MENÜ
ANA SAYFA
x

9 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

9 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/076) İstanbul’da İnsan Hakları Savunucularına Gözaltında İşkence…

5 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde düzenlenen basın açıklamasında gözaltına alınan ve aralarında İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri ve Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Özkan ile Avukat Barkın Timtik ve gazeteci Pembegül Gökçek’in de olduğu 41 kişi 8 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından adli kontrol şartı ve yurtdışı yasağı ile serbest bırakılmıştı. Gözaltına alınanların maruz kaldıkları işkence ve kötü muamele uygulamalarına ilişkin yaptığı açıklamalar 9 Ağustos 2017 tarihinde basıda yer aldı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, gözaltı ve işkence ile ilgili şunları belirtti: “(…)işkence yapılarak gözaltına alındık. Bir arkadaşımız gözaltına alınırken, kafası polis aracının kapısına vuruldu. İnsanları bindirdikleri araçlarda da şiddet sürdü. (…) Fiziksel şiddetin yanı sıra her anlamda hukuksal şiddete de maruz kaldık. Ama şunun da altını çizmek gerekiyor; özellikle bu, yine son gözaltında karşılaştığımız bazı olaylar özel talimatla, bazı gruplara direkt olarak cezalandırılma amaçlı uygulanan şiddetin söz konusu olduğunu gösterdi. (…) Gözaltına alınan arkadaşlarımızdan hiç kimse onların o cezalandırma davranışının dışında tutulmadı. İtiraz eden de etmeyen de işkence gördü. Bazı arkadaşlarımızda izler var, bunlar kaba olarak görünebilinenler; ama pek çok kişiye de çok teknik işkence yaptılar. Mesela kulaklarının arkasında belli noktalara, omuzlarındaki belli noktalara şiddet uygulayarak yani görünmeyen, izi olmayan işkencelerdi.”

Gözaltına alınanlarda Gülay Altıok yaşadıklarına ilişkin şunları belirtti: “Gözaltı arabasında ters kelepçe halde ‘Ölürüm Türkiyem’ marşını telefondan açıp telefonu yüzüme vura vura dinlettiler. Amirleri, polisleri gülerek tekmelerle, yumruklarla dövdüler. Her yerimiz yara içinde, başıma onlarca kez tekme yedim. Ben sadece bir tanesiyim 40 arkadaşım daha işkence gördü. “

Mervenur Avşar: “Ellerimizde ters kelepçe olmasına rağmen saçlarımızdan sürüklendik. Gözaltı süreci boyunca bu şiddet devam etti. Kollarım başta olmak üzere vücudumun her tarafında darp izleri var.”

(08/077) Urfa’da Yargısız İnfaz İddiası…

8 Ağustos 2017 tarihinde Urfa Akçakale yolu üzerinde yok kontrolü yapan jandarmanın “Dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle bir araca ateş açtığı ve araçta bulunan Ahmet Toru’nın yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği öğrenildi.  Toru’nun araçta bulunan 8 yaşındaki kız kardeşinin de yaralandığığu bildirildi.

(08/078) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

8 Ağustos 2017 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesi Gürün Karakolu’na HPG militanları tarafından bir saldırı düzenlendiği ve saldırıda 1 askerin yaralandığı öğrenildi.

6 Ağustos 2017 tarihinde Tunceli’nin Pülümür ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında yaşanan çatışmada 3 militanın öldüğü 9 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi.

(08/079) Avukat Yasağı İddiası…

9 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden, Adalet Bakanlığı’nın örgüt suçları, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar ve terör suçlarından yargılananların ve hükümlü olanların avukatlarının haklarında aynı iddialarla soruşturma veya kovuşturma olması halinde 2 yıla kadar görevden yasaklanması için ağır ceza başsavcılıklarına talimat verdiği öğrenildi. Talimatta ayrıca görevden yasaklanan avukatların mahpusları cezaevinde ziyaret edemeyeceği ifade edildi.

(08/080) Cezaevi’nde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

7 Ağustos 2017 akşamı Van T Tipi Kadın Cezaevi’nde tutulan mahpusların kaldığı koğuşların jandarma ve gardiyanlar tarafından basıldığı, baskında mahpusların darp edildiği, yaralanan mahpusların olduğu 8 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi. Müdahalenin gerekçesinin mahpusların cezaevinde yaşanan hak ihlallerini protesto etmek için 3 gündür sürdükleri kapıya vurma eylemi olduğu bildirildi.

Kobane’li mahpus Mustafa Muhammed Ali’nin 7 Ekim 2016 tarihinden beri Adana Kürkçüler Cezaevi’nde tek kişilik bir hücrede tutulduğu ve hücresinde sadece bir radyo olduğu onun dışındaki kişisel eşyalarının ona verilmediği 9 Ağustos 2017 tarihinde öğrenildi.

(08/081) Tutuklanan “İşimi Geri İstiyorum” Eylemi Katılımcısı…

Ankara Yüksel Caddesi’nde devam eden “İşimi Geri İstiyorum” eyleminin düzenleyicilerinden Nazife Onay 8 Ağustos 2017 akşamı, hakkındaki ev hapsini ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı ve 9 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

(08/082) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 8 Ağustos 2017 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına sokağın girişini kalkanlarla kapatan polis izin vermedi ve yapılmak istenen basın açıklamalarına müdahale etti.

Saat 13.30’da yapılmak istenen açıklamada Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek  için İstanbul’dan Ankara’ya bisikletle gelen avukatlar Ezgi Çakır ve Süleyman Gökmen de katıldı. Polisin Çakır ve Gökmen’i darp ederek gözaltına aldığı ve yerde sürükleyerek gözaltı aracına götürdüğü öğrenildi. Yapılmak istenen basın açıklamasında ismi öğrenilemeyen 2 kişi daha gözaltına alındı. Açıklama öncesinde alana girmek isteyen basın emekçilerinin de engellendiği bildirildi.

Saat 18.00’daki basın açıklamasına dönük müdahalede polisin ilk kez sis bombası kullandığı  ve İlker Işık, Sultan Aydoğdu, Şengul Ulaş ve ismi öğrenilemeyen 1 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

8 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleşen polis müdahalelerinde toplamda 8 kişi gözaltına alındı.

(08/083) İstanbul’da Tutuklanan Kişiler…

İstanbul Okmeydanı’ndaki Gençlik Federasyonu binasına dönük 31 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilen polis baskınında gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı 8 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklananların isimleri: Kübra Sünnetçi, Vedat Doğan, Mazlum Arslan, Halil Yakut, Rojda Yalınkılıç ve Helin Bölek. 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aynı operasyonda gözaltına alınan 2 kişi ise polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

(08/084) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

3 Ağustos’ta tahliye olduğu Bartın Cezaevi’nin çıkışında hakkında gözaltı kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan HDP PM üyesi Ahmet Kaya, 8 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

8 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerde, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bir pastaneden çıkan iki kişinin özel harekat polisleri tarafından darp edilerek gözaltına alındığı ve zırhlı araca bindirilerek götürüldüğü iddia edildi. Darp nedeniyle gözaltına alınan 2 kişinin vücutlarında kanama meydana geldiği öğrenildi. Gözaltına alınan 2 kişinin soyadlarının öğrenilmediği fakat isimlerinin Hebun ve Yusuf olduğu bildirildi.

HDP tarafından Diyarbakır ve İstanbul’dan sonra Van’da 8 Ağustos 2017 tarihinde Van’da başlatılan Vicdan ve Adalet Nöbeti sırasında HDP milletvekillerini alkışlayan 2 kişinin darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi. Nöbetin olduğu parka ziyaretçilerin yanı sıra sarı basın kartı olmayan gazetecilerin de alınmadığı öğrenildi.

9 Ağustos 2017 tarihinde Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Sulak Köyü’nde yapılan ev baskınlarında Delik Doğan ve Selman Suna isimli iki kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Şırnak’ın İdil ilçesinde gözaltına alınan 53 yaşındaki Ayşe Hezer’in 9 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.

(08/085) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

8 Ağustos 2017 tarihinde Muğla’nın Menteşe ilçesinde 1 kişinin, Gümüşhane merkezli bir soruşturma kapsamında 13 kişinin,  Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 1 kişinin,  Elazığ merkezli bir soruşturma kapsamında 18 kişinin, Samsun merkezli bir soruşturma kapsamında 24 kişinin, Bursa’da 1 kişinin, Aksaray merkezli bir soruşturma kapsamında 16 kişinin, Kayseri’de 6 kişinin gözaltına alındığı basında yer alan haberlerden öğrenildi. G.D. isimli bir kadının Aksaray merkezli bir soruşturma kapsamında semt pazarında sebze satarken gözaltına alındığı ve polisteki işlemlerin tamamlanmasından sonra aynı gün içinde serbest bırakıldığı bildirildi.

Siirt merkezli bir operasyon kapsamında 28 Temmuz 2017 tarihinde gözaltına alınan 18 kişiden 8’inin 8 Ağustos 2018 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığı 10 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

2 Ağustos 2017 tarihinde Mersin’de gözaltına alınan 21 kişiden 7’si 8 Ağustos 2017 tarihinde savcılığa sevk edildi. 7 kişiden 5’inin tutuklandığı ve 2’sinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

(08/086) Engellenen Internet Siteleri…

8 Ağustos 2017 tarihinde sendika.org internet sitesine erişimin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellendiği öğrenildi. Son engellemelerle sendika.org sitesi 59. kez engellenmiş oldu.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol.