MENÜ
ANA SAYFA
x

15-17 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

15 -17 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/125) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

15 Temmuz 2017 tarihinde basında yer alan haberlerde, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde devam eden askeri operasyon sırasında helikopterlerin bölgeyi bombaladığı ve buna bağlı olarak ormanlık alanda yangın çıktığı iddia edildi.

16 Temmuz 2017 tarihinde Şırnak’ta sürmekte olan askeri operasyon sırasında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1 askerin öldüğü öğrenildi.

(08/126) Yüksekova’da Öldürülen Köy Muhtarı…

3 gündür kayıp olan Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı Kadıköy köyü muhtarı Nurettin Altun, 17 Ağustos 2017 sabahı köyün dışında ölü bulundu. Basında yer alan haberlerden Altun’un ölümünün HPG tarafından üstlenildiği öğrenildi.

(08/127) Van’da Karakola Dönük Saldırıda Yaralanan Çocuk…

Van’ın Başkale ilçesindeki İlçe Jandarma Komutanlığı’na PKK militanları havan topuyla saldırdı. Saldırı sonrasında çıkan çatışmada E.S. (12, k) isimli çocuğun evinin önünde sol dizinin üst kısmına isabet eden bir mermiyle yaralandığı ve Başkale Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi.

(08/128) İzmir’de Polis Tarafından Darp Edilen İnsan Hakları Savunucusu…

İnsan Hakları savunucusu Deniz Bayrak 15 Ağustos 2017 tarihinde HDP tarafından İzmir’de gerçekleştirilen Adalet ve Vicdan Nöbeti’ne yönelik polis müdahalesi sırasında darp edildi. Darp raporu almak için hastaneye giden Bayrak’a polise ifade vermediği gerekçesiyle rapor verilmediği öğrenildi.

İHD gözlemcisi olarak alanda bulunan Caner Canlı’nın da darp edildiği bildirildi. Canlı, darp ederken polisin kendine “Biz sizi de biliyoruz. Defolun gidin buradan. Sizi burada bulundurmayacağız” dediğini belirtti.

(08/129) İstanbul’da Gözaltında İşkence İddiası…

İstanbul’da yapılan bir ev baskınında gözaltına Ayşe Yağmahan’ın gözaltına alınırken yere yatırılarak ters kelepçelendiği, buna tepki gösteren ağabeyi Reşat Yağmahan’ın da darp edildiği 15 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi. Polisin ayrıca ev baskını sırasında evde bulunanların aralarında Kürtçe konuşmasına da izin vermediği belirtildi.

(08/130) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

Tarsus T Tipi Kadın Cezaevi’nde tutulan kadın mahpuslardan Saadet Akın,  15 Ağustos 2017 tarihinde basına yansıyan açıklamasında, Tarsus C Tipi Cezaevi’nden T Tipi Cezaevi’ne sevk sırasında darp edildiğini, tehditlere maruz kaldığını ifade etti. Akın ayrıca kapalı görüşler öncesinde mahpuslara TC kimlik numaralarının son 6 hanesinin tuşlanması yönünde baskı yapıldığı, bunu kabul etmeyenlere görüş yasağı cezası verildiğini belirtti.

Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde mahpusların kaldığı odaların gece yarısı köpeklerle gelen gardiyanlar tarafından arandığı, aramalarda mahpuslara ait eşyaların dağıtıldığı, eşyalara zarar verildiği, buna karşı çıkan mahpusların ise darp edilerek süngerli odaya götürüldüğü ve orada da darp edildiği 15 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi.

15 Ağustos 2017 tarihinde yine basında yer alan haberlerde, Gümüşhane E Tipi Cezaevi’nden istekleri ve iradeleri dışında Elazığ 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevlerine sevk edilen mahpuslara 12 saat süren yol boyunca su verilmediği iddia edildi.

Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde mahpusların yanlarında bulunan kitaplara el konulduğu, aileleri tarafından mahpuslara gönderilen elbiselerin mahpuslara verilmediği 15 Ağustos 2017 tarihinde öğrenildi.

Edirne F Tipi Cezaevinde tutulan HDP Milletvekili Abdullah Zeydan’a hastaneye sevki sırasında kelepçe takılmak istendiği, Zeydan’ın bunu kabul etmemesi üzerine hastaneye götürülmediği 16 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi. Sindirim sitemindeki rahatsızlıktan dolayı yaklaşık 20 gün önce kelepçe takılmadan Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne götürülen Zeydan’a kolonoskopi yapılması için 15 Ağustos 2017 tarihine gün verilmişti.

Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan kadın mahpusların cezaevinde Temmuz ayı içinde maruz kaldıkları hak ihlallerini raporlaştırdıkları 16 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi. Buna göre mahpuslara ve yakınlarına keyfi bir şekilde iletişim ve görüş yasağı verilmektedir, mahpuslara temizlik malzemesi verilmemektedir, hasta mahpus Sultan Işıklı’ya kullanması gereken ilaçları verilmemektedir, Ufuk Keskin’den Yıldız Keskin’e gönderilen mektuplar muhatabına verilmemiştir, 2 hasta mahpusun kan tahlillerinin sonuçları kan verdikleri tarihten 3 hafta ve 1 ay sonra çıkmıştır. Bunlara ek olarak Temmuz ayı içinde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak için açlık grevi yapan 14 mahpus hakkında disiplin soruşturması açılmıştır, 1 mahpusa görüş ve 2 mahpusa iletişim cezası verilmiştir. 2 mahpusa verilen iletişim cezası, 1 mahpusa verilen ziyaret cezası Temmuz ayı içinde uygulanmıştır.

Cezası 6 ay ertelenerek Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilen 9 aylık hamile Remziye Baskak, 17 Temmuz 2017 tarihinde basında yer alan açıklamasında, yürümekte zorlanmasına rağmen revire kelepçelenerek götürüldüğünü, revirde kontrollerinin yapılmadığını ifade etti. Baskak ayrıca cezaevine 6 aylık bebeği olan bir mahpusun getirildiğini ve bebeğin çıplak bir vaziyette x-ray cihazından geçirildiğini belirtti.

Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde tutulmakta olan Fesih Taş’ın annesi Selva Taş, 17 Ağustos 2017 tarihinde basına yansıyan açıklamasında, oğlunun kaldığı hücrenin 2 hafta önce gardiyanlar tarafından basıldığını, bu sırada oğlunun ters kelepçelendiğini ve darp edildiğini iddia etti. Selva Taş, oğlunun daha sonra süngerli odada 1,5 saat tutulduğunu belirtti.

(08/131) Cezaevinde Açlık Grevi…

Açıldığı günden beri işkence ve diğer kötü muamele iddialarıyla gündeme gelen Tarsus T Tipi Kadın Cezaevi’nde tutulan 12 mahpusun 15 Ağustos 2017 tarihinde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başladığı öğrenildi.

Açlık grevinin talepleri arasında cezaevine sevk sırasında yaşanan darp olaylarının sorumluları hakkında soruşturma açılması, tek tip elbise uygulamasından vazgeçilmesi, hasta mahpusların tedavisinin yapılması, 2 kişiden oluşan temsilciğin kabul edilmesi, mahpusların sosyal, kültürel ve sportif haklarını kullanmalarına engel olunmaması, mahpuslara ait el konulan kişisel eşyaların geri verilmesi gibi başlıklar yer almaktadır.

Aynı cezaevinde daha önce de 8 Ağustos 2017 tarihinde cezaevindeki işkence ve hak ihlallerinin son bulması amacıyla 5 günlük açlık grevi yapılmıştı.

(08/132) Cezaevinde Açlık Grevi…

Denzili T Tipi Cezaevi’nde tutulan Esra Arıkan isimli trans bir mahpusun maruz kaldığı hak ihlallerine ve kimliğinden kaynaklı karşılaştığı kötü muamelelere karşı 4 Ağustos 2017 tarihinde açlık grevine başladığı 16 Ağustos 2017 tarihinde öğrenildi.

(08/133) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Ret Cevabı…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları Faik Özgür Erol, Ebru Günay ve İbrahim Bilmez’in müvekkilleri ile görüşmek için 15 Ağustos 2017 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvurunun aynı gün içinde 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun gereğince hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi.

16 Ağustos 2017 tarihinde ise avukatlar Rezan Sarıca, Cengiz Çiçek ve Serbay Köklü’nün Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuruda bulunduğu ve bu başvurunun da aynı gün içinde aynı gerekçeyle reddedildiği bildirildi.

Son ret kararları ile Öcalan ile görüşmek için yapılan başvurular 680. kez reddedilmiş oldu.

(08/134) Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili Refakatçi Talebinin Kabulü…

İşlerine geri dönmek için başladıkları açlık grevini, tutulmakta oldukları hapishane hücrelerinden zorla götürüldükleri Sincan İnfaz Kampüsü Hastanesinde sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için yapılan yanlarında refakatçi bulundurma talebi 15 Ağustos 2017 tarihinde kabul edildi.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 29 Temmuz 2017 tarihinde zorla Sincan İnfaz Kampüsü Hastanesi’ne sevk edilmişti. O tarihten beri Gülmen ve Özakça, hayatlarını tek başlarına idame ettiremeyeceklerini belirten tıbbi bir rapor olmasına rağmen,  hastanede tek başlarına kalmaktaydı.

(08/135) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 15 ve 16 Ağustos 2017 tarihlerinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına sokağın girişini kalkanlarla kapatan polis izin vermedi ve yapılmak istenen basın açıklamalarına müdahale etti.

15 Ağustos 2017 saat 13.30 ve 18.00’de yapılan basın açıklamalarına dönük polis müdahalelerinde gözaltına alınan olmamasına rağmen saat 13.30’daki basın açıklamasında İlker Işık isimli bir kişinin ve ismi belirlenemeyen 1 çocuğun polis tarafından darp edildiği öğrenildi.

16 Ağustos günü gerçekleşen polis müdahalelerinde de gözaltına alınan olmadığı bildirildi.

14 Ağustos 2017 tarihinde Yüksel Caddesi’nde yapılmak istenen açıklama sırasında gözaltına alınan Acun Karadağ, Sultan Aydoğdu ve Simge Aksam 15 Temmuz 2017 tarihinde savcılığa sevk edildi. Söz konusu 3 kişinin savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı ve Karadağ hakkında 13 Temmuz 2017 tarihinden beri uygulanmakta olan ev hapsinin ise kaldırıldığı öğrenildi.

(08/136) Beşiktaş Maçında “Nuriye Semih Yaşasın” Pankartı Açtıkları Gerekçesiyle Tutuklanan Taraftarlar…

Beşiktaş ile Konyaspor arasında 6 Ağustos 2017 tarihinde Samsun’da  oynanan Süper Kupa finalinde “Nuriye Semih Yaşasın” yazılı pankart açtıkları için 17 taraftar hakkında yakalama kararı çıkarıldığı ve bunlardan 12’sinin 16 Temmuz 2017 tarihinde Ankara, İstanbul ve Samsun’da gözaltına alındığı öğrenildi. Aynı gün mahkemeye çıkartılan 10 kişinin örgüt propagandası yapmak iddiasıyla tutuklandığı ve 2 kişinin de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi. Aynı olay kapsamında daha önce de 1 kişi tutuklanmıştı. Tutuklananların isimleri: Duygu Uzun, Mehmet Mert Aydos, Ufuk Bıyık, Haydar Aktan, Anıl Çobanoğulları, Bilal Canberk Dönmez, Erkan Akbaba, Didem Doğan, Cemil Doğan, Özge Öznur Uysal ve 13 Ağustos 2017 tarihinde tutuklanan Volkan Çalışkan.

(08/137) Gözaltına Alınan DBP Eş Genel Başkanı…

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Siirt’te yürütülen bir soruşturma kapsamında 12 Ağustos 2017 tarihinde Adana’da gözaltına alınmış ve daha sonra Siirt’e götürülmüştü. Arslan 16 Ağustos 2017 tarihinde Siirt’te mahkemeye sevk edildi ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Son 2 tahliye ile beraber tutuklu sayısı 9 oldu.

(08/138) Tutuklanan Belediye Eşbaşkanı…

Yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanan Lice Belediye Eşbaşkanı Rezan Zuğurli, hakkında kesinleşmiş ceza olduğu gerekçesiyle 17 Ağustos 2017 tarihinde Diyarbakır’ın Çamlıca semtinde gözaltına alındı ve daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Zuğurli’nin önünün zırhlı polis aracıyla kesildiği ve araçtan inen polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındığı, yanında olan annesinin de polis şiddetine maruz kaldığı bildirildi. Yaşananlara tepki gösteren bir kişinin de darp edilerek zırhlı araca bindirildiği öğrenildi.

Rezan Zuğurli hakkında Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ gerekçesiyle verilmiş 4 yıl 2 ay hapis cezası bulunmaktadır. Zuğurli bu dava kapsamında 13 ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

(08/139) Gözaltına Alınan Gazeteci…

İleri Haber editörlerinden İzgen Gökçe, 15 Ağustos 2017 tarihinde Bartın’da evinden gözaltına alındı. Gökçe’nin evinde yapılan aramada telefonuna ve bilgisayarına polis tarafından el konulduğu öğrenildi. Aynı soruşturma kapsamında 4’ü TKP üyesi ve 1’i de FKF üyesi olmak üzere 5 kişi hakkında daha gözaltı kararı olduğu bildirildi. Aynı gün içinde ifadesinin alınması için Ankara’ya getirilen İzgen Gökçe, savcılıktan serbest bırakıldı.

(08/140) Tutuklanan Gazeteciler…

“FETÖ/PDY Medya Yapılanması Soruşturması” kapsamında ByLock kullandıkları iddiasıyla 10 Ağustos 2017 tarihinde gözaltına alınan 11 gazeteci 16 Ağustos 2017 tarihinde mahkemeye sevk edildi. 9 kişi (Burak Ekici, Muhsin Pilgir, Ömer Faruk Aydemir, Sait Gürkan Tuzlu, Cüneyt Seza Özkan, Ahmet Feyzullah Özyurt, Mutlu Özay ve Yasir Kaya) mahkeme tarafından tutuklanırken, 2 kişi (Yusuf Duran ve Ahmet Sağırlı) ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ayrıca aynı soruşturma kapsamında 24 kişinin de arandığı öğrenildi.

(08/141) Gözaltına Alınan Gazeteci…

13 Ağustos 2017 tarihinde Ankara’da gözaltına alınan ve aralarında Dihaber muhabiri Deniz Nazlım ve HDP yöneticilerinin de olduğu 9 kişinin emniyetteki ifade işlemleri sonrasında 15 Ağustos 2017 tarihinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(08/142) Gözaltına Alınan 9 Aylık Hamile Kadın…

Mersin’de kesinleşmiş cezası nedeniyle 5 Ağustos 2017 tarihinde gözaltına alınan ve daha sonra Tarsus T Tipi Cezaevi’ne konulan 9 aylık hamile Remziye Baskak’ın cezasının Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6 ay ertelendiği ve Baskak’ın tahliye edildiği öğrenildi.

(08/143) Antalya’da Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçesiyle Gözaltına Alınan Kişi…

16 Temmuz 2017 tarihinde Antalya’da Halkevi üyesi Serap Saime Yılmaz’ın sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı,  telefonuna ve bilgisayarına el konulduğu öğrenildi.

(08/144) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

15 Ağustos 2017 tarihinde Batman’da aralarında görevden uzaklaştırılan DBP’li belediye meclis üyelerinin de olduğu 7 kişinin evlerine baskın yapılarak gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri: Aziz Aksın, Hürriyet Kaytar, Necmi Dilmaç, Nasır Taş, İkram Görnü, Ekrem Çelik, Azad Çiftçi.

Sosyal medya paylaşımlarında Trabzon’un Maçka ilçesindeki bir çatışmada hayatını kaybeden Eren Bülbül’e hakaret ettiği iddiasıyla 14 Ağustos 2017 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltına alınan O.A. (17, e) isimli bir çocuğun 15 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklandığı öğrenildi.

16 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul’da sosyal medya paylaşımlarında örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla M.İ, N.L. ve O.Ö. isimli 3 kişinin İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

16 Ağustos 2017 tarihinde HPG militanlarının cenazelerine katıldıkları gerekçesiyle Ağrı’nın Diyadin ilçesinde 4 ve Erzurum’dan dönerken yolda 1 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların isimleri: Birol Polat, Hakan Özden, Hanifi Özer, Serhat Canlı ve soyadı öğrenilemeyen Suat. Hakan Özden’in aynı gün içinde polis ifadesinin sonrasında serbest bırakıldığı, diğer 4 kişinin ise 17 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

DBP Saray İlçe Eşbaşkanı Tuncer Kalkali ve belediye meclis üyesi Sıddık Akın 16 Ağustos 2017 tarihinde Van’ın Saray ilçesinde jandarma tarafından gözaltına alındı.

13 Ağustos 2017 tarihinde Van ve ilçelerinde gözaltına alınan 23 kişiden 6’sının 16 Ağustos 2017 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı, 17 kişinin ise halen gözaltında olduğu öğrenildi.

12 Ağustos 2017 tarihinde Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gözaltına alınan ve DBP eski yöneticisi Mehdi Tunç’un da aralarında olduğu 5 kişinin 16 Ağustos 2017 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi.

HDP tarafından Diyarbakır, İstanbul ve Van’dan sonra İzmir’de başlatılan Vicdan ve Adalet Nöbeti sırasında, 15 Ağustos 2017 tarihinde 2 kişinin darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan kişilerin kaşlarının maruz kaldıkları darp sonucu patladığı bildirildi. Gözaltılara ve polis şiddetine tepki gösteren İHD yöneticilerinin de darp edildiği öğrenildi. Polisin ayrıca sarı basın kartı olmayan gazetecilerin çekim yapmasına ve nöbet alanına girmesine izin vermediği de bildirildi.

(08/145) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

15 Ağustos 2017 tarihinde Aksaray’da hakkında yakalama kararı olan bir eski binbaşının, Siirt’te 9 kişinin, Kocaeli merkezli bir soruşturma kapsamında 27 askerin, Malatya merkezli bir soruşturma kapsamında 11 kişinin, Adıyaman’da 3 kişinin, Denizli’de 18 kişinin, Kocaeli merkezli bir soruşturma kapsamında Aksaz Deniz Üs Komutanlığında görevli 5 askerin, Nevşehir’de 7 kişinin gözaltına alındığı basında yer alan haberlerden öğrenildi.

15 Ağustos 2017 tarihinde Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında eski Tübitak çalışanı 33 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldığı ve bu kişilerin yakalanması için operasyonların başlatıldığı bildirildi.

Ordu merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 19 kişiden 7’sinin polisi ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı ve 12 kişinin ise 15 Ağustos 2017 tarihinde mahkemeye sevk edildiği öğrenildi. Bu 12 kişiden 8’i tutuklanırken, 4’ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara’da ByLock kullandıkları ve Bank Asya’da hesapları bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan 5 kişinin 15 Ağustos 2017 tarihinde çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandığı öğrenildi.

4 Ağustos 2017 tarihinde Iğdır’da gözaltına alınan 9 kişinin 15 Ağustos 2017 tarihinde mahkemeye sevk edildiği ve bunlardan 6’sının tutuklandığı ve 3 ‘ünün ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi.

Muğla’da gözaltına alınan ByLock kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 31 kişiden 12’si 15 Ağustos 2017 tarihinde mahkemeye sevk edildi. Bunlardan 4’ünün tutuklandığı ve 8’inin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

16 Ağustos 2017 tarihinde Malatya’da 7 kişinin, Yalova merkezli bir soruşturma kapsamında 2 askerin, Antalya’da hakkında yakalama kararı bulunan eski bir yarbayın, Tekirdağ merkezli bir soruşturma kapsamında 5 kişinin, Antalya’da 8 kişinin gözaltına alındığı 16 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden öğrenildi.

3 Ağustos’ta Giresun’da gözaltına alınan 31 kişiden biri asker ve diğeri avukat son 2’si 16 Ağustos 2017 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında daha önce 17 kişi tutuklanmış; 3 kişi savcılık tarafından ve 9 kişi de adli kontrol şartıyla mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı.

Muğla’da gözaltına alınan 1 kişi 16 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

(08/146) DBP EŞ Genel Başkanı’nın ve Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı’nın Yargılandığı Dava…

DBP EŞ Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak hakkında Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 15 Ağustos 2017 tarihinde devam edildi. Tuncel ve Kışanak’ın tutuklu yargılandığı davanın iddianamesinde Tuncel‘in ‘örgüt üyesi olmaktan’ ve ‘örgüt propagandası yapmaktan’; Kışanak’ın ise ‘örgüt kurmak ve yönetmekten’, ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamaktan’ ve ‘örgüt propagandası yapmaktan’ cezalandırılması istenmektedir.

Mahkeme başkanının izleyicilerin duruşmaya alınmaması yönündeki kararı üzerine avukatların mahkeme başkanı ile görüştüğü ve olumlu bir sonuç çıkmaması üzerine de duruşmaya katılmadıkları öğrenildi.

Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak’ın katılmadığı duruşmada mahkeme başkanının salona alınacak izleyici sayısına kısıtlama koyması üzerine avukatların da bir süre sonra salonu terk ettiği öğrenildi. Ayrıca duruşma salonuna polislerin yasak olmasına rağmen silahlarıyla girdiği de bildirildi.

Mahkeme heyeti, Kışanak ve Tuncel’in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 15 Eylül 2017 tarihine erteledi.

Gültan Kışanak 31 Ekim 2016 ve Sebahat Tuncel ise 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmıştı.

(08/147) İzmir’de Engellenen Etkinlik…

Üniversite öğrencilerinin 22-28 Ağustos tarihleri arasında İzmir’in Menderes ilçesinde gerçekleştirilmeyi planladıkları 12. Kolektif Yaz Kampı (Yaz Kampüsü) etkinliğinin Menderes Kaymakamlığı tarafından OHAL gerekçe gösterilerek engellendiği öğrenildi.

 

 

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol.