MENÜ
ANA SAYFA
x

2 Mart 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

2 Mart 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(03/018) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahpusların kaldığı odalardaki banyolara ve tuvaletlere kamera takıldığı, mahpuslara gelen mektupların onlara verilmediği, onların yazdığı mektupların gönderilmediği, mahpuslara ait kitaplara el konulduğu öğrenildi.

(03/019) Gözaltına Alınan Belediye Eşbaşkanı…

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinin DBP’li Belediye Eşbaşkanı Nurettin Ataman 1 Mart 2017 günü evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Ataman ile bearber Cindi Ataman ve Davut Ataman’ın da gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar ilçe emniyet müdürlüğüne götürüldü.

(03/020) Tutuklanan Gazete Çalışanı…

17 Şubat 2017 günü Diyarbakır’da gözaltına alınan KHK ile kapatılan Azadiye Welat Gazetesi çalışanı Hayati Yıldız, çıkarıldığı mahkeme tarafından 1 Mart 2017 günü ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklandı.

Yıldız gözaltı esnasında işkence görmüş ve buna bağlı olarak sağ elmacık kemiğinde çatlak,  yüzünde şişlik ve gözlerinde morluk oluşmuştu.

(03/021) Van’da Çay Satarken Gözaltına alınan Çocuklar…

1 Mart 2017 günü Van’da çay satan üç çocuğa polis ve belediye zabıtası tarafından müdahale edildiği, çocukların malzemelerine el konulduğu ve buna direnen 3 çocuğun darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri: R. D. (16, erkek), B. G. (10, erkek) ve R. İ. (12, erkek).

(03/022) Diyarbakır’da 8 Mart Çalışmasına Polis Müdahalesi…

1 Mart 2017 günü Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin KESK, DİSK ve TMMOB üyesi kadınların yaptığı açıklamaya polisin müdahale ettiği ve 4 kadını gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri: Arin Zümrüt, Arzu Koç, Derya Göngür ve Bahar Ulu.

(03/023) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve gözaltında işkence gören Abdi Aykut ve Doğanlar köyü muhtarı Muzaffer Sarı çıkarıldıkları mahkeme tarafından ‘örgüte yardım ve yataklık etmek’ iddiasıyla tutuklandı. Sabri Ayhan ise serbest bırakıldı.

15 Şubat 2017 günü Manisa’da gözaltına alınan ve aralarında Turgutlu HDP ilçe Eşbakaşkanı Sulhaddin Dağlı’nn olduğu 11 kişiden 10’u tutuklandı. Tutuklananların isimleri öğrenilenler: HDP Turgutlu İlçe Başkanı Sulhaddin Dağlı, Mehmet G, Mehmet D, Evren A, Berfin Ç, Berivan A, Celal A, Mehmet G, Mehmet Ali C. ve Sabri Y.

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 14 Şubat 2017 günü Antalya’da gözaltına alınan 9 kişiden 6’sı ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklandı.

Adana’da gözaltına alınan B. İ. adlı çocuk ve Metin Aksu ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı.

(03/024) ByLock Listesi…

ByLock kullandıkları iddia edilen kişilerle ilgi MİT tarafından bir liste hazırlandığı, 112 bin kişilik listenin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edildiği ve Başsavcılığın da bunu Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’na ilettiği öğrenildi.

(03/025) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

1 Mart 2017 günü Balıkesir’de Bylock kullandıkları iddiasıyla 34 öğretmen hakkında gözaltı kararı alındığı ve bunlardan 29’unun polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

25 Şubat 2017 günü Adıyaman’da gözaltına alınan 3 avukat 1 Mart 2017 günü tutuklandı.

ByLock kullandıkları iddiasıyla Antalya’da gözaltına alınan 7 kişiden 6’sı 1 Mart 2017 günü tutuklandı.

Erzincan merkezli operasyonda gözaltına alınan 25 eski polisten 18’i ByLock kullandıkları iddiasıyla tutuklandı.

Konya merkezli Mevlana Üniversitesi eski çalışanlarına yönelik 17 Şubat 2017 günü yapılan operasyonda gözaltına alınan 43 kişiden 19’u 1 Mart 2017 günü tutuklandı.

1 Mart 2017 günü Bursa’da 11 kişi gözaltına alındı.

1 Mart 2017 günü Samsun’da Feza Koleji öğretmenlik yapan 5 kişinin ByLock kullanmak iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

(03/026) HDP Milletvekillerinin Yargılandığı Dava…

HDP Milletvekili Leyla Zana hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘örgüt üyesi olmak’, ‘suçu ve suçluyu övmek’ ve ‘’kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ iddialarıyla hazırlanan iddianame 1 Mart 2017 günü kabul edildi. İddianamede Zana için 21 yıla kadar hapis cezası istenmektedir.

(03/027) Ayşe Öğretmen Davası…

Öğretmen Ayşe Çelik hakkında sokağa çıkma yasakları esnasında katıldığı bir televizyon programında “Çocuklar ölmesin” dediği için ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 1 Mart 2017 günü devam edildi. Davada Çelik’e destek için kendilerini ihbar edenlerin ve programın yayın yönetmenin de içinde olduğu 38 kişi de yargılanmaktadır. Savunmaların ardından savcı mütalaasını verdi ve Çelik için ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 7,5 yıla kadar hapis cezası istedi. Programın yayın yönetmeni ve kendini ihbar edeler için ise beraat istedi. Mahkeme heyeti davayı 24 Nisan 2017 gününe erteledi.

(03/028) Hasan Cemal Davası…

Gazeteci ve yazar Hasan Cemal hakkında “Diktatör Bozuntusu” başlıklı yazısında ‘cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla” Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme heyeti Cemal’i 11 ay 20 gün hapse mahkûm etti ve cezayı erteledi.

(03/029) Gazetecinin Yargılandığı Dava…

KHK ile kapatılan JİNHA muhabiri Aysel Işık hakkında sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçesiyle ’örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 1 Mart 2017 günü başlandı. Işık duruşmaya tutuklu bulunduğu Urfa T Tipi Cezaevi’nde SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savunmaların ardından mahkeme heyeti Işık’ın tahliyesine karar verdi.

(03/030) Ekrem Kaçeroğlu Davası…

4 kişi hakkında İzmir’in Bornova İlçesi’ndeki 6-8 Ekim 2014 Kobanê eylemleri döneminde Ekrem Kaçeroğlu’nu linç ederek öldürme iddiasıyla İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 1 Mart 2017 günü devam edildi. Sanıklar duruşmaya katılmadı.

Duruşmada Arif Demirkaya tanık olarak dinlendi. Mahkeme heyeti teknik bilirkişiden gelecek raporun beklenmesine, Demirkaya’nın kızının tanık olarak dinlenmesine karar verdi ve duruşmayı 5 Temmuz 2017 gününe erteledi.

(03/031) Hasan Ferit Gedik Davası…

Uyuşturucu madde satıcısı oldukları iddia edilen 35 kişi hakkında İstanbul’da 30 Eylül 2013’te Hasan Ferit Gedik’in ölümüyle ilgili Anadolu Adliyesi 10.Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 1 Mart 2017 günü devam edildi. Basına kapalı yapılan duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada 24 sanığın üyesi olduğu ve liderliğini Zafer Turhan’ın yaptığı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir yapının var olduğu belirtildi. Buna ilişkin olarak, Turhan için 9 yıla kadar hapis ve diğer  24 sanık için ise 4,5 yıla kadar hapis cezası istenmektedir. 10 sanık için ise beraat talep edildi. Hasan Ferit Gedik’in öldürülmesiyle ilgili olarak ise 10 kişi hakkında müebbet hapis cezası istendi. Mahkeme heyeti duruşmayı 10 Mayıs 2017 gününe erteledi:

(03/032) Avukatların Yargılandığı Dava…

Halkın Hukuk Bürosu ve KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 22 avukat hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 1 Mart 2017 günü devam edildi. Savunmaların ardından mahkeme heyeti duruşmayı 7 Haziran 2017 gününe erteledi.

Dava dosyası kapsamında Selçuk Kozağaçlı, Taylan Tanay, Barkın Timtik, Ebru Timtik, Günay Dağ, Oya Aslan, Özgür Yılmaz, Güray Dağ, Gülvin Aydın, Efkan Bolaç, Serhan Arıkanoğlu, Zeki Rüzgâr, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz, Selda Yılmaz adlı avukatlar tutuksuz yargılanıyor.

(03/033) Grup Yorum Davası…

7 tutuklu Grup Yorum üyesi ve İdil Kültür Merkezi’nde tadilat işleri yapan 1 tutuklu 4 kişi hakkında  ‘örgüte üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme’ iddiasıyla İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 1 Mart 2017 günü başlandı. Savunmaların ardından mahkeme heyeti tutuklu 7 Grup Yorum üyesinin tahliyesine karar verdi ve duruşmayı 13 Haziran 2017’ye erteledi.

(03/034) Siyasi Parti Broşürü Hakkında Açılan Dava…

TKP’nin “Davutoğlu istifa etmelidir, yalancı bakan istemiyoruz” başlıklı bildirisi hakkında verilen cezanın Yargıtay 18.Ceza Dairesi tarafından bozulduğu öğrenildi. Yargıtay kararında bildirideki ifadelerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi.

(03/035) Barbaros Şansal Davası…

Sosyal medya paylaşımları yüzünden hedef haline getirilen ve sınır dışı edildiği Kıbrıs’tan getirildiği Atatürk Havalimanı’nda linç edildikten sonra gözaltına alınan ve 4 Ocak 2017 günü tutuklanan modacı Barbaros Şansal’ın avukatının itirazı üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi 1 Mart 2017 günü adli kontrol şartı ve yurtdışı yasağı ile Şansal’ın tahliyesine karar verdi.

(03/036) Kayyım Atanan Belediye…

Mardin’in Savur ilçesinin DBP’li Belediye Eşbaşkanlarının yerine ilçe kaymakamı İdris Koç’un 1 Mart 2017 günü İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım olarak atandığı öğrenildi.

Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık’ın 1 Mart 2017 günü görevinden alındığı ve onun yerine Ağrı Valisi Musa Işın’ın kayyım olarak atandığı öğrenildi.

Son iki kayyım ataması ile birlikte, bugüne kadar kayyım atanmış olan tüm belediyelerin sayısı 84 oldu.

(03/037) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

Bitlis’te yapılan askeri operasyonda öldüğü iddia edilen 6’sı kadın 10 PKK militanının cenazesinin Van Bölge Eğitim Hastanesi’ne getirildiği öğrenildi. Cenazelerin kimliklerinin henüz netleşmediği belirtildi.

1 Mart 2017 günü Mardin’in Midyat ilçesinde M. İ. isimli bir koruyucuya evinin önünde silahlı bir saldırı düzenlendiği, hastaneye kaldırılan İ.’nin hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi.

(03/038) Anayasa Referandumu…

1 Mart 2017 günü Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde kendilerine ‘Hacettepe Ülkücüleri’ diyen bir grubun referanduma ilişkin “Hayır çalışması yapan öğrencilere saldırdığı ve öğrencileri “boğazınızı keseriz” diyerek tehdit ettiği öğrenildi. Bu saldırıya ilişin hiçbir işlem yapılmazken öğrenciler toplu taşıma araçlarına bindirilerek kampüsten uzaklaştırıldığı bildirildi.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Bianet.org, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Alinteri, Kızılbayrak, , Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Habersol.org