MENÜ
ANA SAYFA
x

18 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

18 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/148) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

17 Ağustos 2017 tarihinde Hatay’ın İskenderun ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1 askerin öldüğü öğrenildi.

Hakkari Valiliği, 18 Ağustos 2017 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesi kırsalında askeri operasyon sırasında yaşanan patlama sonucu 1 korucunun öldüğünü ve 1 korucunun da yaralandığını açıkladı.

11 Ağustos 2017 tarihinde Şırnak’ın kırsal alanında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1 militanın; 4 Ağustos 2017 tarihinde Bingöl’de çıkan çatışmada 1 militanın öldüğü 18 Ağustos2017 tarihinde açıklandı.

(08/149) Antalya’da Polis Tarafından Darp Edilen Rus Vatandaşı…

Antalya’nın Muratpaşa ilçesindeki bir alış veriş merkezinde 17 Ağustos 2017 akşamı polis memuru Serkan Yaralı’nın 4 kişilik Rus turist grubunun kimliklerini şüphe üzerine kontrol etmek istemesi üzerine polis memuru ile turistler arasında tartışma çıktığı öğrenildi. Basında yer alan haberlerde, tartışma sırasında Vladislav Rajja isimli turistin polis memuruna kafa attığı ve sonrasında alışveriş merkezindeki özel güvenlik görevlilerinin de turistlere müdahale ettiği ve onları darp ettiği iddia edilmektedir. Müdahale sonrasında 4 turistin kelepçelenerek gözaltına alındığı ve başına darbe alan Vladislav Rajja’nın polis aracına bindirileceği sırada fenalaştığı ve bilincinin kapandığı kaydedildi. Hastaneye kaldırılan Rajja’nın yoğun bakım servisinde tedavi altına alındığı öğrenildi.

(08/150) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

18 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerde, Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde tutulan Umut Gündüz Altın, Murat Yüksel ve Musa Kurt isimli 3 mahpusun havalandırmada bulunan kamerayı kapattıkları gerekçesiyle 30 kadar gardiyan tarafından darp edildiği ve daha sonra çıplak bir şekilde süngerli odaya konulduğu iddia edildi. Darp sonucu mahpusların görme yetisinde kayıp yaşandığı ve vücutlarında darp izleri ile morluklar olduğu bildirildi. Darp edilen mahpuslardan Umut Gündüz Altın’ın babası Cengiz Altın, basına yansıyan açıklamasında götürüldükleri cezaevi doktorunun çocuğuna ve diğer iki mahpusa “Siz kendi kendinizi dövmüşsünüz” dediğini dile getirdi.

Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde tutulan Ezgi Kul isimli bir mahpusun kaldığı odanın gardiyanlar tarafından basıldığı, mahpusa ait elbiselerin alınmak istendiği ve buna itiraz eden mahpusun darp edildiği 18 Ağustos 2017 tarihinde öğrenildi.

(08/151) Öcalan ile Görüşme Başvurusunun Reddi…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın abla ve kardeşi ile İmralı adasında tutulan Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysel Aktaş’ın ailelerinin 18 Ağustos 2017 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı görüşme başvurusunun aynı gün içinde 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun gereğince hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi.

(08/152) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 17 Ağustos 2017 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına sokağın girişini kalkanlarla kapatan polis izin vermedi ve yapılmak istenen basın açıklamalarına müdahale etti.

Saat 13.30’da yapılan basın açıklamasına dönük polis müdahalesinde ismi belirlenemeyen 2 kişinin darp edilerek gözaltına alındığı; saat 18.00’de yapılan basın açıklamasına dönük polis müdahalesinde ise gözaltına alınan olmadığı öğrenildi.

(08/153) Tutuklanan Gazeteci…

KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Mehmet Sıddık Damar’ın 18 Ağustos 2017 tarihinde hakkında açılan bir soruşturma kapsamında ifade vermek için Kızıltepe Adliyesi’’ne gittiği ve savcılık ifadesi sonrasında sevk edildiği mahkeme tarafından sosyal medya paylaşımlarında örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandığı öğrenildi.

(08/154) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

17 Ağustos 2017 tarihinde Muş’ta aralarında DBP ve HDP üyelerinin de olduğu 11 kişinin örgüt üyesi olmak ve örgüte yardım etmek iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. İsimleri öğrenilemeyen 11 kişinin Muş Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü bildirildi.

18 Ağustos 2017 tarihinde Elazığ’da 11 kişinin sosyal medya hesaplarında örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

Mersin’in Tarsus ilçesinde gözaltına alınan 2’si çocuk 13 kişinin 18 Ağustos 2017 tarihinde savcılığa sevk edildiği bildirildi. 2 çocuğun savcılık ifadesinden sonra serbest bırakıldığı; tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 11 kişiden 6’sının ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklandığı, 5 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

(08/155) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

17 Ağustos 2017 tarihinde Manisa merkezli bir soruşturma kapsamında 17 kişinin, Kütahya’da 2 kişinin, Malatya’da 2 askerin, Kars’ta 6 kişinin, Konya merkezli bir soruşturma kapsamında 20 kişinin gözaltına alındığı basında yer alan haberlerden öğrenildi.

17 Ağustos 2017 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Maliye Bakanlığı eski çalışanı 70 kişi hakkında ByLock kullandıkları gerekçesiyle gözaltı kararı çıkartıldığı ve bu kişilerin yakalanması için çalışmalara başlandığı öğrenildi.

Antalya’da gözaltına alınan 8 kişiden 1’inin polis ifadesi sonrasında serbest bırakıldığı ve 7’sinin ise 17 Ağustos 2017 tarihinde çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandığı bildirildi.

Bursa’da gözaltına alınan 11 kişiden 7’sinin 17 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından ByLock kullandıkları ve Bank Asya’da hesapları olduğu gerekçesiyle tutuklandığı ve 4’ünün ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi.

(08/156) Mardin’de Yargılanan Kişi…

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy köyünde 11 Şubat 2017 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında başlatılan askeri operasyon sırasında gözaltına alınıp 1 Mart 2017 tarihinde tutuklanan Abdi Aykut, hakkında ‘örgüte yardım ve yataklık etmek’ iddiasıyla Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Abdi Aykut gözaltında yoğun işkenceye maruz kalmış ve işkence görmüş haldeki fotoğrafları basına yansımıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bunun üzerine “Hukuk devletinin dışında hiçbir şey yapılmıyor. O yaşlı dediğiniz adam ise teröre ev sahipliği yapıyor” demişti.

(08/157) Şemdinli’de Sokağa Çıkma Yasağı…

Hakkari Valiliği 17 Ağustos 2017 tarihinde yaptığı açıklamayla Şemdinli ilçesine bağlı 3 köyün mülki sınırları içerisinde açıklamanın yapıldığı tarihten itibaren  3 gün süreyle saat 19.45 ile 05.16 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

 

 

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol.