MENÜ
ANA SAYFA
x

17 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

17 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/148) Sağlık Haklarının Engellenmesine Karşı Açlık Grevi Yapan Mahpuslar…

16 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve 27 gündür açlık grevinde olan ağır hasta mahpus Dicle Bozan’ın, Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildiği öğrenildi. Dicle Bozan, Elazığ Cezaevi’nden Menemen R Tipi Cezaevi’ne 9 ay önce sevk edilmiş, ancak burada tedavi hakkı engellenmişti. Bunun üzerine 20 Nisan 2018 tarihinde mahpuslar Ergin Aktaş, Yusuf Bulut ve Ehmedê Xemî ile birlikte tedavi hakkına yönelik engellemelerin ve baskıların son bulması talepleriyle açlık grevine başlamıştı.

Menemen R Tipi Cezaevi’nde açlık grevinde olan 4 mahpusla ilgili bir basın açıklaması düzenleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu mahpusların durumuna ilişkin bilgi verdi. Söz konusu basın açıklamasında, Ergin Aktaş’ın biri dirsekten diğeri bilekten olmak üzere her iki elinin de olmadığı, KOAH hastası olduğu, tek başına kalamaz raporlarına rağmen tek kişilik hücrede tutulduğu; Dicle Bozan’ın bir bacağının kesik olduğu, diğer bacağında ve karın bölgesinde yaralar bulunduğu, bir yıla yakın bir süredir bağırsaklarının dışarıda olduğu ve bunun için gerekli ameliyatın yapılmadığı; Yusuf Bulut’un ince bağırsak kanseri olduğu, Ehmedi Xami’nin ise felçli olduğu ve tekerlekli sandalye kullandığı belirtildi.

(05/149) Cezaevlerinde İşkence ve Kötü Muamele Raporu…

16 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın cezaevlerinden kendisine gönderilen mektuplardaki sorunları rapor haline getirerek Adalet Bakanlığı’na ilettiği öğrenildi. Söz konusu haberlerde, Silivri, Mersin, Van, Diyarbakır, Bolu başta olmak üzere çok sayıda cezaevinden gönderilen mektuplarda mahpusların ilaç temini için üç hafta bekledikleri, doktora götürülürken çift kelepçe takmaya zorlandıkları, revire götürüldüklerinde saatlerce bekledikleri, yazdıkları mektupların uzun sürelerce gönderilmediği, cezaevi yönetimlerinin şikâyet içeren mektupları göndermediği, 3 kişilik odalarda 8 kişi kalmaya zorlandıkları ve koridorda dahi askeri nizamda yürümeye zorlandıkları bildirildi.

(05/150) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 16 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

16 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Nazan Bozkurt, İlker Işık ve Mahmut Konuk) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde ise 6 kişinin (Nazan Bozkurt, Gülnaz Bozkurt, Simge Aksan, Acun Karadağ, İlker Işık ve Bülent Özgül) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 16 Mayıs 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(05/151) İstanbul’da Gözaltına Alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisi Üyeleri…

16 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden İstanbul’un Bağcılar, Sultangazi ve Ataşehir ilçelerinde yapılan ev baskınlarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi 7 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi. Gözaltına alınanların isimleri: Celal Yaman, Cansel Çevik, Gizem Şahin, Erol Çelikten, İsmet Yurtsever, Ali Murat Yıldız ve Mehmet Kandemir.

(05/152) İstanbul’da Gözaltına Alınan Sanatçı…

Oyuncu Barış Atay, 16 Mayıs 2018 tarihinde evinden gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Barış Atay’ın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. Emniyetteki işlemlerin ardından mahkemeye sevk edilen Barış Atay, aynı gün içinde serbest bırakıldı.

(05/153) Siirt’te Gözaltına Alınan Kişiler…

Siirt Valiliği 15 Mayıs 2018 tarihinde bir basın açıklaması yaparak Eruh ilçesinde İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan operasyonlarla 7 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Valilik açıklamasında gözaltı gerekçesi ‘örgüte yardım ve yataklık sağlayan şahısların deşifre edilmesi’ olarak gösterilirken gözaltına alınan kişilerin isimleri açıklanmadı.

(05/154) Afyon’da Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Gözaltına Alınan Kişi…

16 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Afyon’un Merkez ilçesine bağlı Büyükkalecik beldesinde B. A. isimli bir kişinin sosyal medya paylaşımlarında Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı öğrenildi. Almanya’dan tatil için Afyon’a geldiği belirtilen B. A., aynı gün çıkarıldığı Cumhuriyet Savcılığı tarafından yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı.

(05/155) İstanbul’da Evi Basılan Gazeteci…

17 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Artı TV çalışanı Mücahit Avras’ın İstanbul’un Pendik ilçesinde bulunan evinin polis tarafından basıldığı öğrenildi. Mücahit Avras hakkında, yaptığı haberler ve sosyal medya paylaşımları gerekesiyle ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla soruşturma açıldığı, yakalama ve arama kararının bu soruşturma kapsamında çıkarıldığı bildirildi.

(05/156) Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanının Yargılandığı Dava…

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Leyla Güven hakkında ‘silahlı örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 16 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Savunmaların ardından mahkeme Leyla Güven’in tutukluluğunun devamına karar verdi ve duruşmayı 11 Temmuz 2018 tarihine erteledi. Leyla Güven, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik operasyonuna dair sosyal medya paylaşımları ve açıklamaları gerekçesiyle 22 Ocak 2018 tarihinde Diyarbakır’da gözaltına alınmış, 31 Ocak 2018 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

(05/157) İstanbul’da Yasaklanan Etkinlik…

16 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü’nün, üç öğrenci kulübü tarafından düzenlenmek istenen etkinlikleri yasakladığı öğrenildi. Rektörlüğün, İş Güvenliği Kulübü tarafından düzenlenecek etkinliği Sungur Savran’ın katılmasını gerekçe göstererek, Sosyal Bilimler Kulübü tarafından düzenlenecek etkinliği Mücella Yapıcı’nın katılmasını gerekçe göstererek ve Makine Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenecek olan ‘Mezunlarla Sohbet’ etkinliği ise gerekçe gösterilmeden yasakladığı bildirildi.

(05/158) 24 Haziran 2018 Seçimleri…

16 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Aydın’ın Nazilli ilçesinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) düzenlemek istediği etkinlikler için anlaştığı işletme sahiplerinin tehdit edildiği iddia edildi. Söz konusu haberlerde, Nazilli ilçesine bağlı Dallıca mahallesinde bulunan belediyeye ait Saray Sosyal Tesisleri’nin işleten Talat Batur ile Rozi İzel’in, Dallıca Jandarma Karakolu’nda bulunan İsmail adlı bir astsubay tarafından HDP’nin kahvaltı programı için yer vermeleri sebebiyle tehdit edildikleri bildirildi.

(05/159) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

16 Mayıs 2018 tarihinde, Bolu merkezli bir soruşturma kapsamında 4 ilde yapılan operasyonlarda 14 kişi gözaltına alındı.

2 Mayıs 2018 tarihinde, Mardin merkezli bir soruşturma kapsamında 23 ilde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 37 kişiden 9’u çıkarıldıkları mahkeme tarafından 16 Mayıs 2018 tarihinde tutuklandı.

7 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınan avukat Sibel Sevinç Develi, çıkarıldığı mahkeme tarafından 16 Mayıs 2018 tarihinde tutuklandı.

(05/160) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

3’ü tutuklu 4 kişi hakkında İzmir 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 16 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme tutuklu sanıklardan Zübeyir Öksüz’ün 9 yıl 9 ay, Haşim Akdağ’ın 6 yıl 10 ay 15 gün, Nadir Gökkaya’nın 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve bu hükümle birlikte Nadir Gökkaya’nın tahliyesine karar verdi. Mahkeme tutuksuz sanık Fatih E.’nin 1 yıl 13 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Tutuklu 24 kişi hakkında Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 16 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme 13 sanığın ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’, ‘örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘örgüt üyesi olmak’ suçlarından 1 yıl 6 ay 22 gün ile 10 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca 2 kişinin dosyasının ayrılmasına ve 9 kişinin beraatına karar verdi.

(05/161) Hatay’da Özel Güvenlik Bölgesi İlanı…

Hatay Valiliği 16 Mayıs 2018 tarihinde yaptığı açıklama ile 10 bölgenin 16 Mayıs – 30 Mayıs 2018 tarihleri arasında 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu. Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilen alanlar: Oğulpınar Üs Bölgesi Çevresi, Hac Konaklama Üs Bölgesi, Aktepe Gediği Köyü bölgesi ve Hatay- Kilis karayolundan Höyük Krk. Bağlantı yolu, Sakız (Koruhöyük çıkışı), Akbaba (Sugediği Köyü bölgesi arazi ve yolları), Zafer Toka (Kaletepe Köyü arazi ve yolu), Bayraktar (İncirli Köyü arazi ve yolu), Halepli (Perişan Köyü bölgeleri arazi ve yolları), Sucu (Sucu Köyü bölgeleri arazi ve yolları), Güntepe (Şarkhamamı Köyü bölgesi arazi ve yolları ve Karakol geri hattı arazisi), Davutpaşa ve Bükülmez (Köyü arazi ve yolları).

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle.