MENÜ
ANA SAYFA
x

28 Şubat 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

28 Şubat 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(02/242) Doğanlı, Kuyular ve Koruköy Köylerinde Abluka…

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’deki operasyonlar esnasında gözaltına alınan ve sonrasında serbest bırakılan Emine Göktürk, Türkan Bayhan ve Gülbahar Toy gözaltında karşılaştıkları işkenceye ilişkin 27 Şubat 2017 günü basına açıklamalarda bulundular. Kadınlarla erkeklerin aynı koğuşlarda tutulduklarını, psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını ve itirafçılığa zorlandıklarını söylediler.

Koruköy’de sürdürülen operasyonlar esnasında gözaltına alınan ve gözaltında gördüğü işkence yüzünden hastaneye kaldırılan Abdi Aykut’un tekrar Nusaybin Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü 27 Şubat 2017 günü öğrenildi.

Sokağa çıkma yasağının ve ablukanın devam ettiği Doğanlı köyünde su borularının patlaması sonucu su sıkıntısı yaşandığı öğrenildi.

(02/243) Cezaevlerinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 24 mahpusun istekleri ve iradeleri dışında başka cezaevlerine sevk edildikleri 27 Şubat 2017 günü öğrenildi. Sevk edilen mahpusların isimleri ve sevk edildikleri cezaevleri: : Abdülaziz Beytekin, Abdülsamet Opan ve Ali Demir Balıkesir L Tipi. Kapalı cezaevi. Abdülhakim Ongulu, Abdullah Gündoğdu, Abdurrahim Özbey, Abdulselam Nardan, Adil Topu, Agit Kaysı, Agit Toprak ve Ahmet Oysal Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi.  Ahmet Oğuz, Ali Özdemir, Ata Taşçı, Aziz Boday, Burhan Ataca, Cemal Çalabkulu, Delil Çaka, Edip Ongulu ve Edip Peltek Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevi. Barış Tuncay, Fehim Kına, İlyas Tokay ve Mehmet İbek Bandırma T1 Kapalı Cezaevi.

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde son bir ay içinde mahpusların kaldıkları koğuşların 6 kez gardiyanlar tarafından arandığı ve bu aramalar esnasında mahpuslara ait kitap, kalem, defter gibi eşyalara el konulduğu 27 Şubat 2017 günü öğrenildi.

Aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezası kesinleştikten sonra Bakırköy Kadın Cezaevi’ne 7 aylık bebeği ile beraber konulan Gülistan Diken’in hasta olan bebeğinin ilaçlarının temini için cezaevi idaresine yaptığı başvuruların reddedildiği öğrenildi. Ayrıca bebeğin yatabileceği bir beşiğin de olmadığı bildirildi.

(02/244) İşçi Cinayetleri…

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Olağanüstü Hal döneminde yaşanan işçi cinayetlerine ilişkin hazırladığı raporda 7 ay içinde en az 1180 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini açıkladı.

(02/245) Kocaeli Üniversitesinde Gözaltına Alınan Öğrenciler…

27 Şubat 2017 günü Kocaeli Üniversitesi öğrencilerine saldıran Turancı Hareket Platformu üyeleriyle üniversite öğrencileri arasında çıkan kavgada 47 öğrencinin polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

(02/246) Gözaltına Alınan HDP Milletvekili…

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın hakkındaki bir yakalama kararı gerekçe gösterilerek Urfa Havalimanı’nda gözaltına alındığı ve adliyedeki ifadesinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

(02/247) Tutuklanan Gazeteci…

Almanya’da yayımlanan Die Welt gazetesinin Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel, çıkarıldığı mahkeme tarafından 27 Şubat 2017 günü ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek’ iddialarıyla tutuklandı. Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın hacklenen maillerine ilişkin haberleri nedeniyle gözaltına alınmıştı. Aynı soruşturma kapsamında daha önce gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat tutuklanmıştı.

(02/248) Gözaltına Alınan Kamu Emekçisi…

KHK ile ihraç edilen eğitim emekçisi Engin Karataş 27 Şubat 2017 günü Bodrum’da üzerinde “İşimi ekmeğimi geri istiyorum” yazan bir pankartla denize girdi.  Denizden çıktıktan sonra gözaltına alındığı ve Marina Sahil Güvenlik Şubesi’ne götürüldüğü öğrenildi.

(02/249) Aydın’da Eyleme Polis Müdahalesi…

25 Şubat  2017 günü Aydın’da ihraçları protesto eden kamu emekçilerinin eylemine polisin müdahale ettiği ve 14 kamu emekçisinin gözaltına alındığı öğrenildi.

(02/250) Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteci…

Hürriyet Gazetesi’nin 25 Şubat 2017 tarihli baskısında yer alan “Karagah rahatsız” başlıklı haber nedeniyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir soruşturma başlattığı ve gazetenin Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın ifadeye çağırıldığı öğrenildi.

(02/251) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

27 Şubat 2017 günü Bursa’da aralarında HDP yöneticilerinin de olduğu 10 kişi polisin yaptığı ev baskınlarında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

(02/252) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

Örgütle bağlantılı olduğu iddia edilen bir şirketin yönetim kurulu üyesi olan Hüseyin Hersek, 27 Şubat 2017 günü İstanbul’da polisin yaptığı ev baskınında gözaltına alındı.

(02/253) HDP Milletvekillerinin Yargılandığı Dava…

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında yaptığı bir açıklama nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret etmek’ iddiasıyla İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Bakırköy 38. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 5 Nisan 2017 günü görülecek.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 24 Şubat 2017 günü devam edildi. Önlü ve avukatlarının katılmadığı duruşmada mahkeme heyeti Önlü hakkında zorla getirme kararı verdi.

(02/254) Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

Vice News Jacop Philip John Gıngell Hanrahan, kameraman Philip John Pendlebury ile onlarla birlikte çalışan tercüman Mohamed İsmael Rasool ve şoför Abdurrahman Direkçi hakkında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 27 Şubat 2017 günü başlandı. Savunmaların ardından mahkeme heyeti,  Rasool ve Direkçi hakkındaki adli kontrolü ve yurtdışı yasağını kaldırdı, duruşmayı Temmuz 2017’ye erteledi.

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur gibi kentlerde yaşananlara ilişkin belgesel çekimi yapmak amacıyla Diyarbakır’a gelen Amerika merkezli yayın yapan Vice News muhabiri Jacop Philip John Gıngell Hanrahan ve kameraman Phılıp John Pendlebury ile tercüman Mohamed İsmael Rasool ve şoför Abdurrahman Direkçi, 28 Ağustos 2015 tarihinde konakladıkları otele yapılan baskın sonrası gözaltına alınmışlardı. İngiltere vatandaşı gazeteciler ve tercüman, “’örgüte yardım etmek’ iddiasıyla tutuklanmış, şoför ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İngiliz gazeteciler 3 Eylül 2015 tarihinde serbest bırakılmışlar ve sonrasında sınır dışı edilmişlerdi. Irak vatandaşı tercüman ise 4 Ocak 2016 tarihinde tahliye edilmişti.

(02/255) Göle Davası…

Markoç ailesinin içinde bulunduğu minibüse 12 Temmuz 2015 tarihinde Ardahan’ın Göle ilçesindeki piknik alanına giderken güvenlik güçleri tarafından ateş açılmıştı. Açılan ateş sonucu Kamber Markoç (70) yaşamını yitirmiş, 3 kişi ise yaralanmıştı. Bu olaya ilişin yürütülen soruşturmada olaya yeri incelemesinin bile yapılmadığı öğrenildi.

(02/256) Halkevi Üyelerinin Yargılandığı Dava…

Halkevi üyeleri Mert Kaya ile Devran Saçıntı hakkında 10 Ekim Gar Katliamı sonrası yaralıları polis arabalarıyla hastanelere taşıdıkları için ‘kamu hizmetine tahsis edilen eşya hakkında hırsızlık’ ve ‘kamu malına zarar’ iddialarıyla Ankara 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 20 Şubat 2017 günü devam edildi. Sanıklarının savunmalarının ardından mahkeme heyeti sanıkların beraatına karar verdi.

(02/257) Anayasa Referandumu…

Mersin Valiliği’nin CHP’li Mezitli belediyesi tarafından asılan ve üzerinde “Mezitli halkı hayırseverdir” yazan afişler hakkında ‘Siyasi Partiler Yasası’na aykırılık iddiasıyla soruşturma başlattığı 27 Şubat 2017 günü öğrenildi. Söz konusu afişlerin özel bir şirket tarafından işletilen panolardan kaldırıldığı bildirildi.

(02/258) Televizyon ve Radyonun El Konulan Eşyaları…

KHK tarafından kapatılan Denge TV ve Batman FM’e ait eşyalara maliye ekipleri tarafından el konulduğu, bu eşyaların maliyeye ait depolara götürüldüğü öğrenildi.

(02/259) Yardere’de Sokağa Çıkma Yasağı…

Mardin Valiliği 27 Şubat 2017 günü yaptığı açıklamada Artuklu ilçesine bağlı Yardere köyünde 27 Şubat 2017 saat 06.30 itibariyle ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Valilik aynı gün içinde yaptığı ikinci bir açıklamayla saat 16.00 itibariyle sokağa çıkma yasağının kaldırıldığını duyurdu.

(02/260) Güneydoğu’da Saldırılar ve Operasyonlar…

27 Şubat 2017 günü Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Karpuzlu ve Seyfülmülük mahalleleri arasında yük treninin geçişi sırasında patlama meydana geldiği ve patlamanın şiddetiyle 8 vagon raydan çıktığı öğrenildi. Patlamada ölen ya da yaralananın olmadığı bildirildi.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Bianet.org, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Alinteri, Kızılbayrak, Özgür Radyo, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar.