MENÜ
ANA SAYFA
x

25-27 Şubat 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

25-27 Şubat 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(02/220) Doğanlı, Kuyular ve Koruköy Köylerinde Abluka…

Nusaybin’e bağlı Koruköy’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve sonrasındaki abluka esnasında gözaltına alınan ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülen 23 kişi 24 Şubat 2017 günü ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakıldı. Serbest bırakılanların isimleri: Şevki Akat, Ebubekir Koçhan, Abdullah Doğan, Osman Doğan, Sabri Gürgün, Ali Gürgün, Aziz Gürgün, Edip Ay, Hüseyin Yakut, Hasan Bayhan, Türkan Bayhan, Abdulvahap Zengin, Gülbahar Toy, Şeyhmus Gök, Rıfat Bayhan, Hüseyin Tol, Nihat Göktürk, Emine Göktürk, Abdülmecit Yakut, Haydar Gölcük, Ferhan Doğan, Ferhan Bayhan, Şakir Yakut.

25 Şubat 2017 günü ise Koruköy’de gözaltına alınanlardan Şükrü Gürgün, Behçet Koççan ve Hatip Tunç adliyeye sevk edildiği, Koçan ve Tunç’un ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandığı öğrenildi.

Yine 25 Şubat 2017 günü Ekrem Altuğrul isimli bir kişi savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Hala gözaltında tutulanlardan isimleri öğrenilebilenler: Şükrü Koçhan, Mehmet Bal, Mecit Bal, İsmail Ay, Sabri Bayhan.  İşkence görmüş haldeki resimleri basına da yansıyan Abdi Aykut ise hastanede tutulmaktadır.

(02/221) Lice’de Güvenlik Güçleri Tarafından Öldürülen Köylü…

25 Şubat 2017 günü Diyarbakır’ı Lice, Silvan ve Kulp ilçelerine bağlı 10 köyde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası başlatılan askeri operasyonlarda, sokağa çıkma yasağı ilan edilmemiş Lice’nin Çıralı köyünde askerin açtığı ateş sonucu Celal Gözen isimli 1 kişinin yaşamını yitirdiği ve Mahsum Budak isimli 1 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

(02/222) Lice, Silvan, Kulp’un köylerinde Sokağa Çıkma Yasağı…

24 Şubat 2017 günü Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan bir açıklamayla Silvan’a bağlı Dolaplıdere Köyü, Dağcılar Köyü, Mutluca Köyü, Çaldere Köyü köylerinde, Lice’ye bağlı Kıyıköy Köyü, Dallıca Köyü, Türeli Köyü, Kutlu Köyü köylerinde ve Kulp’a bağlı Demirli Köyü, Taşköprü Köyü köylerinde 24 Şubat 2017 günü saat 16.30’dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyurulmuştur. Yasak, yine Valiliğin yaptığı bir açıklama ille 25 Şubat 2017 günü saat 15.30’dan itibaren kaldırılmıştır.

(02/223) Nusaybin’deki Patlamada Yaralanan Çocuklar…

25 Şubat 2017 günü Mardin’İn Nusaybin ilçesinin hala sokağa çıkma yasağının sürdüğü Dicle mahallesinde yer buldukları metal bir cismin patlaması sonucu Y. M. (12, erkek) ve M. M. (6, erkek) adlı iki çocuğun yaralandığı öğrenildi.

(02/224) Anayasa Referandumu…

25 Şubat 2017 günü Birleşik Haziran üyelerine İstanbul Ümraniye’de bildiri dağıtırken bir grubun saldırdığı ve bu esnada Birleşik Haziran Hareketi üyesi bir kişinin bacağından bıçaklandığı öğrenildi. 26 Şubat 2017 günü bu olaya karıştıkları iddia edilen iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

(02/225) Gözaltına Alınan Avukat…

24 Şubat 2017 günü İHD Mardin Şubesi avukatlarından Hüseyin Cihangir, bürosuna yapılan baskın ile gözaltına alındığı ve Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

(02/226) Gözaltına Alınan Belediye Eşbaşkanı…

25 Şubat 2017 günü Mardin’in Savur ilçesinin Belediye Eşbaşkanı Mehmet Aydın Alökmen ev baskınında polis tarafından gözaltına alındı. Alökmen ile beraber 5 kişinin daha ev baskınlarında gözaltına alındığı, 2 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunduğu öğrenildi.

(02/227) Malatya’da Gözaltına Alınan Kamu Emekçileri…

Malatya’da KHK’ler ile ihraç edilen Umut Sertaç Ökdemir, Özkan Karataş, Erdoğan Canpolat ve Cengiz Uğurlu isimli dört kamu emekçisinin ‘işimizi istiyoruz’ diyerek başlattığı oturma eyleminin 43. gününde (25 Şubat 2017) 43. kez darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi.

Polisin her gün gözaltına aldığı kamu emekçilerine Kabahatler Kanunu’na muhalefetten 219 TL para cezası kestiği ve sonra onları serbest bıraktığı öğrenildi.

(02/228) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

14 Şubat günü Bitlis’te gözaltına alınanlardan 3’ü 24 Şubat 2017 günü mahkemeye çıkarıldı. DBP Tatvan İlçe Yöneticileri İrfan Yalçınkaya, Salih Göneri ve HDP Mutki İlçe Yöneticisi Seyit Birlik ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüte yardım ve yataklık yapmak’ iddialarıyla tutuklandı.

14 Şubat 2017 günü ev baskınlarında gözaltına alınan HDP, DTK, DBP, TJA ve KESK üye ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 70 kişiden 69’u sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Adem Dalkıran isimli bir kii ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı.

25 Şubat 2017 günü Ergün poyraz’ın kaleme aldığı ve Siyah Beyaz Kitap tarafından yayınlanan “Diplomasız” adlı kitabın grafikerinin İstanbul’da gözaltına alındığı, ifadesi alındıktan sonra telefonuna ve bilgisayarına el konulup serbest bırakıldığı öğrenildi.

(02/229) Cumhurbaşkanına Hakaret İddiasıyla Gözaltına Alınan ve Tutuklanan Kişiler…

24 Şubat 2017 günü Marmaris’te Z. A. İsimli bir kişi ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla evinden gözaltına alındı ve aynı gün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

(02/230) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

Artvin merkezli polis operasyonunda gözaltına alınan 23 kişiden 15’i 25 Şubat 2017 günü çıkarıldıkları mahkeme tarafından ‘örgüte üye olmak’ ve ‘örgüte yardım ve yataklık yapmak’ iddialarıyla tutuklandı.

24 Şubat 2017 günü İstanbul merkezli polis operasyonunda İstanbul, Ankara, İzmir ve Hatay’da aralarında 1. sınıf bir emniyet müdürünün de bulunduğu 15 polis hakkında yakalama kararı çıkartıldığı ve 14’nün gözaltına alındığı öğrenildi.

(02/231) Cezaevinde Açlık Grevi…

İzmir Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde bulunan Eren Tekin, Sinan Ekmekçi, Mustafa Akaş, Cengiz Doğan, Necdet Kaya, Erhan Ergüz, Murat Duran, Kasım Özdemir isimli 8 mahpusun ve İzmir Şakran 3 No’lu T Tipi Cezaevi’nde bulunan Zana Yaktın, İhsan Balkaş, Özgür Güçlü, Özkan Yaşar, Aslan İlhan isimli 5 mahpusun 15 Şubat 2017 günü süresizi dönüşümsüz açlık grevine başladığı öğrenildi. Şakran Kadın Cezaevi’nde kalan Hürriyet Doğan, Mahsune Şedal, Cihan Asi, Meryem Söylemez, Gurbet Öztürk isimli 5 mahpusun ise 24 Şubat 2017 günü süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığı bildirildi. Mahpusların taleplerinin “odalarda gardiyanların toplu halde yaptığı baskınların son bulması, koğuşlar arası iletişimin sağlanması, yaka kartı uygulamasının kaldırılması, sosyal aktivitelerin serbest bırakılması, kitap kısıtlamasının kaldırılması, görüşler sırasında gardiyanların tacizlerinin son bulması, hasta tutsakların tedavilerinin yapılması ve cezaevinde sayımlar esnasında esas duruş uygulamasının son bulması” olduğu öğrenildi.

Ankara Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nde kalan 7 mahpusun Kuruköy’de yaşananları ve Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını kınamak için süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlattığı öğrenildi.

(02/232) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

21 Şubat 2017 günü Şakran T Tipi Cezaevi’nde 40-50 gardiyanın ayakkabılarını çıkarmadıkları gerekçesiyle Yusuf Özdemir, Yusuf Aydın, Fırat Çalkan ile Vahdettin Budak isimli mahpuslara dövdüğü ve sonrasında süngerli odaya götürüp burada da dövmeye devam ettiği öğrenildi. Bu olaya ilişkin olarak Yusuf Özdemir’in yüzünde darp izleri olduğu bildirildi.

(02/233) HDP Milletvekillerinin Yargılandığı Davalar…

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır’dan gönderilen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkındaki dosyayla ilgili ‘mahkemeler arası yetki uyuşmazlığı yaşanabilir’ gerekçesiyle yetkisizlik kararı verdi ve Yüksekdağın yargılanacağı yerin belirlenmesi için dava dosyasını Yargıtay’a gönderdi.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran hakkında katıldığı yürüyüşler gerekçesiyle ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırılık hareket etmek’ iddiasıyla Batman Asliye Ceza Mahkmesi’nde dava açıldı. Başaran hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istenmektedir.

(02/234) Yüksekova’da 4 Kişinin Yaşamını Yitirdiği Olaya İlişkin Açılan Dava…

8 Ekim 2016 tarihinde Hakkâri’nin Yüksekova ilçesindeki Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Kobra tipi zırhlı araçtan açılan ateş sonucu Serhat Buldan(15), Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen isimli 4 kişi yaşamını yitirmiş ve 2 kişi de yaralanmıştı. Bu olaya ilişkin hazırlanan iddianame Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.  Olayla ilgili bir polis tutuklu yargılanmaktadır.

(02/235) Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gazeteci Ali Barış Kurt hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada verilen 2 yıl dört aylık hapis cezası Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi tarafından onandı.

(02/236) HDP yöneticilerinin Yargılandığı Davalar…

HDP Van İl Yöneticisi Hamza Özkan hakkında 2016 yılında 8 Mart eylemine katıldığı gerekçesiyle Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. Özkan 25 Şubat 2017 günü Bitlis Başsavcılığı’na ifade verdi.

Milas HDP İlçe Eşbaşkanı Kamuran Doğan’ın da aralarında olduğu 1’i tutuklu 9 kişi hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 24 Şubat 2017 günü başlandı. Savunmaların ardından mahkeme heyeti Doğan’ın tahliyesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.

(02/237) Cumhurbaşkanına Hakaret İddiasıyla Yargılanan Kişiler…

Arama Kurtarma Derneği’nin (AKUT) eski başkanı Nasuh Mahruki hakkında katıldığı bir TV programında sarf ettiği sözler nedeniyle  ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla İstanbul Başsavcılığı tarafından bir iddianame hazırlandığı öğrenildi. İddianamede Mahruki hakkında dört yıla kadar hapis cezası istenmektedir.

14 Şubat 2017 günü ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla tutuklanan piyanist Dengin Ceyhan, savcılığın itirazı üzerine tahliye edildi.

(02/238) Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Sokağa çıkma yasakları esnasında haber takibi için gittiği Cizre’de yaşamını yitiren Azadiye Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş hakkında ölümünden 4 ay sonra Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 26 Şubat 2017 günü devam edildi.   Duruşma Mayıs ayına ertelendi.

(02/239) HDP Eş Genel Başkanı’nın Posterine Polis Tarafından El Konulması…

26 Şubat 2017 günü HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın HDP Beylikdüzü İlçe binasına asılan posterine polis tarafından el konulduğu öğrenildi. HDP Beylikdüzü ilçe yöneticilerine “Terör örgütü üyesi birinin posterini asamazsınız” dediği bildirildi.

(02/240) Tunceli’de Cocuklarının Cenazelerini Almak İçin Açlık Grevine Başlayan Aileler…

7 Kasım 2016 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’nin Tunceli’de gerçekleştirdiği bombardımanda hayatlarını kaybettikleri bildirilen 11 DHKPC militanının aileleri, cenazelerin kendilerine verilmesi talebiyle 25 Şubat 2017 günü Tunceli’de açlık grevine başladı.

(02/241) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

25 Şubat 2017 günü Mardin Diyarbakır karayolu üstünde Sultanköy’e yakın bir bölgede askeri bir aracın geçişi sırasından bir patlama meydana geldiği, patlamada can ve mal kaybı yaşanmadığı öğrenildi. Patlamanın ardından bir süre yolun trafiğe kapatıldığı bildirildi.

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde 17 Şubat 2017 günü meydana gelen ve biri çocuk iki kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın PKK tarafından üstlenildiği öğrenildi.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Bianet.org, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Alinteri, Kızılbayrak, Özgür Radyo, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar.