MENÜ
ANA SAYFA
x

05 Haziran 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

05 Haziran 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/034) Şemdinli’de Yaralanan Çocuk…

4 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Şapatan köyü yakınlarında devam etmekte olan karakol inşaatına yönelik HPG militanları tarafından düzenlenen saldırı sonrası çıkan çatışmada, Şapatan köyünde yaşayan R. T. (15) isimli bir çocuğun ayağından yaralandığı öğrenildi. Haberde, R. T.’nin özel harekat polisleri tarafından rastgele açılan ateş sonucu yaralandığı iddia edildi.

(06/035) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

4 Haziran 2018 tarihinde Batman’ın Sason ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1’i ağır olmak üzere 2 askerin yaralandığı öğrenildi.

(06/036) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 4 Haziran 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

4 Haziran 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Gülnaz Bozkurt) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Nazan Bozkurt, Gülnaz Bozkurt ve Acun Karadağ) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 4 Haziran 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(06/037) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…

4 Haziran 2018 tarihinde İstanbul Bakırköy Meydanı’nda KHK ile meslekten ihraç edilmelerini protesto etmek için basın açıklaması yapan kamu emekçilerine müdahale eden polis, 13 KESK üyesini gözaltına aldı. Gözaltına alınanların isimleri: Nursel Tanrıverdi, Özge Astan, İlhan Kaya, Adem Erdem, Nuğyen Nedim, Ömer Açık, Dursun, Filiz Doğan, Ergin Bayrak, Onur Pekşen, Ersem Karababa, Fatoş Çekmez, Ayla Özkan Mimati.

4 Haziran 2018 tarihinde aynı gerekçe ile İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yapılan basın açıklamasına da müdahale eden polis 7 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların isimleri: Hüseyin Demir, Songül Tunçdemir, Özgür Karataş, Abdullah Şenyuva, Maşuk Öztekin, Hüda Yıldırım ve soy ismi öğrenilmeyen Gülşen isimli bir kişi.

2 ayrı eylemde gözaltına alınan 20 kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü bildirildi.

(06/038) Yalova’da Tutuklanan Karikatürist…

Karikatürist Nuri Kurtcebe (69), 4 Haziran 2018 tarihinde Yalova’da gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan hakkında 1 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası olduğu öğrenilen Nuri Kurtcebe, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Nuri Kurtcebe, 2015 yılında çizdiği bir karikatür gerekçe gösterilerek Fethiye 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 1 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

(06/039) HDP Milletvekillerinin Yargılandığı Davalar….

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında 2012 yılında yapılan Barış ve Demokrasi Partisi Elazığ İl Kongresi’ndeki konuşması nedeniyle Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 4 Haziran 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme, konuşmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtip İdris Baluken’in beraatına karar verdi.

HDP Grup Başkanvekili ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini alenen aşağılama’ ve ‘Türk milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılama’ iddialarıyla Adana 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 4 Haziran 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme Meral Danış Beştaş’ın beraatına karar verdi.

(03/070) Özgür Gündem Ana Davası…

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi Genel Yayın yönetmeni Zana Kaya, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı, Yayın Danışma Kurulu üyeleri Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut ile yazar Eren Keskin hakkında İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 4 Haziran 2018 tarihinde devam edildi. Mahkeme yurtdışında olan Ragıp Zarakolu hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına ve dava dosyasının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya verilmesine karar verdi ve duruşmayı 10 Ekim 2018 tarihine erteledi.

(06/041) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

“Askeri casusluk davası” olarak bilinen davanın KHK ile meslekten ihraç edilmiş hakimi İsmail Kurt 4 Haziran 2018 tarihinde Edirne’de gözaltına alındı.

(06/042) 24 Haziran 2018 Seçimleri…

4 Haziran 2018 tarihinde Bolu’da HDP il binası çevresine HDP bayrağı asanlar, MHP Bolu 1. Sıra milletvekili adayı Adem Evcil ve Ülkü Ocakları Bolu İl Başanı İsmail Akgün’ün de aralarında olduğu bir grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonrasında HDP’lilerin il binasında bir süre mahsur kaldığı öğrenildi. Polisin müdahale etmediği grup, HDP bayraklarını yaktıktan sonra olay yerinden ayrıldı. Basında yer alan haberlerde, Bolu Güvenlik Şube Müdürü’nün bayrak asan HDP üyelerine izin vermek istemediği ve onlara “Buraya bayrak asarsanız sizi gözaltına alırım. Yaşanacaklardan da ben sorumlu değilim” dediği iddia edildi.

4 Haziran 2018 tarihinde Kırşehir’de seçim çalışması kapsamında broşür dağıtan CHP Kırşehir Kadın Kolları Başkanı Necla Yenidünya, bir kişinin saldırısına uğradı. Necla Yenidünya’nın şikâyetçi olduğu saldırıyla ilgili olarak E. E. isimli bir kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

4 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, 2 Haziran 2018 tarihinde Manisa’da duvarlara Muharrem İnce’nin afişlerini asarken gözaltına alınan CHP gençlik kolları üyesi 8 kişinin 3 Haziran 2018 tarihinde serbest bırakıldığı öğrenildi. Haberde, polisin gözaltına alınanların yanında bulunan afişlere el koyduğu belirtildi.

3 Haziran 2018 tarihinde Antalya’da seçim çalışması yapan HDP’lilere yönelik saldırı ile ilgili olarak şikayetçi olan HDP üyesi Şaban Şenlik, 4 Haziran 2018 tarihinde evine yapılan baskın sonrasında gözaltına alındı. Şaban Şenlik, aynı gün içinde sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Basında yer alan haberlerden Şaban Şenlik hakkında ‘Türk Bayrağı’na hakaret etme’ iddiasıyla işlem yapıldığı öğrenildi.

(06/043) İş Cinayetleri…

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Mayıs ayında 14’ü çocuk yaşta olmak üzere en az 166 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini açıkladı. İSİG’in verilerine göre yılın ilk dört ayında iş kazası/iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren işçi sayısı en az 754 oldu.

 

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle.