MENÜ
ANA SAYFA
x

12 Haziran 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

12 Haziran 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/109) Diyarbakır’da Polis Zırhlı Aracının Çarpması Sonucu Yaşamını Yitiren Kişi…

11 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden 6 Haziran 2018 tarihinde Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde polise ait bir toplumsal olaylara müdahale aracının (TOMA) çarpması sonucu ağır yaralanan Mehmet Tektekin (85) isimli kişinin 8 Haziran 2018 tarihinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği öğrenildi.

(06/110) Diyarbakır’da Gözaltına Alınıp Zorla Askeri Operasyona Götürülen Köylüler…

7 Haziran 2018 tarihinde Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Yukarı Turalı köyünde gözaltına alınıp devam etmekte olan askeri operasyona zorla götürülen ve askerlerin önünde yürümeye zorlanan Sıddık Karadağ ve Mehmet Karadağ isimli 2 çobanın 11 Haziran 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi. Sıddık Karadağ ve Mehmet Karadağ operasyon bittikten sonra köye getirilerek serbest bırakılmışlar ve daha sonra ‘operasyon icrasını engellemek ve yavaşlatma’ ile ‘köy halkını operasyona karşı kışkırtma’ iddialarıyla tekrar gözaltına alınmışlardı.

(06/111) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

4 Haziran 2018 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde görevli olduğu karakola yönelik HPG militanlarının gerçekleştirdiği saldırıda ağır yaralanan özel harekat polisi Sinan Türkoğlu’nun 11 Haziran 2018 tarihinde tedavi gördüğü hastanede öldüğü öğrenildi.

11 Haziran 2018 tarihinde Şırnak’ın Bestler Dereler Bölgesinde güvenlik güçleri ile HPG militanları arasında çıkan çatışmada 1 askerin ağır yaralandığı öğrenildi.

(06/112) Cezaevinde İşkence İddiası ile İlgili Suç Duyurusuna Ret Kararı…

11 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, İskenderun M Tipi Cezaevi’nde Kürtçe konuştukları gerekçesiyle gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kalan mahpusların yaptığı suç duyurusunun savcı tarafından, mahpusların maruz kaldıkları fiziksel şiddeti belgeleyen rapor almış olmalarına rağmen, kanıt yok denilerek kabul edilmediği öğrenildi.

 (06/113) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

11 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Urfa Kadın Cezaevi’nde 10 kişilik koğuşlarda 32 mahpusun kaldığı, mahpuslara verilen yemeklerin hijyenik olmadığı, mahpuslara verilen suyun zaman zaman kesildiği ve verilen suyun kirli olduğu öğrenildi.

(06/114) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 11 Haziran 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

11 Haziran 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 2 kişinin (Selvi Polat ve Mehmet Dersulu) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Acun Karadağ, Selvi Polat ve Eser Budak) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 11 Haziran 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(06/115) İstanbul’da Polis Tarafından Engellenen Eylem…

11 Haziran 2018 tarihinde KHK ile ihraç edildikleri işlerine dönmek için İstanbul’un Bakırköy ilçesindeki Özgürlük Meydanı’na yürüyüş düzenlemek isteyen KESK üyelerine toplandıkları sendika binasını ablukaya alan polis tarafından izin verilmediği öğrenildi. Polisin engellemesi üzerine KESK üyelerinin sendika binasının önünde basın açıklaması yaptığı ve açıklama sırasında slogan atanlara polisin müdahale ettiği bildirildi.

 (06/116) İstanbul’da Eyleme Polis Müdahalesi…

11 Haziran 2018 tarihinde İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası’nın Ataşehir ilçesinde bulunan merkez binası önünde eylem yapan servis sürücüleri basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması sonrasında Ankara’ya yürümek isteyen servis sürücülerine polis biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sonucu gözaltı yaşanmazken, 1 servis sürücüsünün yaralandığı öğrenildi.

(06/117) Şırnak’ta Gözaltına Alınıp Tutuklanan Gazeteci…

Mezopotamya Ajansı muhabiri Berzan Günes, 11 Haziran 2018 tarihinde haber takibi için bulunduğu Şırnak’ta gözaltına alındı. Hakkında Iğdır’da açılmış bir soruşturma gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Berzan Güneş’in aynı gün içinde sevk edildiği mahkeme tarafından ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla tutuklandı.

Basında yer alan haberlerden, Berzan Güneş’in ailesinin Iğdır’da yaşadığı evin 4 Nisan 2018 tarihinde basıldığı, evde olmadığı için gözaltına alınmayan alan Berzan Güneş’in Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade verdiği ve savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

(06/118) Gözaltına Alınan ve Tutuklanan HDP ve DBP Üye ve Yöneticileri…

11 Haziran 2018 tarihinde Malatya’da HDP üyesi 4 kişinin (Bayram Toprak ve Vahap Ekin ile Hıdır Kadem ve soyadı öğrenilemeyen Atilla isimli bir kişi) sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı öğrenildi.

(06/119) Adana’da Sosyal Medya Paylaşımları Gerekçe Gösterilerek Gözaltına Alınanlar…

Adana’da soysal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan 6 kişinin 11 Haziran 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

(06/120) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

7 Haziran 2018 tarihinde Mardin’in Artuklu ve Merkez ilçelerinde gözaltına alınan ve aralarında Barış Annesi Halime Işık’ın da olduğu 8 kişi, 11 Haziran 2018 tarihinde sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

 (06/121) 24 Haziran 2018 Seçimleri…

11 Haziran 2018 tarihinde İzmir’in Buca ilçesinde HDP tarafından kurulan iftar sonrasına katılan 14 HDP üyesi, iftar sonrasında slogan attıkları iddiasıyla gözaltına alındı.

Yine İzmir’in Buca ilçesinde, HDP İlçe Eş Başkanı ile Haydar Yılmaz isimli bir HDP üyesi, 11 Haziran 2018 tarihinde Çamlıkule mahallesindeki HDP seçim bürosuna gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Polisin ayrıca HDP anons aracını da emniyet otoparkına çektiği öğrenildi.

11 Haziran 2018 tarihinde Muğla’nın Marmaris ilçesindeki HDP seçim bürosuna bir saldırı düzenlendi. Seçim bürosunda maddi hasara neden olan saldırıyla ilgili olarak 1 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

11 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Çorum’un Citli Köyü’ne giden aralarında milletvekili adayının da olduğu İyi Parti üyelerinin köyde görevli imam tarafından engellendiği öğrenildi. “657 beni bağlamaz. Biz Reisi destekliyoruz. Onun haricinde kimse bu avludan içeri giremez” diye bağıran imamın sözleri üzerine İyi Parti üyelerinin köyü terk ettiği bildirildi.

11 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerde, Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Gülveren köyünde yaşayan 10 yurttaşın İlçe Jandarma Komutanlığı’na çağrıldığı ve “Oyunuz her seçimde HDP’ye gidiyor. Bu seçimde sakın öyle olmasın” denilerek tehdit edildiği iddia edildi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyeleri İsmet Demirdöğen ve İlhan Taşçı, TRT ve bazı özel televizyon kanallarında partilerin görünürlüğüne ilişkin bir rapor hazırladı. Buna göre 1 Mayıs ile 3 Nisan 2018 tarihleri arasında kamu kanalı olan TRT’de HDP hiç yer almadı. Buna karşın aynı süre içerisinde AKP’ye 61 saat 16 dakika 12 saniye, MHP’ye 1 saat 2 dakika 35 saniye, CHP’ye 9 saat 30 dakika 58 saniye, İyi Parti’ye 31 dakika 3 saniye, Saadet Partisi’ne 10 dakika 36 saniye, Vatan Partisi’ne 10 dakika 28 saniye yer verildi. Raporda ayrıca, 30 Nisan ile 3 Haziran 2018 tarihleri arasında 3’ü haber kanalı olmak üzere 8 televizyon kanalında (CNN Türk, Habertürk TV, NTV, TGRT Haber, Kanal 24, TV NET, ÜLKE TV ve Akit TV) AKP’ye 354 saat, CHP’ye 79 saat 9 dakika, MHP’ye 8 saat 34 dakika, İyi Parti’ye 5 saat 20 dakika, Saadet Partisi’ne 2 saat 23 dakika, Büyük Birlik Partisi’ne 1 saat 30 dakika, Hür Dava Partisi’ne 1 saat 7 dakika ve Vatan Partisi’ne 1 saat 5 dakika yer verilirken HDP’ye hiç yer verilmediği ifade edilmektedir. Raporda sözü edilen 8 kanaldan TGRT Haber, Kanal 24, TV NET, ÜLKE TV ve Akit TV’de ise muhalefet partilerine hiç yer verilmediği bildirildi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle.