MENÜ
ANA SAYFA
x

7 Mart 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

7 Mart 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(03/075) Elazığ’da Özel Güvenlik Bölgesi İlan Edilen Yerler…

Elazığ Valiliği, 6 Mart 2017 günü yaptığı açıklamayla Palu, Karakoçan ve Arıcak ilçelerine bağlı 15 bölgede 4 Mart 2017 ile 18 Mart 2017 tarihleri arasında özel güvenlik bölgesi ilan etti. Bu bölgelere mülki amir izni olmadan girişler yasakladı. Özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerler: Alacakaya ilçesine bağlı Gortil Yaylası Bölgesi ve Herbite Yaylası Bölgesi; Arıcak ilçesine bağlı Görese 1 ve Görese 2 bölgesi; Karakoçan ilçesine bağlı, Gazdağı- Karaboğa Dağları, Dilektaşı, Akpınar, Pilavtepe, Koçyiğitler, Başak yaylası, Velikan ve Çatılı; Palu ilçesine bağlı Haydar ve Deştibotan Yaylaları ile Akdağ bölgesi.

(03/076) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

Elazığ E Tipi Cezaevi’nde kapasite üstünde mahpus cezaevinde olduğundan bazı mahpusların yerde yattığı, 23 mahpusun tek bir tuvaleti kullandığı, sıcak suyun çok az verildiği ve sosyal, kültürel ve sportif haklarının engellendiği 6 Mart 2017 günü öğrenildi.

(03/077) Gözaltına Alınan HDP milletvekili…

6 Mart 2017 günü HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü’nün hakkındaki zorla getirme kararı gerekçe gösterilerek Tunceli’de gözaltına alındığı ve ifadesinin alınmasından sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

(03/078) Aydın’da Gözaltına Alınan Kamu Emekçileri…

6 Mart 2016 günü Aydın’da, KHK ile ihraç edilen Yücel Karaosman ve Kadir Özdemir’in işe geri dönmek için yaptıkları eyleme polisin müdahale ettiği ve 2 kamu emekçisinin 16. kez gözaltına alındıkları öğrenildi.

(03/079) Gözaltına Alınan Gazete Çalışanları…

KHK ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi’ne dönük soruşturma kapsamında 10 kişinin 6 Mart 2017 günü Diyarbakır’da gözaltına alındığı öğrenildi. Gazete’nin eski İmtiyaz sahibi Ramazan Ölçen 4 Mart 2017 günü gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar 6 Mart günü polis ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınanların isimleri: Ramazan Ölçen (4 Mart), Hacı Yusuf Topaloğlu, Sadık Aras, Mehmet Emin Kaya, Serdar Kale, Seydoş Dayan, Özkan Özbayhan, Velat yalçın, Cihan İpek, Mehmet Selim Azçalışan ve Hamza Biçer.

(03/080) Anayasa Referandumu…

6 Mart 2017 günü Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde 8 Mart için öğrencilerin açtığı ve “Hayır keki” dağıttığı standa polisin müdahale ettiği öğrenildi. 6 öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.

6 Mart 2017 günü, İstanbul Teknik Üniversitesi giriş kapısında üniversitede yapılacak “Hayır koşusu” için bildiri dağıtan öğrencilere üniversite özel güvenlik görevlilerinin müdahale ettiği öğrenildi. Daha sonra bildiriyi metro girişinde dağıtmak isteyen öğrencilere burada da metro özel güvenlik görevlilerinin müdahale ettiği ve okula geri dönen öğrencilerin çantalarındaki bildirilere el konulduğu bildirildi.

(03/081) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

Siirt’in Baykan ilçesine kayyım atanmasını takiben 7 belediye çalışanının gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri: Adil Gülümser, Yılmaz Özger, Vezir Emeç, Savaş Bozkur, Enver Gümüşten, Cesim Karasu ve Sebahattin Yıldızata.

(03/082) Gözaltına Alınan Aktivist…

Şefkat Derneği kurucusu aktivist Ayşe Tükrükçü’nün hakkında ‘polise hakaret’ iddiasıyla açılan bir soruşturma gerekçe gösterilerek 6 Mart 2017 günü Trabzon’da gözaltına alındığı, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

(03/083) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

6 Mart 2017 günü Konya merkezli bir operasyonda 39 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldığı ve 10 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda bunlardan 20’sinin gözaltına alındığı öğrenildi.

6 Mart 2017 günü Malatya’da KHK ile ihraç edilen 16 öğretmenin gözaltına alındığı öğrenildi.

6 Mart 2017 günü Karabük’te firari Adil Öksüz’ün tutuklu kardeşinin Ahmet Öksüz’ün eşi Havva Emel Öksüz’ün gözaltına alındığı öğrenildi.

(03/084) Disiplin Cezası Verilen Üniversite Öğrencileri…

Ege Üniversitesi, işine son verilen akademisyenlere kitap okuyarak destek veren öğrencilere disiplin cezası verdiği öğrenildi.  Felsefe bölümü 4. sınıf öğrencisi Alçay Çelik’e, mezun olmuş olmasına rağmen Ruhat Alkan’a ve Deri Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Emine Akbaba’ya 6’şar ay okuldan uzaklaştırma cezası verildiği öğrenildi.

(03/085) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

5 Mart 2017 günü Lice’nin köylerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası bir askeri operasyon başlatıldı. Operasyona 7,ooo jandarma, 600 özel harekat polisi, 559 korucu katılmaktadır. Operasyon bölgesinde 5 Mart 2017 gününden itibaren telefon şebekelerinin kesildiği öğrenildi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, 2016’da çeşitli tarihlerde yaşanan çatışmalarda ölen 5 PKK militanının kimliklerin açıkladı. Özgür Şen ve Hakan Taş (Haziran 2016, Diyarbakır), Muzaffer Öğütçü ve Delil Konak (Kasım 2016, Şırnak), Hanifi Karagülle (Ekim 2016, Ağrı).

(03/086) Hükümetin Avrupa Konseyi’ne Bildirimi…

Türkiye’nin Olağanüstü Hal kapsamında çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameler’in AİHS 15. Maddesi kapsamında değerlendirilmesi yönünde Avrupa Konseyi’ne yaptığı bildirimi 6 Mart 2017 tarihinde güncellediği öğrenildi.

 

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Bianet.org, Halkinsesi.tv, Cnnturk, Alinteri, Kızılbayrak, , Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Habersol.org