MENÜ
ANA SAYFA
x

19 – 21 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

19 – 22 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/178) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

17 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 2 Aralık 2017 tarihinde Bingöl kırsalında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 4 militanın öldüğü öğrenildi.

20 Mayıs 2018 tarihinde Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi kırsalında askeri bir aracın geçişi sırasında önceden döşenmiş patlayıcı ile gerçekleştirilen saldırıda 2 asker öldü.

(05/179) Hakkari’de Yaşamını Yitiren Sivil Kişi…

15 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 12 Mayıs 2018 tarihinde Hakkari’ye bağlı Oğul köyü yolu üstünde başından vurulmuş bir şekilde bulunan Kadir Aslan isimli kişinin ölümünün HPG tarafından üstlenildiği öğrenildi.

(05/180) Ankara’da Saldırıya Uğrayan Üniversite Öğrencileri…

16 Mayıs 2018 tarihinde Ankara Üniversitesi’nin Cebeci Kampüsü’nde İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırısını protesto etmek için düzenlenen basın açıklamasına katılan 3 öğrenci 18 Mayıs 2018 tarihinde okul çıkışında ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Sopa ve kesici aletlerin kullanıldığı saldırıda 3 öğrencinin çeşitli yerlerinden yaralandığı bildirildi.

(05/181) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Balıkesir Kepsut Cezaevi’nde tutulan Dilan Uludağ isimli mahpusun gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kaldığı öğrenildi. Rapor almak isteyen Dilan Uludağ’ın bu talebinin cezaevi idaresi tarafından “doktor yerinde değil” denilerek reddedildiği bildirildi.

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden ağır hasta mahpus Mehdi Boz’un sevk edildiği Elazığ T Tipi Cezaevi’nin girişinde çıplak aranmayı kabul etmediği gerekçesiyle gardiyanların ve jandarmanın fiziksel şiddetine maruz kaldığı, sonrasında ters kelepçeli bir vaziyette götürüldüğü süngerli odada yaklaşık 5 saat tutulduğu ve daha sonra tek kişilik bir hücreye konulduğu öğrenildi. Haberde ayrıca maruz kaldığı fiziksel şiddet sonucu kaburgası zedelenen Mehdi Boz’un tedavisinin yapılmadığı belirtilmektedir.

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Van’ın Erciş ilçesinde yayın yapan Gazete Yaşam’ın Genel Yayın Yönetmeni İdris Yılmaz’ın Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 4 aydır tek kişilik bir hücrede tutulduğu, radyo ve televizyon verilmediği ve maruz kaldığı hak ihlalleri ile ilgili gazetelere gönderdiği mektupların sansürlendiği öğrenildi.

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Denizli Bozkurt Kadın Açık Cezaevi’nde adli mahpusların yanı konulan Rıfkiye Belpınar isimli bir siyasi mahpusun diğer mahpuslar tarafından tehdit edildiği öğrenildi. Söz konusu haberde önlem alınması için başvurduğu cezaevi idaresinin Rıfkiye Belpınar’a “Cezaevinde kalan kadınlar arasında asker şehit aileleri var. Bu nedenle güvenliğinin garantisini veremeyiz” yanıtını verdiği iddia edildi.

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Bayburt M Tipi Cezaevi’nde görüş öncesinde ince arama yapılmak istenen siyasi mahpusların, kabul etmedikleri bu uygulamayı protesto etmek için açık görüşe çıkmadıkları öğrenildi.

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Mardin E Tipi Cezaevi’nde tutulan siyasi mahpusların avukatları ile yaptıkları görüşmelerin görüntü ve ses kaydının alındığı gerekçesiyle 3 aydır avukat görüşüne çıkmadığı öğrenildi.

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Bafra Açık Cezaevi’nde tutulan Oğuzhan İnce isimli bir mahpusun  gardiyanlar tarafından “Burada Marksist Leninistler gibi sakalla gezemezsin. Kesmezsen kapalı cezaevine yollayacağız, zorla keseceğiz” denilerek tehdit edildiği öğrenildi.

(05/182) Sağlık Hakkı Engellenen Mahpus…

19 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Bakırköy Kadın Cezaevi’nde tutulan verem hastası Süreyya Bulut’un tedavisinin yapılmadığı, hastalığın diğer mahpuslara bulaşmaması için gerekli önlemlerin yeterince alınmadığı öğrenildi. Söz konusu haberlerde Bulut’un durumunun ağırlaşması ve kan kusmaya başlaması üzerine çağrılan gardiyanların mahpuslara “Bir leğen kan kusmazsa inanmıyoruz, bir leğen kussun. Biraz daha dursun hepinize bulaştırsın, hepiniz verem olun, sonra onu alıp götüreceğiz” dediği iddia edildi. Süreyya Bulut’un daha sonra hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

(05/183) Cezaevinde Açlık Grevi…

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden İzmir Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde kalan mahpusların cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlallerinin sona ermesi talebiyle 31 Mart 2018 tarihinde başlattıkları açlık grevinin cezaevi idaresinin sorunların çözüleceğini belirtmesi üzerine 14 Mayıs 2018 tarihinde sonlandırıldığı öğrenildi.

(05/184) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Ret Cevabı…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın abla ve kardeşi ile İmralı adasında tutulan Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysel Aktaş’ın ailelerinin 18 Mayıs 2018 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı görüşme başvurusunun aynı gün içinde 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun gereğince hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi. Son ret kararı ile birlikte ailelerin 11 Eylül 2016 tarihinden itibaren yaptıkları görüşme başvuruları 76. kez reddedilmiş oldu.

(05/185 Tek Tip Elbise Uygulaması ve Buna Yönelik Tepkiler…

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD) üyelerinin tek tip elbise uygulamasına karşı 19 Mayıs 2018 tarihinde Hatay’ın Samandağ ilçesinde yapmak istediği basın açıklamasına polis tarafından “izinsiz olduğu” gerekçesiyle izin verilmedi.

(05/186) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 18, 19 ve 20 Mayıs 2018 tarihlerinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

18 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu, Armağan Özbaş) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 4 kişinin (Acun Karadağ, Nazan Bozkurt, Gülnaz Bozkurt ve Alev Şahin) gözaltına alındığı bildirildi.

19 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Alev Şahin ve Gülnaz Bozkurt) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Alev Şahin, Gülnaz Bozkurt ve Bülent Özgül) gözaltına alındığı bildirildi.

20 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Alev Şahin) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Nazan Bozkurt, Acun Karadağ ve Gülnaz Bozkurt gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 18, 19ve 20 Mayıs 2018 tarihlerinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(05/187) İstanbul’da İmza Standına Polis Müdahalesi…

18 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’un Sultangazi ilçesindeki Mehmetçik İlköğretim Okulu yönetiminin öğrencilerden sürekli para toplamasını ve okul bahçesini ücretli otopark yapmasını protesto etmek için açılan imza standına müdahale eden polis 3’ü öğretmen ve 1’i veli toplam 4 kişiyi (Adem Kalpak, Celal Şahin, Gaffar Yıldırım ve Serdar Çelik) gözaltına aldı. Döne Cevher isimli bir öğretmenin ise evine yapılan baskın sonrasında gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan 5 kişinin aynı gün içinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

(05/188) Ankara’da Eyleme Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edilen Cemal Yıldırım’ın 19 Mayıs 2018 tarihinde Ankara Sakarya Caddesi’nde yaptığı eyleme müdahale eden polis, Cemal Yıldırım’ın elinde bulunan boş dövizi yırttı. Müdahale sonrasında polisin Cemal Yıldırım’ı gözaltına almadığı ve ona döviz açmadan oturabileceğini söylediği bildirildi.

(05/189) Ankara’da Gözaltına Alınan Üniversite Öğrencileri…

20 Mayıs 2018 tarihinde Ankara’da yapılan ev baskınlarında Ankara Üniversitesi öğrencisi 5 kişi (Şaban Çoban, Uğur Çelik, Ayşe Teke, Fevzi Taş ve Atakan Ata) gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 5 kişinin Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü bildirildi.

(05/190) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

18 Mayıs 2018 tarihinde 2011 Polislikten Komiserliğe Geçiş Sınavı sorularını örgüt üyelerine sızdırılmasına yönelik Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında 14 ilde düzenlenen operasyonlarda 18 kişi; Hatay merkezli bir soruşturma kapsamında 16 ilde düzenlenen operasyonlarda 23 muvazzaf asker gözaltına alındı.

Erzincan merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişiden 8’i 18 Mayıs 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 8 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

6 Mayıs 2018 tarihinde İzmir merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 73 kişiden 23’ü 19 Mayıs 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 8 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Böylece bu soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 50, adli kontrol şartıyla serbest bırakılanların sayısı ise 11 oldu. 12 kişi ise haklarındaki soruşturmalar uyarınca başka illere gönderilmişti.

20 Mayıs 2018 tarihinde KHK ile meslekten ihraç edilmiş ve hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan eski Boztepe Kaymakamı Cihan Kayaalp Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yasadışı yollarla yurtdışına çıkmaya çalışırken gözaltına alındı.

(05/191) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Tuzla Orhanlı Gişelerinde yaşananlara ilgili olarak 65 sanık hakkında İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 18 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan 6 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Harp Okulu öğrencisi 57 sanığı ise müebbet hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 2 sanığın ise beraatına karar verdi.

(05/192) 24 Haziran 2018 Seçimleri…

17 Mayıs 2018 tarihinde İzmir’de HDP’ye ait reklam afişlerinin kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildiği öğrenildi.

18 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Tunceli’nin Hozat ilçesinde İlçe Jandarma Komutanlığı’nın İlçe Seçim Kurulu’na bir yazı yazarak sadece 3 köyde sandık kurulmasına izin verileceğini bildirdiği öğrenildi.

18 Mayıs 2018 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Sakarya Caddesi üzerinde kurulan HDP standına ırkçı bir grup tarafından saldırı düzenlenmek istendi. Yaşanan gerginlikte yaralanan olmadığı ve saldırı girişimi sonrasında HDP’lilerin çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

19 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Hakkari Valiliği ve Hakkari İl Seçim Kurulu’nun Hakkari’deki 123 köy ve mahalledeki sandıkların 31 veya 32 yerde birleştirilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuruda bulunduğu öğrenildi.

20 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul Üsküdar Meydanı’nda İyi Parti seçim standına MHP üyesi oldukları iddia edilen 20 kişilik bir grup tarafından bir saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 İyi Parti üyesinin yaralandığı öğrenildi. Basında yer alan haberlerde, AKP Üsküdar İlçe Başkanı’nın saldırı gerekçesiyle gözaltına alınanların durumunu karakola gelerek sorduğu iddia edilmektedir.

20 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’un Bakırköy ilçesinde kurulan HDP standına 4 kişi saldırdı. Saldırıda yaralanan olmazken, stanttaki görevlilerin 4 kişi hakkında şikayetçi olduğu öğrenildi.

(05/193) Şırnak’ta Özel Güvenlik Bölgesi…

Şırnak Valiliği 17 Mayıs 2018 tarihinde yaptığı açıklama ile Beytüşşebap ilçesine bağlı koordinatları belirtilen 5 bölgenin 18 Mayıs 2018 (dahil) ile 1 Haziran 2018 (dahil) tarihleri arasında özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle .