MENÜ
ANA SAYFA
x

8 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

8 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

 (08/061) İzmir’de Kayıp İddiası…

7 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden İzmir’in Bornova ilçesinde kayyım atanan bir hastanede mali müşavir olarak çalışan Murat Okumuş’tan 53 gündür haber alınamadığı öğrenildi. Okumuş’un babası, İHD İzmir Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında, 1 Ağustos 2017 tarihinde savcılıkta oğlunun kaçırıldığı ana ilişkin güvenlik kamerası kayıtlarını izlediğini ve oğlunun kayıtlarda 2 arabadan inen en az 5 kişi tarafından darp edilerek  kaçırıldığının görüldüğünü ifade etti.  Baba ayrıca talep etmelerine rağmen görüntü kayıtlarının kendisine verilmediğini, bir kez daha savcılığa gittiklerinde savcın kendilerine dosyadan alındığını, dosyaya artık terörle mücadele savcısının baktığını ve dosya hakkında gizlilik kararı olduğundan onlara bilgi veremeyeceğini söylediğini belirtti.

(08/062) Hazro’da İşkence İddiası…

Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı Ölgen köyünde 6 Ağustos 2017 tarihinde gözaltına alınan 7 kişiye sabaha kadar tutuldukları askeri zırhlı aracın içinde işkence yapıldığı iddia edildi. Gözaltına alınan 7 kişinin isimleri: Evin Kırboğa,  Fetah Kırboğa, Muhsin Kırboğa, Nimet Kırboğa, Abdullah Kırboğa, B.K (17). ve Veysi Kırboğa.

7 Ağustos 2017 tarihinde ise yine aynı köyden aralarında 95 yaşında bir kişinin ve bir çocuğun da olduğu 6 köylü daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri: Fesih Kırboğa, Fehmi Kırboğa, Mahsun Kırboğa, Ö.K. (16), Şamet Kırboğa ve Faruk Kırboğa.

Gözaltına alınan 13 kişinin 8 Ağustos 2017 tarihinde, Hazro İlçe Jandarma Karakolu’ndaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

(08/063) Semdinli’de İşkence İddiası…

6 Ağustos 2017 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Altınsuy köyünde darp ve işkence edilerek gözaltına alınan 36 kişiden 20’si aynı gün serbest bırakılmıştı, kalan 16 kişi ise 8 Ağustos 2017 tarihinde savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

(08/064) Cezaevinde Açlık Grevi…

Şakran 3 No’lu T Tipi Cezaevinde tutulan Devrimci Parti üyesi 6 mahpusun 7 Ağustos  2017 tarihinde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak ve tek tip kıyafet uygulamasına karşı çıkmak için 3 günlük dönüşümlü açlık grevine başladığı öğrenildi. Açlık grevine başlayan mahpusların isimleri: Selim Kabasakal, Ulaş Kantarcı, Nurhak Sabur, Roti Dıtin Gören, Recep Rıdvan Kızılağaç, Caner Kayhan.

Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Mazlum Alan ve Ayhan Engin isminde iki siyasi mahpusun 30 Temmuz 2017 tarihinden beri ölüm orucunda olduğu 8 Temmuz 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi. Mahpusların ölüm orucuna başlama gerekçesinin hücrelerinde bulunan tüm yaşam malzemelerine el konulması, mahpuslar üzerindeki baskılar olduğu bildirildi. Aileleri, 10 gündür ölüm orucunda olan Alan ve Engin’e sıvı dahil hiçbir şey verilmediğini belirtti.

(08/065) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

Tarsus T Tipi Kadın Cezaevi’nde tutulan Şilan Çetiner isimli mahpusun yakını Ceylan Akutlu, 8 Ağustos 2017 tarihinde basına yansıyan açıklamasında, mahpuslara tek tip elbise giymeleri noktasında baskı yapıldığını ve “güzellikle olmazsa zorla giyersiniz” denilerek mahpusların tehdit edildiğini belirtti.

Yine Tarsus T Tipi Kadın Cezaevi ile ilgili olarak, bu cezaevine Tarsus C Tipi Cezaevi’nden sevk edilen Azize Yakoğlu isimli bir mahpus, 8 Ağustos 2018 tarihinde basına yansıyan mektubunda, sevk edilen kadın mahpusların ring aracında askerlerin sözlü ve fiziki tacizine maruz kaldığını, tehdit edildiğini ve darp edildiğini iddia etti. Yakoğlu şiddet uygulamasının getirildikleri Tarsus T Tipi Cezaevi’nde de devam ettiğini belirtti ve şunları ekledi: “Göğüs kafesime tekme atıldı. Yere yatırıp bizi tekmelediler. Üzerimize çıkıp beklediler. Bacak ve sırt bölgelerimize tekme attılar. Bazı arkadaşlarımızı havaya kaldırılıp yere fırlattılar. Saçlarımızdan tutup yerlerde sürükleme, yüzü tokatlama, mideye yumruk atma, ağzını tutarak boğmaya çalışma; bütün bunlar denendikten sonra sürüklenerek çapraz ve ayakkabısız bir şekilde kollarımız ters kelepçe pozisyonda koğuşlara götürülmeye başlandık.” Yakoğlu, ayrıca Kürtçe konuşan mahpusların de işkenceye maruz kaldığını ifade etti.

Elazığ T Tipi Cezaevi C 6 koğuşunda tutulan 21 kadın mahpusa sayım sırasında gardiyanlar tarafından fiziki ve sözlü şiddet uygulandığı, darptan kaynaklı mahpusların el, kol ve bel bölgelerinde morlukların oluştuğu 8 Ağustos 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi.  Bu olay hakkında mahpusların şikayette bulunması üzerine,  gardiyanların savunmalarında “Tutuklular birbirlerini cimcikledikleri için bu morluklar oluştu” dedikleri bildirildi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da tutulduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nde iki odaya giren gardiyanların mahpuslara ait tişörtleri hiçbir gerekçe gösterilmeden toplandığı 8 Ağustos 2017 tarihinde öğrenildi.

(08/066) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Ret Cevabı…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları Rezan Sarıca, Cengiz Çiçek ve Serbay Köklü’nün müvekkilleri ile görüşmek için 8 Ağustos 2017  tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvurunun aynı gün içinde  5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun gereğince hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi. Son ret ile Öcalan ile görüşmek için yapılan başvurular 677. kez reddedilmiş oldu.

(08/067) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 7 Ağustos 2017 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına sokağın girişini kalkanlarla kapatan polis izin vermedi ve yapılmak istenen basın açıklamalarına müdahale etti. 7 Ağustos 2017 tarihindeki müdahalelerde gözaltı yaşanmadığı öğrenildi.

(08/068) İstanbul’da Gözaltına Alınan İnsan Hakları Savunucuları…

5 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek olmak ve bir önceki gün Kadıköy’de yaşanan gözaltıları protesto etmek için yapılmak istenen basın açıklamasına dönük polis müdahalesinde gözaltına alınan ve aralarında İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri ve Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Özkan ile Avukat Barkın Timtik ve gazeteci Pembegül Gökçek’in de olduğu 41 kişi 8 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 41 kişi hakkında verilen adli kontrol şartıyla serbest bırakma kararının mahkeme tarafından, gözaltına alınanların ifadesi alınmadan, dosya üzerinden verildiği bildirildi.

(08/069) İstanbul’da Engellenen Etkinlik…

5 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak ve 5 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde gözaltına alınanlara dönük işkenceyi protesto etmek için 7 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde oturma eylemi düzenleyen avukatlar Ayşegül Çağatay ve Özgür Yılmaz’ın gözaltına alındığı ve aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

5 Ağustos 2017 tarihinde yapılan basın açıklamasına dönük polis müdahalesinde darp edilerek gözaltına alınan ve aralarında İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri ve avukat Barkın Timtik’in de olduğu 41 kişi ile ilgili olarak, 8 Ağustos tarihinde getirildikleri İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde İHD İstanbul Şubesi üyeleri tarafından yapılmak istenen basın açıklamasına Kağıthane Kaymakamlığı’nın aldığı yasak kararı gerekçe gösterilerek polis tarafından izin verilmediği öğrenildi.

(08/070) Mersin’de Cezaevine Konulan 9 Aylık Hamile Kadın…

5 Ağustos 2017 tarihinde Mersin’in Toroslar ilçesinde hakkında ‘örgüte yardım ve yataklık etmekten’ 2 yıl 6 ay kesinleşmiş ceza olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 9 aylık hamile Remziye Baska’nın çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildiği 8 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi.

(08/071) İspanya’da Gözaltına Alınan Gazeteci…

7 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden, 1984 yılından beri İsveç’te siyasi sığınmacı olarak yaşayan Türkiyeli gazeteci Hamza Yalçın’ın Barselona’da 3 Ağustos 2017 tarihinde Türkiye’nin Interpol’den çıkardığı arama kararı nedeniyle yerel polis tarafından gözaltına alındığı ve 4 Ağustos 2017 tarihinde tutuklanarak cezaevine konulduğu öğrenildi. İsveç vatandaşı olan Yalçın hakkında Odak Dergisi’nde yazdığı bir makaleden dolayı ‘cumhurbaşkanına hakaret etmek ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddialarıyla Nisan ayında iki ayrı dava açıldığı bildirildi.

(08/072) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

7 Ağustos 2017 tarihinde Erzincan’da 12 kişinin, Bursa merkezli bir soruşturma kapsamında TSK mensubu 13 kişinin, Tokat’ta 1 kişinin, Eskişehir’de 1 kişinin, Tunceli merkezli bir soruşturma kapsamında 12 kişinin, Maraş’ta 20 kişinin gözaltına alındığı basında yer alan haberlerden öğrenildi.

5 Ağustos 2017 tarihinde Kırşehir’de gözaltına alınan 5 kişiden 3’ü 7 Ağustos tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandı.

(08/073) “Hero” Tişörtü Giydiği İçin Adana’da Gözaltına Alınan Kişi…

7 Ağustos 2017 gecesi Adana’da 1 kişinin üzerinde “Hero” yazan bir tişört giydiği gerekçesiyle gözaltına alındığı öğrenildi.

(08/074) HDP Milletvekilinin Yargılandığı Dava…

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 8 Ağustos 2017 tarihinde başlandı. Bilgen’in kelepçelenmeyi kabul etmediği için duruşmaya getirilmediği ve SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldığı öğrenildi.  Avukatların 3 avukat sınırlamasına yönelik yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedildi. Savunmaların ardından mahkeme Bilgen’in tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 6 Kasım 2017 tarihine erteledi. Bilgen, HDP MYK’nın 2014 yılı Ekim ayında IŞİD saldırısı altında olan Kobane için yaptığı dayanışma çağrısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Bilgen, savcılığın itirazı üzerine tekrar gözaltına alınmış ve 31 Ocak 2017 tarihinde tutuklanmıştı.

(08/075) Belediye Eşbalkanlarının Yargılandığı Dava…

Suruç ve Viranşehir Belediye Eşbaşkanları Halil Akbaş ve Emrullah Cin ile Şeyhmus Çakırtaş hakkında Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 7 Ağustos 2017 tarihinde başlandı. 3 sanığın da hazır bulunduğu duruşmada, iddianamenin özetinin okunmasından sonra sanıklar savunma yaptı. Mahkeme heyeti Akbaş ve Çakırtaş’ın tahliyesine, Cin’in tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 14 Eylül 2017 tarihine erteledi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol.