MENÜ
ANA SAYFA
x

19 Haziran 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

19 Haziran 2018 Günlük İnsan Hakları Raporu

(06/158) Suruç’ta Seçim Kampanyası Sırasında Çıkan ve 4 Kişinin Yaşamını Yitirdiği Olaylarla İlgi Gözaltına Alınan Kişi…

14 Haziran 2018 tarihinde Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız ile esnaf arasında yaşanan tartışma sonrasında 4 kişinin öldüğü ve 9 kişinin yaralandığı olaylarda yaralanan Mehmet Şenyaşar, 18 Haziran 2018 tarihinde tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildikten sonra savcılık talimatıyla gözaltına alındı.  Mehmet Şenyaşar, aynı gün içinde savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Olaylarda İbrahim Halil Yıldız’ın abisi Mehmet Yılmaz, Esvet Şenyaşar ile 2 oğlu Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar yaşamını yitirmişti. Esvet Şenyaşar’ın bir diğer oğlu Ferit Şenyaşar ise halen yoğun bakımda tutulmaktadır. Polisin Ferit Şenyaşar’ın yanına, refakatçi de dahil olmak üzere kimsenin girmesine izin vermediği öğrenildi.

(06/159) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

18 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden, Halkın Hukuk Bürosu avukatlarına yönelik operasyonda gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanarak Burhaniye Cezaevi’ne gönderilen avukat Naim Eminoğlu’na 100 ay ziyaretçi görüşünden men cezası verildiği öğrenildi.

(06/160) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 18 Haziran 2018 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamalarına polis müdahale etti.

18 Haziran 2018 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Selvi Polat, Mehmet Dersulu ve Deniz Yılmaz) ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin (Acun Karadağ, Gülnaz Bozkurt ve Deniz Yılmaz) gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre, 18 Haziran 2018 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi.

(06/161) Adana’da Gözaltına Alınan Kişiler…

18 Haziran 2018 tarihinde Adana’da yapılan ev baskınlarında aralarında HDP üyelerinin de olduğu 17 kişi ‘örgüt adına faaliyette bulundukları’ iddiası ile gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler: İlyas Arzu, Devrim Özlü, Devran Özlü, Jiyan Savcı, Şirda Erol.

(06/162) 24 Haziran 2018 Seçimleri…

18 Haziran 2018 tarihinde Edirne Saraçlar Caddesi üzerindeki Saadet Partisi’ne ait seçim bürosuna kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından bir saldırı düzenlendi. Yaralanan kimsenin olmadığı saldırıda maddi hasar oluştuğu öğrenildi.

18 Haziran 2018 tarihinde Ankara’da yapılan ev baskınlarında HDP Gençlik Meclisi üyesi 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişi aynı gün içinde polisteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınanların isimleri: Ümit Tamur, Caner Aynas, Enes Dağ, Ahmet Hasan Çiftçi, Yahya Dağ, soyadı öğrenilemeyen Melih isimli bir kişi.

18 Haziran 2018 tarihinde Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde yapılan ev baskınlarında HDP adına sandık kurulu üyesi olan 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri: Sabri Sel, Ali Calgan, Mahmut Albayrak, Zeynel Yıldız ve Ali Dağdeviren. Gözaltına alınanların Çelikhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü bildirildi.

18 Haziran 2018 tarihinde polis, İstanbul Gazi Mahallesi’nde HDP afişi asan 9 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı. Karakola götürülen 9 kişinin Kabahatler Kanunu’na göre 259’ar TL para cezası kesildikten sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

18 Haziran 2018 tarihinde basında yer alan haberlerden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Van’a yapacağı ziyaret öncesinde, kent genelinde asılı olan HDP bayraklarının Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanmış olan kayyımın talimatıyla belediyeye bağlı itfaiye ekipleri tarafından indirildiği öğrenildi.

(06/163) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

KHK ile meslekten ihraç edilmiş TÜBİTAK eski çalışanı Gökhan Nas hakkında Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 18 Haziran 2018 tarihinde görüldü. Mahkeme ‘örgüt üyesi olma’ suçundan Gökhan Nas’ı 8 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Jinnews, ETHA, Mezopotamya Ajansı, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, NTV, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire, BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol, Deutsche Welle.