MENÜ
ANA SAYFA
x

31 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

31 Mayıs 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(05/289) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

30 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen askeri operasyon sırasında yaşanan çatışmalarda 1 HPG militanının öldüğü öğrenildi.

(05/290) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 30 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

30 Mayıs 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Nazan Bozkurt, Gülnaz Bozkurt ve Mahmut Konuk) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Gülnaz Bozkurt) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 30 Mayıs 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(05/291) “Bu Suça Ortak Olmayacağız” Bildirisini İmzalayan Akademisyenlerin Yargılandığı Davalar…

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle 7 akademisyen (Yrd. Doç. Dr. Bülent Küçük, Prof. Dr. B. K., Doç. Dr. Çiğdem Kafesçioğlu, Prof. Dr. N. N., Yrd. Doç. Dr. O. A., Prof. Dr. Güler Fişek, Dr. Gaye Yılmaz) hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davaların görülmesine 30 Mayıs 2018 tarihinde başlandı. Savunmaların ardından mahkeme 4 davanın duruşmalarını da 18 Eylül 2018 tarihine ve diğer duruşmaları ise 25 Eylül 2018, 26 Eylül 2018 ve 2 Ekim 2018 tarihlerine erteledi. Prof. Dr. Güler Fişek’in yargılandığı davada, mahkeme heyeti ile avukatlar arasında savunmaların zapta doğru geçirilmesi konusunda yaşanan tartışma sonrasında,  mahkeme avukat ve izleyicilerin duruşma nizamını bozdukları gerekçesiyle duruşma salonundan çıkartılmasına karar verdi. Verilen aranın sonrasında, sanık ve sanık avukatları duruşma salonuna alınmadan, mahkeme duruşmayı 2 Ekim 2018 tarihine erteledi.

(05/292) Sözcü Gazetesi Davası…

Sözcü Gazetesi imtiyaz sahibi Burak Akbay, www.sozcu.com.tr Haber Müdürü Mediha Olgun, mali işler müdürü Yonca Yücekaleli ve İzmir muhabiri Gökmen Ulu hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 30 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Savunmaların ardından mahkeme Mediha Olgun ve Gökmen Ulu hakkındaki yurtdışı yasağının kaldırılması talebinin reddine karar verdi ve duruşmayı 7 Kasım 2018 tarihine erteledi.

19 Mayıs 2017 tarihinde “FETÖ/PDY Soruşturması” kapsamında Burak Akbay, Mediha Olgun, Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı. Gökmen Ulu ve Mediha Olgun 26 Mayıs 2017 tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Mediha Olgun 22 Eylül 207 tarihinde adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Gökmen Ulu ise davanın 89 Kasım 2017 tarihinde görülen duruşmasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Gökmen Ulu tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan “Sözcü Erdoğan’ı buldu” başlıklı haber iddianamede suç konusu yapılmış ve söz konusu haberin Cumhurbaşkanı’na yönelik “planlanan suikast girişimine yol gösterici, davet edici ve suç ifası öncesi ile sonrası için kolaylaştırıcı” olduğu iddia edilmişti.

(05/293) HDP Eski Eş Başkanı’nın Yargılandığı Dava…

HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 13 Mart 2016 tarihinde Mersin’de partisinin il kongresinde yaptığı konuşmada eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla Mersin 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 30 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Figen Yüksekdağ’ın katılmadığı duruşmada mahkeme duruşmayı 27 Kasım 2018 tarihine erteledi.

 (05/294) Belediye Eş Başkanı’nın Yargılandığı Dava…

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ile 10 belediye çalışanı hakkında 2014 Kobane olayları sırasında Van’da çıkan yangınlara itfaiyenin müdahale etmediği gerekçesiyle Van 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 30 Mayıs 2018 tarihinde devam edildi. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 25 Ekim 2018 tarihine erteledi.

(05/295) Ayla Akat Ata’nın Yargılandığı Dava…

TJA AKtivisti Ayla Akat Ata ile HDP Ardahan milletvekili adayı Taşkın Aktaş’ın da aralarında olduğu 5 kişi hakkında 12 Temmuz 2015 tarihinde Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Koyunlu köyünde askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Kamber Morkoç’un cenaze törenindeki konuşmalar nedeniyle Ardahan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 30 Mayıs 2018 tarihinde başlandı. Savunmaların ardından mahkeme 5 kişinin de tahliyesine karar verdi ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

(05/296) ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ İddiasıyla Yargılanan Sanatçı…

Sanatçı Erdal Güney hakkında yaptığı bir şarkıdaki sözlerle Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın karar duruşması 29 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Erdal Güney’i 11 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırdı ve daha sonra cezayı erteledi.

(05/297) 24 Nisan Ermeni Soykırımı Anması Nedeniyle Haklarında Soruşturma Açılan Kişiler…

30 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 24 Nisan 2018 tarihinde İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu tarafından İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen Ermeni Soykırımı anmasında gözaltına alınan Leman Yurtsever, Jiyan Tosun ve Gamze Özdemir hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından başlatılan soruşturmada savcılığın kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdiği öğrenildi.

(05/298) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

17 Mayıs 2018 tarihinde Antalya’da gözaltına alınan 16 kişiden 9’u 30 Mayıs 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı. 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

(05/299) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

9’u tutuklu 16 subay hakkında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 30 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme 7 sanığı ‘anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırdı. 3 sanığı ‘örgüt üyesi olma’ suçundan ayrı ayrı 6 yıl 3 ay ile 10 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 6 sanığın ise beraatına karar verdi.

2010 yılında Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) çıkan soruları sızdırdıkları iddiasıyla Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan birer sanıklı 8 ayrı davanın karar duruşmaları 30 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme 5 sanığı ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme ayrıca 2 sanığı ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık’ suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 3 sanığın ise beraatına karar verdi.

8’i tutuklu 13 sanık hakkında Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 30 Mayıs 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme eski Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı kıdemli albay Murat Özer ile üsteğmen Ömer Binici’yi ‘anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs’ suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 6 sanığı ise ‘örgüt üyesi olma’ suçundan 2 yıl 1 ay ile 7 ayıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme 5 sanığın ise beraatına karar verdi.

(05/300) 24 Haziran 2018 Seçimleri…

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın FOX TV’de yayınlanan “Liderler Fox’ta” programına 10 dakika telefonla bağlanması için yapılan başvuru Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınan kararla reddedildi. Karara 2 YSK üyesinin şerh koyduğu öğrenildi. 2 YSK üyesinin karşı oy yazısında şunlar belirtilmektedir: “Cumhurbaşkanı adaylarına tanınan propaganda hakkının Cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş’a tutuklu olduğu gerekçesiyle tanınmaması düşünülemez. Cezaevi imkanlarının elverdiği ölçüde gerekli önlemler alınmak (…) kaydıyla seçim kanunlarında öngörülen propaganda hakkının Selahattin Demirtaş’a da sağlanması yolunda bir karar verilmesi gerekirken izin verme yetkisinin Adalet Bakanlığı’na ait olduğundan bahisle talebin reddi yolunda verilen karara katılmıyoruz.”

29 Mayıs 2018 tarihinde Ankara Batıkent Meydanı’nda HDP tarafından düzenlenen miting sonrasında alandan ayrılanlara ırkçı bir grubun saldırıda bulunduğu öğrenildi. Haberde polisin mitinge katılanlara biber gazı ile müdahale ettiği bildirildi. Saldırı sonucu 2 kişinin yaralandığı öğrenildi.

30 Mayıs 2018 tarihinde Diyarbakır’da HDP adına seçim çalışması yürüttüğü bildirilen 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler: DBP Bağlar İlçe Eş Başkanı Hasret Akay, Bağcılar seçim bürosu sorumlusu Sinan Doğan, Saadettin Akay, Yasin Biet, Arzu Karaman, Özlem Noyan, Hacer Yaşar, Hasan Al.

30 Mayıs 2018 tarihinde HDP tarafından Adana’nın Seyhan ilçesinde gerçekleştirilen seçim bürosu açılışı sırasında Cahit Güven isimli bir kişinin hakkında kesinleşmiş bir hüküm olduğu gerekçesi ile gözaltına alındığı öğrenildi. Basında yer alan haberlerde Cahit Güven’in götürüldüğü polis karakolunda polisin fiziksel şiddetine maruz kaldığı iddia edildi.

30 Mayıs 2018 tarihinde Ankara Konur Sokak’taki HDP seçim standına ırkçı bir grup saldırı girişiminde bulundu. Kısa süren gerginliğin ardından seçim çalışmalarına devam edildiği öğrenildi.

30 Mayıs 2018 tarihinde Hatay’ın İskenderun ilçesindeki HDP seçim bürosuna kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından bir saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu seçim bürosunda maddi hasar oluştuğu öğrenildi.

30 Mayıs 2018 tarihinde Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde İyi Parti tarafından kurulan seçim standının belediye zabıtaları tarafından kaldırılmak istendiği öğrenildi. Yaşanan gerginlik sonrasında İyi Parti üyelerinin seçim çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

30 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Diyarbakır’ın Dicle ilçesi belediyesine kayyım olarak atanmış Alpaslan Kılıç’ın ilçede HDP bayraklarının asılmasını YSK kararını gerekçe göstererek 5 Haziran 2018 tarihine kadar yasakladığı öğrenildi. Haberde HDP ile ilgili alınmış bu yasağın tersine AKP bayraklarının belediye çalışanları tarafından ilçeye asıldığı bildirildi.

(05/301) Ankara’da Engellenen Etkinlik…

30 Mayıs 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından düzenlenecek LGBTİ kısa film gösteriminin Ankara Valiliği tarafından “toplumsal hassasiyetler” gerekçe gösterilerek yasaklandığı öğrenildi. Ankara Valiliği 19 Kasım 2017 tarihinde yaptığı açıklama ile LGBTİ örgütleri tarafından gerçekleştirilecek etkinlikleri süresiz olarak yasakladığını duyurmuştu.

 (05/302) Bingöl’de Özel Güvenlik Bölgesi İlanı…

Bingöl Valiliği 29 Mayıs 2018 tarihinde yaptığı açıklama ile Merkez, Adaklı, Genç, Solhan, Yayladere, Kiğı, Karlıova, Yedisu ilçelerine bağlı koordinatları verilmiş 21 bölgenin 30 Mayıs 2018 ile 13 Haziran 2018 tarihleri arasında özel güvenlik bölgesi ilan edildiğini duyurdu.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle.