MENÜ
ANA SAYFA
x

24 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

24 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/223) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

23 Mayıs 2018 tarihinde Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Gümüşgörgü köyü yakınlarında koruculara yönelik düzenlenen bombalı saldırıda 1 korucu yaralandı.

23 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 20 Mayıs 2018 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 2 militanın öldüğü öğrenildi.

(05/224) Sağlık Hakkı Engellenen Mahpus…

23 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden İzmir Şakran Cezaevi’nde tutulan multinodüler tiroid hastası Özlem Demirçi isimli mahpusun kontrollerinin maruz kaldığı kelepçeli muayene dayatması nedeniyle 6 aydır yapılmadığı öğrenildi.

(05/225) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 23 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

23 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 4 kişinin (Acun Karadağ, Nazan Bozkurt, Selvi Polat ve Mahmut Konuk) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Gülnaz Bozkurt, Nazan Bozkurt ve Selvi Polat) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 23 Mayıs 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(05/226) Şırnak’ta Gözaltına Alınan Belediye Meclis Üyesi…

Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi’ne bağlı Fındık Beldesi’nin DBP’li belediye meclis üyesi Ahmet İmre 23 Mayıs 2018 tarihinde evine yapılan baskın sonrasında gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Ahmet İmre’nin İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

(05/227) Diyarbakır’da Yargılanan Asker…

Pakize Hazar (85) adlı bir kadının ölümüne neden olan Uzman Çavuş S.K. hakkında ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talebiyle Lice Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Duruşmada Pakize Hazar’a çarpan zırhlı araçta bulunan bir asker tanık olarak dinlendi.  Mahkeme, Pakize Hazar’ın oğlu Veysi Hazar’ın davaya katılma talebini kabul etti ve duruşmayı 6 Haziran 2018 tarihine erteledi.

Pakize Hazar, 14 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesinde trafiğe kapalı Mümin Ağa Caddesi üzerinde Uzman Çavuş S.K. tarafından kullanılan zırhlı bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmişti.

(05/228) HDP Milletvekilinin Yargılandığı Dava…

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında açılan davada Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘örgüt üyesi olma’, ‘örgüt propagandası yapma’ ve ‘toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme’ suçlarından verilen toplam 16 yıl 8 ay hapis cezası Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi tarafından onandı.  Onama kararı ile Baluken’e verilen hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmı kesinleşmiş oldu. ‘Örgüt üyesi olma’ suçundan verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezası ile ilgili olarak Yargıtay yolu açık olduğu için bu ceza kesinleşmedi.

(05/229) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle 6 akademisyen (Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ Bulut, Seval Gülen, Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu, Prof. Dr. Oya Köymen, Prof. Dr. Ayşe Nüket Eralp ve Doç. Dr. Meltem Toköz) hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 23 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Savunmaların ardından mahkeme 6 davanın duruşmalarını da 8 Ekim 2018 tarihine erteledi.

(05/230) Hatay’da Gazetecilerin Yargılandığı Dava…

KHK ile kapatılmış DİHABER muhabirleri Erdoğan Alayumat ile Nuri Akman hakkında ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme’ ve ‘örgüte üye olmak’ iddialarıyla Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Savunmaların ardından mahkeme Erdoğan Alayumat’ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi ve duruşmayı 19 Ekim 2018 tarihine erteledi.

(05/231) Muş’ta Yargılanan Gazeteci…

KHK ile kapatılan DİHA muhabiri İdris Sayılğan hakkında Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Savunmaların ardından mahkeme İdris Sayılğan’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 5 Ekim 2018 tarihine erteledi.

(05/232) Ağrı’da Yargılanan Gazeteci…

Gazeteci Abdulhalik Kaya hakkında Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme savunmaların ardından duruşmayı 24 Eylül 2018 tarihine erteledi.

(05/233) Adana’da Yargılanan Dergi Çalışanı…

Özgür Toplum Dergisi çalışanı Fahrettin Kılıç hakkında Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme savunmaların ardından Fahrettin Kılıç’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 18 Eylül 2018 tarihine erteledi.

(05/234) Afrin Operasyonu’na Tepkiler ile ilgili Yargılamalar…

Recep Özdemir isimli bir kişi hakkında Afrin’e yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonu ile ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle Antep 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 23 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme savunmaların ardından Recep Özdemir’i ‘örgüt propagandası yapma’ suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Recep Özdemir 12 Şubat 2018 tarihinde gözaltına alınmış ve 19 Şubat 2018 tarihinde tutuklanmıştı.

(05/235) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

23 Mayıs 2018 tarihinde Ankara’da aralarında Aile ve Sosyal Politikalar ile Ekonomi Bakanlıklarının eski çalışanlarının da olduğu 13 kişi; İzmir merkezli bir soruşturma kapsamında 9 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 15 kişi gözaltına alındı.

14 Mayıs 2018 ve takip eden tarihlerde Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 albaydan 5’i 23 Mayıs 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı; 6 albay ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Malatya merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan 20 kişiden 9’u 23 Mayıs 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı; 9 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

20 Mayıs 2018 tarihinde Aydın’ın Kuşadası ilçesinde gözaltına alınan KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski kaymakam Cihan Kayaalp 23 Mayıs 2018 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

(05/236) İstanbul’da Gazetecinin Yargılandığı Dava…

Gazeteci Nazlı Ilıcak hakkında 2 Ocak 2015 tarihinde Bugün Gazetesi’nde yazdığı “Askeri İstihbarat ve Tahşiyeciler” başlıklı yazısında Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarından çıkarılarak imha edilen gizli belgeyi yayınladığı iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 23 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi.  Tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katılan Nazlı Ilıcak, savunma yaptı. Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığı’nın davaya katılma talebini kabul etti ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

(05/237) 24 Haziran 2018 Seçimleri…

23 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 20 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’un Esenyurt ilçesinde stant açan HDP üyeleri ile AKP üyeleri arasında çıkan gerginlik sonrasında gözaltına alınan 9 HDP üyesinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. Haberde ayrıca gözaltına alınan HDP üyelerinin götürüldükleri Esenyurt Bağlarçeşme karakolunda polisin sözlü ve fiziksel şiddetine maruz kaldıkları; karakola gelen avukatların gözaltındakilerle görüşmesinin engellendiği ifade edildi. Gözaltına alınanlardan İdris Dinar, basına yansıyan açıklamasında şunları belirtti: “Karakolun mutfağında da kamera olmadığı için bizi orada darp ettiler. 9 kişiydik, bir de kadın arkadaş vardı. Ana avrat küfür ettiler. ‘Adam mısınız, Polis gördüğünüz zaman artık esas duruşa geçeceksiniz, HDP haindir, siz hainlik yapıyorsunuz. Sizin evinizde hiç şehit var mı?’ dediler. Zaten ellerimiz ters kelepçeli, yüzlerine bakmamızı istemiyorlardı. Sırayla dövdüler yoruldukça nöbetleşe dövdüler.”

23 Mayıs 2018 tarihinde Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde HDP seçim bürosu açılışında 3 kişinin (Muhammet Olgaç, Nadir Bingöl ve ismi öğrenilemeyen 1 kişi) polis tarafından fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alındığı öğrenildi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle .