MENÜ
ANA SAYFA
x

10 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

10 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/087) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

10 Ağustos 2017 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Yafes mahallesinde devriye gezen zırhlı polis aracının geçişi sırasında meydana gelen patlama sonucu 4 polisin yaralandığı öğrenildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı 3 mahallede 27 Temmuz 2017 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında başlatılan askeri operasyonlar sırasında Akarsu köyü çevresindeki alanların bombalandığı ve bombardımanlardan kaynaklı ormanlık alanda 8 Ağustos 2017 tarihinde yangın çıktığı 10 Ağustos 2017 tarihinde basında çıkan haberlerden öğrenildi. Çıkan yangına 2 gün boyunca müdahale edilmediği, yangına müdahale etmek isteyen köylülere güvenlik güçleri tarafından izin verilmediği bildirildi.

Yine 10 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden Şırnak ile Siirt arasındaki Çırav dağının 9 Ağustos 2017 tarihinde Türk Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar tarafından bombalandığı ve bombardıman sonucunda çıkan yangının halen devam ettiği öğrenildi.

(08/088) Cizre’de Darp Edilen Çocuk…

10 Ağustos 2017 tarihinde Cizre’de 4 polis memurunun yaralandığı bombalı saldırı sonrasında ilçe genelinde kurulan arama noktalarından birinde, 17 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından darp edildiği, darp sonucu çocuğun burnunun kanadığı iddiası 9 Ağustos 2017 tarihinde basında yer aldı.

(08/089) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

27 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan ve konulduğu Hatay T Tipi Cezaevi’nden Tarsus T Tipi Cezaevi’ne sevk edilen gazeteci Erdoğan Alayumat’ın, 9 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan anlatımlarından Tarsus T Tipi Cezaevi girişinde çıplak aramayı kabul etmeyen 8 mahpusun darp edildiği öğrenildi.

10 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden Elazığ T Tipi Cezaevi’nde tutulan Van’ın Saray ilçesinin Belediye Eşbaşkanı Zilan Aldatmaz’ın kaldığı koğuşta gardiyanlar tarafından darp edilerek merdivenlerden aşağı yuvarlandığı ve bunun sonucunda sol el yüzük parmağının kırıldığı ve vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar oluştuğu öğrenildi. Ayrıca Aldatmaz’ın erkek mahpusların sayıca fazlalığı gerekçe gösterilerek revire çıkartılmadığı,  avukatının olayla ilgili suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

Yine Elazığ T Tipi Cezaevi’nde, 3 Temmuz 2017 tarihinde kadın mahpusların sayım sırasında gardiyanların fiziki ve sözlü şiddetine maruz kaldığı,  koğuşta bulunan 24 kadın mahpusun yanı sıra annesi ile beraber kalmakta olan N.Ç. isimli 4 yaşındaki bir çocuğun da gardiyanlar tarafından darp edildiği 10 Ağustos 2017 tarihinde basında çıkan haberlerden öğrenildi.

(08/090) Cezaevinde Açlık Grevi…

Hak ihlalleri ve işkence iddialarıyla gündeme gelen Tarsus T Tipi Kadın Cezaevi’nde tutulan 52 mahpusun 8 Ağustos 2017 tarihinde 5 günlük açlık grevine bağladığı 10 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi. Açlık grevinin talepleri arasında cezaevine sevk sırasında yaşanan darp ve işkence olaylarının sorumluları hakkında soruşturma açılması; hasta mahpusların tedavisinin yapılması; kapalı görüşlerde TC numarasının girilerek görüş yapılması uygulamasına son verilmesi; sosyal ve kültürel hakların uygulanmasının engellenmemesi; el konulan kişisel eşyaların mahpuslara geri verilmesi; disiplin cezalarına son verilmesi gibi istekler yer aldığı bildirildi.

(08/091) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Ret Cevabı…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları Nevroz Uysal, Cengiz Yürekli ve Mazlum Dinç’in müvekkilleri ile görüşmek için 10 Ağustos 2017  tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvurunun aynı gün içinde  5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun gereğince hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi. Son ret ile Öcalan ile görüşmek için yapılan başvurular 678. kez reddedilmiş oldu.

(08/092) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 9 Ağustos 2017 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına sokağın girişini kalkanlarla kapatan polis izin vermedi ve yapılmak istenen basın açıklamalarına müdahale etti. İki açıklamaya dönük polis müdahalesinde de gözaltına alınan olmadığı öğrenildi.

(08/093) Gazeteci Nedim Türfent’in Yargılandığı Dava…

KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Nedim Türfent hakkında  ‘örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt propagandası yapmak’ iddialarıyla Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 9 Ağustos 2017 tarihinde devam edildi. Türfent duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Duruşmada 1 tanık dinlendi. Tanık, Türfent hakkında verdiği ifadenin işkence altında alındığını ve Türfent’i tanımadığını belirtti.

Tanık ifadesinin ardından, duruşmanın 6 saat gecikmeli başlamasından dolayı mahkeme heyeti ile avukatlar arasında bir tartışma yaşandı. Tartışma sonrasında avukat Harika Günay Karataş’ın mahkeme tarafından duruşma salonundan çıkartılması üzerine, diğer avukatların da salondan çıktığı öğrenildi.

Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 1 Kasım 2017 tarihine erteledi.

(08/094) Gözaltına Alınan Gazeteciler…

“FETÖ/PDY Medya Yapılanması Soruşturması” kapsamında 35 gazeteci hakkında 10 Ağustos 2017 tarihinde Bylock kullanmak iddiasıyla gözaltı kararı çıkartıldığı ve 9 gazetecinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri: Birgün gazetesi editörün Burak Ekici, Muhsin Pilgir, Ömer Faruk Aydemir, Sait Gürkan Tuzlu, Cüneyt Seza Özkan, Yusuf Duran, Ahmet Feyzullah Özyurt, Ahmet Sağırlı, Mutlu Özay.

(08/095) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

9 Ağustos 2017 tarihinde Antalya’da 1 kişinin, Kayseri’de haklarında gözaltı kararı çıkarılan 30 kişiden 26’sının gözaltına alındığı basında çıkan haberlerden öğrenildi.

9 Ağustos 2017 tarihinde Mersin’de 10 asker hakkında gözaltı kararı çıkartıldığı ve bunların yakalanması için 7 ilde operasyonların yapıldığı bildirildi.

3 Ağustos 2017 ve takip eden günlerde Giresun’da gözaltına alınan 31 kişiden 29’unun 9 Ağustos 2017 tarihinde savcılığa sevk edildiği, 3 kişinin savcılık sorgusu sonrasında serbest bırakıldığı, 10 kişinin çıkarıldığı mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı ve 16 kişinin ise tutuklandığı bildirildi. 2 kişinin ise halen gözaltında olduğu öğrenildi.

Balıkesir merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 31 kişiden 21’inin çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığı ve 10’unun da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi.

(08/096) Eğitim Hakkı Engellenen Akademisyen…

Görev yaptığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden KHK ile ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter lisans yerleştirme sınavında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nü kazandı. Ankara Üniversitesi, 8 Ağustos 2017 tarihinde, Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde bir değişiklik yaptı ve yönetmeliğin 5. maddesinin 7. bendine  “Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almamış veya herhangi bir nedenle kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” ifadesini ekledi. Bu düzenleme ile Yiğiter’in üniversiteye kayıt yaptırması engellenmiş oldu.

(08/097) OHAL Komisyonu’na Başvuramayan Kurumlar…

OHAL uygulamaları ilgili mağduriyetleri gidermek iddiasıyla kurulan OHAL Komisyonu’na IMC TV, Hayatın Sesi TV, Van TV, Özgür Gün TV, Jiyan TV, Azadi TV ve TV10 kanallarının başvuramadığı öğrenildi. Başvuru yapamama nedeninin internet üzerinden bir ön başvuru formu oluşturan Komisyonun ilgili sayfasında bu kanallarının isminin yer almaması olduğu bildirildi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol.