sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Edirne’deki operasyonda ise genel seçimlerde HDP’nin milletvekili adayı olan Sedat Zımba, HDP il yöneticisi Beşir Bekle ile Baran Bekle gözaltına alındı.

Kars ve ilçelerinde sabaha karşı ev baskınları düzenlendi. Operasyon kapsamında yapılan aramaların ardından Digor Belediye Eşbaşkanı Şengül Erkmen’un da arasında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde yapılan ev baskınlarında 52 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’nde polis ekipleri bir eve operasyon gerçekleştirdi. Aramanın ardından Nevzat Sertaç Özgen adlı kişi gerekçesi açıklanmadan polisler tarafından gözaltına alındı.

Adana’da HDP üye ve yöneticilerine yönelik ev baskınları sonucu 3’ü çocuk 8 kişinin, Hakkâri’de bir kişinin yine Muş’un Varto İlçesi’nde de bir kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Mersin’deki operasyonda gözaltına alınan 7 kişiden 5’i de 5 Ağustos ve 6 Ağustos 2015’te çıkarıldıkları mahkemece “yasadışı örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla tutuklandı.

Adana’da 6 Ağustos 2015 sabahı jandarma ekipleri tarafından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 4 kişiden Serkan Araz ve Azat Araz “yasadışı örgüt propagandası yaptıkları” ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri” iddialarıyla aynı gün çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

Muş’un Varto İlçesi’nde daha önce gözaltına alınan 6 kişi, Batman’ın Sason İlçesi’nde 7 kişi “yasadışı örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla 6 Ağustos 2015’te çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

6 Ağustos 2015’te ise PKK soruşturması kapsamında Erzurum’un Tekman İlçesi’nde 13 kişi, İstanbul’da 7 kişi, Adana’da 4 kişi, Gaziantep’te 9 kişi ve Adıyaman’da 13 kişi olmak üzere toplam 46 kişi polis ve askerler tarafından eş zamanlı olarak yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı.

 bt150807

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari