MENÜ
ANA SAYFA
x

5-7 Mart 2016 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

5-7 Mart 2016 Günlük İnsan Hakları Raporu

(03/035) Cizre’de Sokağa Çıkma Yasağı…

Operasyonların sona erdirildiği Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 19.30-05.00 saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı 7 Mart 2016’da 5. gününe girdi.

4 Mart 2016’da, Şanlıurfa’da bekletilen cenazelerden Cemile Erden (28) ailesi tarafından teşhis edildi.

Habur Sınır Kapısı’ndaki geçici Adlî Tıp Kurumu’nda bekletilen ve kimlikleri teşhis edilemeyen 13 cenaze 3 Mart 2016’da; 10 cenaze 5 Mart 2016’da Silopi’de defnedildi.

(03/036) Sur’da Sokağa Çıkma Yasağı…

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde abluka ve operasyonlar 7 Mart 2016 itibariyle 88. gününe[5] girdi.

18 Şubat 2016’da öldürülen 2 kişinin YPS-Jin üyesi Esra Taşçı ve Faruk Kocaman olduğu ailelerinin teşhisi sonucu öğrenildi.

Mahsur kalanların Sur’dan çıkarılması çalışmaları kapsamında 6 Mart 2016’ya kadar toplam 43 kişinin çıkarıldığı ve bunlardan Mehmet Salih Pasin, Mehmet Çoreşoğlu, Seniha Sürer, İhsan Karatay, Mesut Aygül, Mehmet Şah Pervane ve İhsan Biter adlı 7’sinin “anayasal düzeni bozma” ile “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla tutuklandığı açıklandı.

(03/037) İdil’de Sokağa Çıkma Yasağı…

Şırnak’ın İdil İlçesi’nde ve Dirsekli Köyü’nde 16 Şubat 2016’da başlatılan sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 20. gününe girdi.

2 Mart ve 3 Mart 2016’da bulunan kimliği belirsiz cenazelerin Mazlum Kapalıgöz (17), Şeref Altundal (24), Orhan Abay (16) ve Aziz Akan’a (30) ait olduğu 6 Mart 2016’da öğrenildi.

(03/038) Güneydoğu’da Operasyonlar, Saldırılar…

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve operasyonların devam ettiği Şırnak’ın İdil İlçesi’nde 4 Mart 2016’da çıkan çatışmada 2 asker öldü, 4 asker de yaralandı.

İdil’de 6 Mart 2016’da ise bir askerin keskin nişancı tüfeğiyle vurularak öldüğü açıklandı.

Sur’da 7 Mart 2016’da çıkan çatışmada da yine bir askerin öldüğü öğrenildi.

(03/039) İstanbul’da Nefret Cinayeti…

İstanbul’un Bakırköy İlçesi’nde 5 Mart 2016’da Buse adlı trans kadın, evinde kesici bir aletle öldürülmüş halde bulundu. Buse’nin bedeninin birçok yerinde darp izlerine rastlandı.

(03/040) Sokağa Çıkma Yasaklarını Protesto Eylemlerine Saldırılar…

Adana’da 6 Mart 2016’da düzenlenen protesto eylemine müdahale eden polisin ateş açması sonucu vurularak yaralanan Beytullah Savucu ve Serdar Arslan’ın durumunun ağır olduğu öğrenildi.

(03/041) Devam Eden Gözaltında İşkence Sonucu Şüpheli İntihar Davası…

İstanbul’da 2010 yılında gözaltına alınarak götürüldüğü karakolda gördüğü işkence ve kötü muamelenin ardından evinin balkonundan çıplak olarak atlayarak intihar eden Onur Yaser Can’ın şüpheli ölümünün ardından gözaltında Onur Yaser Can’ı sorgulayan iki polis memuru hakkında “resmi evrakta sahtecilik yaptıkları” iddiasıyla açılan davaya 4 Mart 2016’da devam edildi.

Daha önce verilen kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen duruşmada mahkeme heyeti, dava dosyasının bilirkişiden dönmesinin beklenmesi ve daha önce yazılan müzekkerenin yeniden yazılması için duruşmayı 10 Haziran 2016’ya erteledi.

15 Mayıs 2012’deki karar duruşmasında sanık polis memurları Soner Gündoğdu ile Salih Bahar’a ikişer yıl altışar ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, suçun niteliğinin yüz kızartıcı olması nedeniyle sanık polis memurlarının meslekten men edilmelerine de hükmetmişti.

(03/042) Faaliyetleri Engellenen ve Kayyum Atanan Gazete…

İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği 4 Mart 2016’da, Zaman Gazetesi’ni de yöneten Feza Gazetecilik A.Ş.’ye “FETÖ/PDY adlı örgütle ilişkisi olduğu” iddiasıyla kayyum atanmasına karar verdi.

Feza Gazetecilik bünyesinde Zaman Gazetesi’nin yanı sıra Today’s Zaman Gazetesi, Cihan Haber Ajansı, Aksiyon Dergisi, Zaman Kitap ve Cihan Medya Dağıtım bulunuyor.

Feza Gazetecilik A.Ş.’ye kayyum olarak atanan ve şirket başına aylık 10 bin TL maaş almaları kararlaştırılan kişiler şöyle: Sezai Şengönül, avukat Tahsin Kaplan ve avukat Metin İlhan.

Karara tepki gösteren ve Zaman Gazetesi’nin İstanbul’da binası önünde toplanan gazete okurlarına akşam saatlerinde polis ekipleri gaz bombalarıyla müdahale etti. Gazete çalışanlarının kapıları zincirleyerek yaptıkları eyleme de kayyumların gazete binasına gelmesiyle birlikte müdahale eden polis ekiplerinin saldırısı sonucu yaralananların olduğu belirtildi.

5 Mart ve 6 Mart 2016’da kararı protesto etmek için gazete binası önünde toplananlara da polis ekipleri yine gaz bombaları ve basınçlı suyla müdahale etti.

(03/043) Hatay’da Yargılanan Kişiler…

10 Ekim 2015’teki Ankara Katliamı’nın 7. gününde yaptıkları “hayatı durdurma” eylemine polisin müdahalesinin ardından haklarında dava açılan 6 kişinin yargılanmasına 4 Ekim 2016’da devam edildi.

Hatay 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri” iddiasıyla yargılanan 6 kişinin ifadesini almaya devam eden hâkim, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 13 Mayıs 2016’ya erteledi.

(03/044) 8 Mart Eylemlerine Saldırılar…

İstanbul, Ankara, Şanlıurfa ve Batman Valilikleri 6 Mart 2016’da gerçekleştirilmesi planlanan 8 Mart Dünya Kadınlar günü eylemlerini çeşitli gerekçelerle yasakladılar.

Etkinlikleri gerçekleştirmek ve yasak kararlarını protesto etmek için önceden hazırlanan program kapsamında 6 Mart 2016’da toplanan kadınlara gaz bombaları ve plastik mermili silahlarla müdahale eden polis ekipleri İstanbul’da 4 kadını, Ankara’da ise 11 kadını darp ederek gözaltına aldı.

(03/045) Iğdır’da Yargılanan Belediye Başkanları, Çalışanları ve Parti Yöneticileri…

Düzenledikleri basın açıklamasıyla “özerklik” ilan ettikleri gerekçesiyle düzenlenen operasyonun ardından Iğdır Belediyesi Eş Başkanı Şaziye Önder’in de bulunduğu tutuklu 18 kişinin yargılanmasına 4 Mart 2016’da devam edildi.

Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıkların savunmalarını alan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan 17’sinin tahliye edilmesine, Şaziye Önder’in ise tutukluluk halinin devam etmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

(03/046) Gözaltına Alınanlar, Tutuklananlar…

Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde düzenlenen operasyonla gözaltına alınan 4 kişiden Diyadin Belediyesi Eş Başkanı Hazal Aras’ın da bulunduğu 3 kişi “yasadışı örgüt üyesi olmakla” suçlanarak 4 Mart 2016’da tutuklandı.

4 Mart 2016’da gözaltına alınana Şırnak’ın Silopi İlçesi’nin Eş Belediye Başkanı Emine Esmer ve şoförü Cemal Yiğit aynı gün çıkarıldıkları mahkemece “yasadışı örgüte yardım ettikleri” iddiasıyla tutuklandı.

Iğdır’a bağlı Hoşhaber Beldesi’nde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 13 kişiden aralarında Hoşhaber Belediyesi Eş Başkanı Ali Çam, Başkan Vekili Kasım Ağgün ve belediye çalışanı Oruç Aras “yasadışı örgüte yardım ettikleri ve finans sağladıkları” iddiasıyla 6 Mart 2016’da tutuklandı.

Adıyaman’da 4 Mart 2016’da ev baskınları düzenleyen polis ekipleri DBP il yöneticileri Haci Yorulmaz, Naci Korkmaz, Hasan Leblebici, KJA üyesi Vildan Sol ile Hasret Alp, Suna Ateş, Emrah Akbaba ve Şeğo Zeytin adlı 8 kişiyi gerekçesini açıklamaksızın gözaltına aldı. Öte yandan, operasyon kapsamında Kahramanmaraş’ta gözaltına alınan DBP Parti Meclisi üyesi Kenan Can’ın da Adıyaman’a getirildiği öğrenildi.

İzmir’de 4 Mart 2016’da düzenlenen operasyonda ise Terörle Mücadele Şubesi ekipleri “YDG-H Soruşturması” kapsamında 4 kişiyi gözaltına aldı.

Aynı gün Tunceli’de 3 kişinin; Hakkâri’de de 5 kişinin “yasadışı örgüte yardım etttikleri” iddiasıyla gözaltına alındıkları öğrenildi.

Bitlis’in Güroymak İlçesi’nde gözaltına alınan DBP İlçe Örgütü Eş Başkanı Erin Kutdenur, DBP İlçe Yöneticisi Zabit Kayar ve DBP üyeleri Şevder Bingül, Bedrettin Damar ile Abdulmenaf Akkurt “yasadışı örgüt üyeliği” iddiasıyla 5 Mart 2016’da tutuklandı.

İstanbul’da polis ekiplerinin düzenledikleri ev baskınlarıyla gözaltına alınan Birleşik Devrimci Parti yöneticisi ve üyesi 10 kişiden İstanbul İl Başkanı Selim Polat ve Vedat Türk, Yasin Aydın, Ahmet Sebat, Halil Sönmez 5 Mart 2016’da tutuklandı.

Cizre’de gözaltına alınan Yunus Emlak (27) “yasadışı örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla 6 Mart 2016’da tutuklandı.

Kahramanmaraş’ta gözaltına alınan HDP İl Örgütü Eş Başkanı Erhan Yapıcı, 4 Mart 2016’da çıkarıldığı mahkeme tarafından “yasadışı örgüt üyesi olmakla” suçlanarak tutuklandı.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] 17 saatlik ara yok sayıldığında 97. gün