MENÜ
ANA SAYFA
x

22 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

22 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/194) Kilis’te Polis Zırhlı Aracının Çarpması Sonucu Yaşamını Yitiren Kişi…

21 Mayıs 2018 tarihinde Kilis’te polis zırhlı aracının çarptığı motosikletin sürücüsü Halil İbrahim Karadaş yaşamını yitirdi. Olayda Karadaş’ın torunu H. İ. K. (14, e) ise ağır yaralandı.

 (05/195) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

21 Mayıs 2018 tarihinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki bölgede süren askeri operasyon sırasında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 askerin öldüğü ve 2 askerin ise yaralandığı öğrenildi.

(05/196) Sağlık Hakkı Engellenen Mahpus…

21 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 2 aydır Rize L Tipi Cezaevi’nde tutulan yüzde 80 engelli raporu bulunan şizofreni hastası Mehmet Emin Okdem’in doktora götürülmediği ve alması gereken ilaçların kendisine verilmediği öğrenildi.

(05/197) İstanbul’da Polis Tarafından Tehdit Edilen Gazeteci…

21 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden İstanbul Şişhane metro çıkışında Genel Bilgi Toplama (GBT) uygulaması yapan polislerin gazeteci İrem Afşin’i boynuna taktığı puşiyi gerekçe göstererek durdurduğu ve ona kıyafetinin sakıncalı olduğunu söylediği öğrenildi. Haberde, GBT kontrolü sonrasında ise bir polis memurunun İrem Afşin’in arkasından “Dikkat et de kuytu bir yerde kesmesinler” diye bağırdığı iddia edildi.

 (05/198) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 21 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

21 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Nazan Bozkurt, Meral Gökoğlu ve Eser Budak) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Nazan Bozkurt, Acun Karadağ ve Gülnaz Bozkurt gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 21 Mayıs 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(05/199) Pasaportuna El Konulan Milletvekili…

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in pasaportuna, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında konulan yurtdışı yasağı uyarınca 21 Mayıs 2018 tarihinde Almanya’ya gitmek üzere geldiği havalimanında el konuldu. Söz konusu yasağın Eren Erdem hakkında hazırlanan iddianamenin İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesi üzerine alındığı öğrenildi. İddianamede Eren Erdem’in ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardıme etme’, ‘gizli tanığı deşifre etme’ ve ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal etme’ suçlarından 22 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmektedir.

(05/200) Belediye Eş Başkanı’nın Yargılandığı Dava…

Urfa’nın Viranşehir ilçesi Belediye Eş Başkanı Emrullah Cin’in de aralarında olduğu 3 kişi hakkında Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 21 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Emrullah Cin’i ‘örgüt üyesi olma’ ve ‘örgüt propagandası yapma’ suçlarından toplamda 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme ayrıca hükümle birlikte Emrullah Cin’in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Mahkeme diğer 2 kişiyi (Şeyhmus Çakırtaş ve Halil Akbaş) ise ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve cezaları erteledi.

(05/201) İstanbul’da Devrimci Parti Üyelerinin Yargılandığı Dava…

5 Devrimci Parti üyesi (Halil Sönmez, Yasin Aydın, Murat Can Emir, Selim Polat ve Ahmet Sebat) hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 21 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme, 5 Devrimci Parti üyesinin Yeni Akit ve Yeni Şafak gazetelerine düzenlenen saldırıyla ilgili olarak beraatına karar verirken Suriye’de İŞİD ile yaşanan çatışmalarda ölen militanların cenazelerine ve basın açıklamalarına katıldıkları gerekçesiyle 16 yıl 6 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırdı.

 (05/202) Hatay’da Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçe Gösterilerek Yargılanan Kişi…

KHK ile meslekten ihraç edilen edebiyat öğretmeni Gülizar Işık hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan davanın karar duruşması 21 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Gülizar Işık’ı ‘Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama’ suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

 (05/203) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

İstanbul merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 211 muvazzaf askerden 24’ü 21 Mayıs 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Son tutuklamalarla beraber bu soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 70 ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılanların sayısı 14 oldu. 127 kişinin ise halen gözaltında olduğu öğrenildi.

(05/204) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Esenler Birlik Köprüsü üzerinde yaşananlarla ilgili olarak aralarında eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı’nın da olduğu 12 sanık hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 21 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme aralarında Mithat Aynacı’nın da olduğu 10 sanığı ‘Anayasa’yı ihlal etme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 1 sanığı ise müebbet hapis cezası ile cezalandırdı. 1 sanığın dosyasını ise davadan ayırdı.

15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndaki eylemlerle ilgili olarak aralarında dönemin Tugay komutanı eski Tuğgeneral Murat Soysal’ın da olduğu 18’i tutuklu 36 sanık hakkında Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 21 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Murat Soysal ve bir diğer sanığı ‘Anayasa’yı ihlal etme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 1 sanığı ‘örgüt üyesi olma’ ve ‘devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme’ suçlarından 18 yıl 9 ay hapis cezası ve 1 sanığı ise ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme ayrıca 3 sanığın beraatına ve 29 sanığın ise dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

280 sanık hakkında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 21 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme aralarında general düzeyinde subaylarında olduğu 104 sanığı ‘Anayasa’yı ihlal etme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme itirafçı olan iki sanığı 16 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırdı. 31 sanığı ise çeşitli sulardan 7 yıl 6 ay ile 20 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 143 sanığın ise dosyasını ayırdı.

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski bir polis memuru hakkında Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 21 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme eski polis memurunu ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırdı.

(05/205) İstanbul’da Tutuklanan İyi Parti Üyesi…

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “FETÖ/PDY Soruşturması” kapsamında gözaltına alınan İyi Parti’nin sosyal medya çalışan Kerim Çoraklı, 21 Mayıs 2018 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla tutuklandı.

(05/206) 24 Haziran 2018 Seçimleri…

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin adayı olan Selahattin Demirtaş ile ilgili olarak avukatları tarafından 15 Mayıs 2018 tarihinde Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan tahliye talebi mahkeme tarafından 21 Mayıs 2018 tarihinde reddedildi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle .